Μέσα στο γαλήνια «πειραγμένο» μυαλό του Τόνι Κρόος

Μέσα στο γαλήνια «πειραγμένο» μυαλό του Τόνι Κρόος
“Ταλέντο του αιώνα”, “σερβιτόρος του ονείρου”, κολλημένος στα λευκά παπούτσια του. Μετά το εθνικό αντίο του Τόνι Κρόος, ο Γιώργος Καραμάνος περιγράφει την τέλεια απλότητα, από την οποία δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις.

Στην πρώτη σκηνή της ταινίας (σ.σ.: ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του) καταλαβαίνεις τα πάντα. Αυτό το πρώτο καρέ είναι υπεραρκετό, ώστε να κατανοήσεις ότι ο Τόνι Κρόος δεν είναι... καλά στα μυαλά του. Αυτό το συμπέρασμα προφανώς εμπεριέχει μία γερή δόση μεταφοράς. Ή ίσως πάλι και όχι.

Η βρύση τρέχει τόσο, όσο. «Η σπατάλη είναι το χειρότερό μου», ψιθυρίζει. Τα πάντα μετρημένα λοιπόν και η πρώτη ένδειξη της σύναισης. Στο ένα χέρι ένα βουρτσάκι και στο άλλο τα αγαπημένα του παπούτσια: «Ξέρω τι θα σκεφτείς. Οτι δεν είμαι και πολύ καλά στα μυαλά μου. Εμένα όμως αυτό το πράγμα που κάνω, μου χαρίζει ηρεμία», εξηγεί.

Ο Τόνι μιλάει για την καθαριότητα των εξάταπών του με την ίδια επιμέλεια που τα φροντίζει: «Ξέρεις τι παθαίνω; Οταν κοιτάζω χαμηλά, θέλω να είναι πεντακάθαρα. Αλλιώς δεν μπορώ να παίξω. Ισως κάποτε να ρωτήσω έναν ψυχολόγο γι' αυτό. Τώρα όμως μπορώ να σου πω ότι δεν αφήνω ποτέ κανέναν άλλον να το κάνει. Θέλω να τα καθαρίζω μόνος μου».

Η πιο τρελή εικόνα του

Από το 2013 που έκανε το deal με την Adidas και η εταιρεία δημιούργησε για εκείνον ένα μοντέλο ξεχωριστό, δεν έπαψε ποτέ να φορά τα ίδια. Πάντοτε λευκά, τα τελευταία χρόνια πάλλευκα και στο ξεκίνημά του με μπλε ρίγα. «Το λευκό με ηρεμεί και σε αυτό θα διακρίνω πιο εύκολα το λέρωμα», επαναλαμβάνει στην ίδια λούπα τούτης της ιδιομορφίας.

 

Η εμπιστοσύνη στον μετρονόμο του Τόνι

«Ο Τόνι Κρόος είναι παράξενος άνθρωπος. Ισως να είναι και ψυχρός. «Οταν πρωτοήρθε, στα αποδυτήρια τον βγάλαμε “iceman”», εξηγεί ο Σέρχιο Ράμος, που όμως προσθέτει ότι τον εντυπωσίασε ότι δεν ήταν ένας τυπικός Γερμανός, αλλά ένας απλός, ευγενικός, φιλικός άνθρωπος, που ουδέποτε μπήκε σε κλίκες, ίντριγκες, διαφωνίες και μπελάδες. Για την ίδια στάση θα μιλήσει και η σύζυγός του, Τζέσι: «Είναι δύσκολος ο Τόνι, τι να λέμε τώρα. Θέλει τον χρόνο του με τους ανθρώπους. Είναι όμως υπέροχα γλυκός»!

Η όλη συμπεριφορά του όμως έχει το παράδοξο effect της ήρεμης δύναμης. «Εκείνος έχει το κουμάντο. Εάν ο Τόνι θέλει να παίξουμε πιο γρήγορα, παίζουμε πιο γρήγορα. Εάν εκείνος θέλει να πάμε πιο αργά, θα το κάνουμε. Πάντοτε παίζουμε στον ρυθμό του», παραδέχεται ο Καζεμίρο, ο οποίος όμως δίνει και την εξήγηση του γιατί άπαντες στην ομάδα αποδέχονται το ηγετικό τέμπο του ξανθομάλλη συμπαίκτη τους: «Είναι τόσο εύκολη αυτή η απάντηση. Μας έχει πείσει όλους ότι η απλούστερη λύση είναι συνήθως και η σωστή. Και απλά τον ακολουθούμε».

Μόνο στα λευκά

Συμμετρία και ισορροπία

Από το 2014 που βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, επειδή δεν αποδέχτηκε το χαμηλό -σχετικά- συμβόλαιο που του έδινε η Μπάγερν, ο Κρόος έχει καταφέρει να καταστεί η απόλυτη μηχανή τελειότητας. Το ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεών του στην πρώτη σεζόν έφτασε το 94%, ενώ στην επταετία συνολικά κυμαίνεται στο 91,7%. Πώς το καταφέρνει; ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει δώσει ένας μέρος της ερμηνείας, κατατάσσοντάς τον σε ιστορικό υψηλό:

«Ξέρεις, εγώ ήμουν πολύ καλός. Ο Τόνι όμως είναι άλλη ιστορία. Δεν θυμάμαι να τον έχω δει να κάνει λάθος πάσα. Και μπορεί να παίξει ως 10άρι, ως 6άρι με την ίδια αποτελεσματικότητα. Η βασική αρετή του είναι η ηρεμία και η γαλήνη. Δεν εκνευρίζεται ποτέ. Και είναι τόσο καλός και με τα δύο πόδια, που σε κάνει να νομίζεις ότι είναι αριστεροπόδαρος. Πραγματικά πιστεύω ότι του αξίζει να μνημονεύεται ως ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών στη θέση του».

