Euro 2020: Αγγλία, εάν δεν το πάρεις και τώρα, μην ξανακατέβεις

Euro 2020: Αγγλία, εάν δεν το πάρεις και τώρα, μην ξανακατέβεις
Οι Αγγλοι είναι οι αδιανόητα ευνοημένοι του Euro 2020, έχοντας όλα τα ματς μέχρι στιγμής στο “Γουέμπλεϊ”, ένα τρελά στρωμένο bracket, αλλά και τώρα το εμπόδιο των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών εχθρών τους.

Στις 4 Ιουνίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν την έναρξη του Euro 2020, γράψαμε στο Gazzetta ένα αφιέρωμα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η Αγγλία είχε πολύ σοβαρές πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο. Σε εκείνο το blog, αναφέραμε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή:

«Φαβορί και Αγγλία. Δύο έννοιες ταυτόσημες, αλλά καταδικασμένες εις τον αιώνα τον άπαντα να αποτελούν δύο γραμμές που ακολουθούν παράλληλη διαδρομή, μα ποτέ τους δεν καταφέρνουν να συγκλίνουν η μία προς την άλλη και εν τέλει να δικαιώσουν και να... δικαιωθούν. Οι fans των Αγγλων ανά τον κόσμο, έχουν επιδείξει παραδοσιακά μία διαχρονική εμμονή στο να πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα τους (σ.σ.: με την καλή έννοια φυσικά). Ωστόσο, κάθε τουρνουά που έχουν βιώσει, έχει αποτελέσει και μία αποτυχία των Βρετανών».

Κομμένα και ραμμένα όλα στα μέτρα τους

Πέραν όμως από τις δεδομένες υψηλές αγωνιστικές ικανότητες (σ.σ.: όχι ότι τις έχουν επιδείξει στο χορτάρι, μιας και ακόμα δεν έχουν πιάσει καλή απόδοση), τα Λιοντάρια έχουν την ευλογία να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αισθάνονται ότι αυτό το τουρνουά είναι κομμένο και ραμμένο για να τους οδηγήσει έως το τέλος της διαδρομής. Και εάν δεν σηκώσουν στο τέλος το ασημικό, τουλάχιστον να φτάσουν αβίαστα στον τελικό.

Παρατηρώντας κανείς το πρόγραμμα, τα ταξίδια και το bracket, θα αντιληφθεί τρία σημαντικά δεδομένα, όλα φτιαγμένα σε αδιανόητο βαθμό υπέρ της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, η οποία είναι και η πιο ξεκούραστη σε όλη τη διοργάνωση. Γιατί; Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει κουνηθεί καν από το ξενοδοχείο και θα το κάνει μονάχα αν περάσει στον προημιτελικό. Προφανώς αυτό συνηγορεί από μόνο του ότι κάτι έχει σχεδιαστεί λανθασμένα από την UEFA.

 

Η μοναδική με μηδέν μίλια

Οταν στήθηκε η ιδέα και υλοποιήθηκε τώρα με τις 11 διαφορετικές χώρες να υποδέχονται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έδωσαν στην Αγγλία το δικαίωμα να παίξει όλα τα ματς του ομίλου της στο “Γουέμπλεϊ. Μέχρι εκεί είναι ΟΚ, μιας και το ίδιο συνέβη και με τις Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία. Ωστόσο, μιας και όλες τους πήραν την πρόκριση, στη φάση των “16” ξεσπιτώθηκαν. Μόνο οι Αγγλοι είχαν τη διευκόλυνση να συνεχίσουν στο Λονδίνο, υποδεχόμενοι τους Γερμανούς. Καμία άλλη στους “16” δεν θα έπαιζε στην έδρα της. Μόνο εκείνοι.


Τα μίλια που έχουν διανύσει μέχρι τώρα οι 16 ομάδες των νοκ άουτ του Euro 2020

  • Ελβετία-7,245
  • Σουηδία – 6,644
  • Ουαλία - 5,382
  • Τσεχία - 4,995
  • Βέλγιο - 4,824
  • Ουκρανία - 3,757
  • Πορτογαλία - 3,696
  • Αυστρία - 3,495
  • Κροατία - 1,828
  • Ισπανία - 1,530
  • Γαλλία - 1,173
  • Ολλανδία - 1,111
  • Ιταλία - 898
  • Γερμανία - 572
  • Δανία - 395
  • Αγγλία - 0


Τι σήμαινε αυτό; Οτι εκτός από τη συμπαράσταση των φιλάθλων τους, δεν θα έχουν φύγει ποτέ από το ξενοδοχείο, το προπονητικό κέντρο, δεν θα μαζέψουν βαλίτσες, να αλλάξουν κρεβάτια, μάγειρες, να πάνε οπουδήποτε. Η Αγγλία είναι η μοναδική στο Euro 2020 που δεν έχει διανύσει αεροπορικώς ούτε ένα μίλι. Αντιθέτως, η Ελβετία που είναι η πιο αδικημένη, αναγκάστηκε να ταξιδέψει συνολικά 7.245 μίλια, πηγαίνοντας διαδοχικά σε Αζερμπαϊτζάν, Ρώμη, ξανά Αζερμπαϊτζάν και τώρα στο Βουκουρέστι για τους “16”. Στο όμιλο μάλιστα αυτά τα ταξίδια τα έκανε, δίνοντας τρία τόσο σημαντικά ματς σε οκτώ ημέρες.

Το πλέον ιδανικά στρωμένο bracket

Και αφήνοντας τις αποστάσεις και τις αδικίες με τη μονιμότητα της έδρας, πάμε στο άλλο πλεονέκτημα των Αγγλων, που δεν είναι άλλο από τις διασταυρώσεις των νοκ άουτ. Ενα μεγάλο ματσάρισμα θα το είχε, δεν γινόταν να το αποφύγει. Το τίμημα για να βγει 1η στον δικό της όμιλο, ώστε να μείνει και για τους «16» στο “Γουέμπλεϊ”, ήταν ότι θα έπαιζε με την 2η του 6ου ομίλου. Δηλαδή με μία εκ των Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία. Της έκατσαν τα Πάντσερ, δηλαδή το χειρότερό της. Και πάλι όμως, τα υποδέχονται στο σπίτι τους.

Από εκεί και μετά, εάν η Αγγλία περάσει τους Γερμανούς, θα πέσει στα προημιτελικά με τον νικητή του Σουηδία-Ουκρανία και μετέπειτα στα ημιτελικά με όποιον περάσει από το Τσεχία-Δανία. Την ίδια στιγμή στο άλλο δρομολόγιο του bracket, θα γίνει η μεγάλη σφαγή με το Βέλγιο-Ιταλία και τον νικητή από το Eλβετία-Ισπανία.

Και κάπως έτσι, κοιτάζοντας ξανά όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως αυτό με τα μηδενικά ταξιδιωτικά μίλια (σ.σ.: μόνο στα προημιτελικά θα ξεσπιτωθεί και θα πάει στο "Ολίμπικο" της Ρώμης), κατανοεί κανείς πόσο άδικος είναι για τους αντιπάλους της Αγγλίας και πόσο υπέρ της ο αρχικός σχεδιασμός. Και μεταξύ σοβαρού και αστείου, μιας και ο τίτλος του κειμένου είναι προφανώς περιπαικτικός, μπορούμε να πούμε ότι εάν δεν φτάσει έστω στον τελικό και γιατί όχι, εάν δεν το πάρει κιόλας στον δικό της ”Ναό της μπάλας”, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το τι κάνει η Αγγλία κάθε φορά που παίζει σε Euro. Επειδή δεν κάνει ποτέ τίποτα.

Ισως τώρα όμως “το ποδόσφαιρο να γυρίσει σπίτι”. Με πολλά “ίσως” και “ερωτηματικά”. Αλλωστε, πρώτα θα πρέπει να ρωτήσουμε τους Γερμανούς, που και αυτοί με ελάχιστα μίλια και το ίδιο bracket, ευνοημένοι είναι...

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman

 

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος