Η σκληρή τιμωρία της Πορτογαλίας για μια στιγμή αδυναμίας
Δεν είναι πολύ απλό το να εξηγήσεις το πώς της συνέβη της Πορτογαλίας να παίξει τόσο όσο έπαιξε απέναντι στο Βέλγιο και παρ’ όλα αυτά να αποκλειστεί από την συνέχεια του Euro 2020. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι σύνθετο, η απάντηση δεν είναι απλή και δεν μπορεί να είναι απλοϊκή.
Ένα μέρος της εξήγησης κρύβεται στην αποτελεσματικότητα που δεν είχε η Πορτογαλία απέναντι στο Βέλγιο. Έκανε 23 τελικές προσπάθειες, βρήκε στόχο μόνο στις 4, αλλά και σε αυτές δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Και ναι, δεν ήταν όλες οι ευκαιρίες της μεγάλης ποιότητας, αλλά οι τρεις από αυτές ήταν πολύ ποιοτικές και γι’ αυτό στην αξία των ευκαιριών της αναλογούσε παραπάνω από ένα γκολ (xG 1.58).
Το άλλο μέρος της εξήγησης κρύβεται στην δράση και την αποτελεσματικότητα του Βελγίου, μιας ομάδας που έκανε μόλις 6 τελικές προσπάθειες και βρήκε στόχο μόνο μια φορά - όταν πέτυχε γκολ. Τυχερό το Βέλγιο, είναι η εύκολη ανάγνωση. Ο τρόπος που λειτούργησε η Πορτογαλία σε αυτή τη φάση όμως δείχνει ότι το Βέλγιο δεν ήταν απλώς τυχερό· ήταν μια ομάδα που έψαξε και προκάλεσε την τύχη της, και γι’ αυτό τιμώρησε την κακή οργάνωση της Πορτογαλίας σε αυτή τη φάση.
Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις πώς γίνεται μια ομάδα που έπαθε, και πλήρωσε ακριβά την κακή αγωνιστική νοοτροπία της απέναντι στην Γερμανία, με συνέπεια να λαχταρήσει για να φτάσει μέχρι τους 16, να επαναλαμβάνει το λάθος σε αυτό το παιχνίδι. Δηλαδή δεν εξηγείς εύκολα το πώς γίνεται ο Μπερνάρντο Σίλβα να έχει μια τόσο κακή επιστροφή στην φάση του 42’ου λεπτού, όταν δίνει τον χώρο στον Θόργκαν Αζάρ για να σουτάρει ανενόχλητος και να εκμεταλλευτεί την κακή τοποθέτηση του Ρουί Πατρίσιο και να σκοράρει. Είναι “ξεζουμισμένος” ο Μπερνάρντο Σίλβα, θα πει κανείς. Και ναι, στις δικές του δυνάμεις, όπως και αυτές του Μπρούνο Φερνάντες μπορεί να βρει κανείς ένα μέρος της εξήγησης για αυτό που έπαθε η Πορτογαλία. Όμως μια ομάδα που φτάνει σε αυτό το επίπεδο, θα έπρεπε να έχει μετρήσει καλύτερα τις δυνάμεις της, ώστε να τις διαχειριστεί καλύτερα. Ναι, μια λεπτομέρεια άφησε εκτός συνέχειας μια ομάδα που έπαιξε περισσότερο και καλύτερα, με όρους δημιουργικούς και επιθετικούς, από την αντίπαλο της, αλλά αυτή την λεπτομέρεια την επέτρεψε η ίδια να γεννηθεί. Και σε αυτό το επίπεδο η επανάληψη τέτοιου λάθους είναι φυσιολογικό να μην μένει ατιμώρητη.
Παρόμοια είναι η συζήτηση που αφορά την Ολλανδία, σχετικά με τον τρόπο του αποκλεισμού της από την Τσεχία. Η εύκολη ανάγνωση είναι η “έμεινε από το 55’ με παίκτη λιγότερο, πώς να μην αποκλειστεί”. Μόνο που η Ολλανδία δεν πλήρωσε, στην φάση και των δύο γκολ που δέχθηκε, τον παίκτη που της έλειπε - πλήρωσε την έλλειψη συγκέντρωσης στην φάση της άμυνας, η οποία οδήγησε σε κακή λήψη αποφάσεων. Στο πρώτο γκολ ο Βαϊνάλντουμ χάνει τον παίκτη που κινείται στον χώρο ευθύνης του, και την ίδια ώρα ο Στεκέλενμπουργκ μετανιώνει την απόφαση του να κάνει έξοδο και τελικά επιτρέπει στον Κάλας να πάρει την κεφαλιά.
Στο δεύτερο γκολ ο Βαϊνάλντουμ χάνει πάλι το μυαλό του και έχει μια πολύ αργή αντίδραση στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με την μπάλα, με συνέπεια να την πάρει ο Χόλες επειδή έβαλε παραπάνω ένταση στην διεκδίκησή της τόσο από τον Βαϊνάλντουμ όσο και από τον Ντάμφρις. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν με τον παίκτη λιγότερο η Ολλανδία δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει, δεν γυρίζει πρόωρα σπίτι για αυτό τον λόγο. Αποκλείστηκε επειδή για ακόμη μια φορά συμπεριφέρθηκε αφελώς όταν αμυνόταν.
Στο τέλος Ιουνίου, στο τέλος της πιο παράξενης, απαιτητικής, σκληρής σεζόν για τους ποδοσφαιριστές ήταν λογικό και επόμενο οι παίκτες να μένουν από δυνάμεις και να κουράζονται πιο εύκολα και πιο απρόβλεπτα από ποτέ στο παρελθόν. Κάπως έτσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι προπονητικά επιτελεία σαν αυτό της Πορτογαλίας, που είχε μεγάλη εμπειρία, δεν μπόρεσε να κάνει καλή διαχείριση και κατανομή δυνάμεων, ή να εκτιμήσει ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές θα εμφανιστούν τόσο επηρεασμένοι, τόσο άδειοι από ενέργεια.
Ένα τουρνουά που έχει στη φύση του τις εκπλήξεις, μας προσέφερε ήδη δύο σημαντικές, τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και της κατόχου του τροπαίου Πορτογαλίας. Με δεδομένα τα ελλείμματα ενέργειας, είναι πολύ πιθανό η συνέχεια να έχει και άλλα παρόμοια επεισόδια.