“Το ταλέντο του αιώνα”

«Η τελειότητα επιτυγχάνεται, όχι όταν δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις», διατύπωσε κάποτε ένας άσημος Γάλλος συγγραφέας. Αυτή την τελειότητα ξεχώρισε σε εκείνον ο Ολιβερ Καν, καθώς έδωσε το τελικό ΟΚ, για να τον μεταφέρουν από τη Χάνσα Ρόστοκ στις ακαδημίες της Μπάγερν το 2006. Τον αποκάλεσε μάλιστα “Jahrhunderttalent” και η ερμηνεία της παράξενης αυτής λέξης ως “ταλέντο του αιώνα”, υπήρξε στο δια ταύτα ανάλογη των προσδοκιών.

Κάπως έτσι βρέθηκε να γιγαντώνει τον μύθο του στη Μαδρίτη και ειδικότερα με την κατάκτηση των τεσσάρων Champions League, τρόπαια που τον κατατάσσουν αναμφίβολα στην κορυφή των Γερμανών που αγωνίστηκαν εκτός Bundesliga, αλλά και στην κορυφή των κατακτήσεων του τροπαίου από τους ποδοσφαιριστές της χώρας. Μόνο που ο Κρόος δεν έμεινε εκεί, αλλά μεγαλούργησε και με την Εθνική.

Ο “σερβιτόρος του ονείρου”

Η πορεία του προς το... άπειρο είχε προδιαγραφεί, όταν το ταλέντο του αιώνα αναδείχτηκε MVP και δεύτερος σκόρερ (5 γκολ) στο Μουντιάλ U-17 το 2007. Το 2010 ξεκίνησε το ταξίδι με τους μεγάλους. Πήγε στο Μουντιάλ του 2010, στα EURO 2012, 2016 και στο τωρινό που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του. Η μεγάλη στιγμή όμως, το τρόπαιο του 2014, όπου υπήρξε από τους μεγάλους πρωταγωνιστές.

Οι Βραζιλιάνοι μετά τον θρυλικό ημιτελικό με το 7-1, στο οποίο έβαλε δύο γκολ και μοίρασε δύο ασίστ (σ.σ.: τέσσερις συνολικά στο τουρνουά), τον αποκάλεσαν τιμητικά “Garçom so sonho” (σ.σ.: ο σερβιτόρος του ονείρου), ενώ στο τέλος της διοργάνωσης η εφημερίδα “Globo” τον βαθμολόγησε συνολικά με 9,79 στα 10, ανακηρύσσοντάς τον MVP, αν και η η FIFA επέλεξε αντίστοιχα τον Λιονέλ Μέσι. Τουλάχιστον τον τοποθέτησε στην all star 11άδα.

Το αμέσως επόμενο highlight της καριέρας του με το εθνόσημο υπήρξε η φαουλάρα κόντρα στη Σουηδία στο Μουντιάλ του 2018. Ωστόσο, η αποτυχημένη πορεία στο Euro 2020 και η αλλαγή προπονητή, καθώς είναι τρομερά αγαπημένοι με τον Γιόαχιμ Λεβ, τον οδήγησε στο μεγάλο αντίο από τα Πάντσερ. Αλλωστε, πρόσφατα, σε μία σπάνια ανοικτή τοποθέτησή του, τα είχε βάλει με FIFA και UEFA για τις άπειρες υποχρεώσεις και παιχνίδια που δημιουργούν στους παίκτες.

Το ταπεινό... αντίο

«Εχω αντιληφθεί ότι δεν θα έπαιζα στο Μουντιάλ του 2022. Θέλω πλέον να επικεντρωθώ στους στόχους μου με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα επόμενα χρόνια. Θα έχω πλέον χρόνο για ξεκούραση, πράγμα που δεν είχα στο παρελθόν, τα τελευταία 11 χρόνια όπου υπηρετούσα την εθνική ομάδα. Θέλω να γίνω και καλύτερος σύζυγος και πατέρας για την γυναίκα και τα τρία μου παιδιά. Ήταν τεράστια τιμή που φόρεσα τη φανέλα με το εθνόσημο. Το έκανα με πάθος και υπερηφάνεια»

Αν και μόλις 31 ετών επέλεξε να αποχωρήσει όσο ταπεινά λειτούργησε και με τη φανέλα της χώρας του. Στο φινάλε του από την Εθνική υπηρέτησε το ίδιο δόγμα που τον διέπει στα πάντα. Από εκείνο το επιμελές πλύσιμο των ποδοσφαιρικών παπουτσιών με το βουρτσάκι, έως το κλείσιμο των 106 συμμετοχών του (17γκολ), εκείνος εξακολουθεί να σκέφτεται καθαρά, ώστε να πετύχει το πιο απλό. Και μην νομίζετε ότι αυτό είναι εύκολο ή συνηθισμένο.

Επειδή στο “πειραγμένα” γαλήνιο μυαλό του όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα. Η απλότητα άλλωστε δεν είναι ποτέ απλό πράγμα και ο Τόνι Κρόος την υπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλον που πατάει το χορτάρι σε τούτη την ποδοσφαιρική εποχή...

«Ο Τόνι Κρόος είναι ο πιο cool άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ. Μπορεί να μπει στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, να χάνουμε και εκείνος να στείλει μήνυμα στη γυναίκα του, ότι επιστρέφοντας, δεν θα ξεχάσει να αγοράσει τομάτες για τη σαλάτα». Γκάρεθ Μπέιλ!

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman

Το 2014 στην κορυφή του κόσμου

 

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος