Οι (μόλις) 7 παίκτες που έκαναν χατ-τρικ σε Euro

Οι (μόλις) 7 παίκτες που έκαναν χατ-τρικ σε Euro

Οι (μόλις) 7 παίκτες που έκαναν χατ-τρικ σε Euro
Στο παραγωγικό Euro όλων των εποχών κανείς ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να πετύχει τρία γκολ σε έναν αγώνα. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται αυτούς, που στο παρελθόν έφτασαν σε χατ-τρικ, σε ένα παιχνίδι ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Νταβίντ Βίγια (2008)

Η πορεία της εθνικής Ισπανίας προς την κορυφή της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή νίκη επί της Ρωσίας στην πρεμιέρα των ομίλων. Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν άνετα με 4-1, με τον Νταβίντ Βίγια να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Σημείωσε τα τρία πρώτα τέρματα για την ομάδα του Λουίς Αραγονιές, ανοίγοντας το δρόμο και στον ίδιο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση, η οποία έγινε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

 

Σέρτζιο Κονσεϊσάο (2000)

Σε όμιλο του «θανάτου» βρέθηκε η Πορτογαλία στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου, καθώς ήταν μαζί με Αγγλία και Γερμανία. Οι Ίβηρες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι και με 3/3 πήραν πανηγυρικά την πρωτιά. Στο τελευταίο ματς νίκησαν με το ευρύ 3-0 την απογοητευτική – εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης – Γερμανία, με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Σημείωσε και τα τρία γκολ της ομάδας του, τα οποία ήταν και τα μοναδικά για εκείνον σε όλη τη διοργάνωση.

Πάτρικ Κλάιφερτ (2000)

Η Ολλανδία «κάλπαζε» στη διοργάνωση, που ήταν συνδιοργανώτρια μαζί με το Βέλγιο. Ποτέ καμία άλλη ομάδα δεν έχει πετύχει έξι τέρματα σε αγώνα της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κάτι που έκαναν οι «οράνιε» στον προημιτελικό με την... άτυχη Γιουγκοσλαβία. 6-1 έγραψε ο φωτεινός πίνακας του Ντε Κάιπ, με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να σημειώνει τα μισά τέρματα της ομάδας του Φρανκ Ράικαρντ. Ωστόσο, η πορεία των Ολλανδών σταμάτησε άδοξα στα ημιτελικά από την Ιταλία.

Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988)

Ο MVP της διοργάνωσης και μεγάλος πρωταγωνιστής της Ολλανδίας στην πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης. Οι «οράνιε» μπορεί να ξεκίνησαν με ήττα στους ομίλους (0-1 από τη Σοβιετική Ένωση), όμως στο δεύτερο ματς ο Μάρκο Φαν Μπάστεν τους πήρε από το χέρι και άνοιξε το δρόμο για τα νοκ-άουτ. Έκανε χατ-τρικ, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 3-1 επί της Αγγλίας. Τα... καλύτερα τα κρατούσε για τον ημιτελικό και τον τελικό (το γκολ με βον πλανέ είναι το εντυπωσιακότερο σε τελικούς Euro), με τον Φαν Μπάστεν να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στα γήπεδα της Γερμανίας.

Μισέλ Πλατινί (1984)

Έχει χαρακτηριστεί ως «το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πλατινί». Και όχι άδικα, καθώς ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας οδήγησε ουσιαστικά μόνος του την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Μετά την πρεμιέρα και το γκολ του στο 1-0 επί της Δανίας, ο Πλατινί πήρε... φόρα στο επόμενο ματς. Οι «τρικολόρ» συνέτριψαν με 5-0 το Βέλγιο, με τον ίδιο να κάνει χατ-τρικ. Σε δύο παιχνίδια είχε ήδη σημειώσει τέσσερα γκολ και η παράσταση θα είχε και συνέχεια.

Μισέλ Πλατινί (1984)

Τρεις ημέρες μετά το χατ-τρικ στον αγώνα με το Βέλγιο, ο Μισέλ Πλατινί χτύπησε ξανά... εις τριπλούν. «Θύμα» του αυτή τη φορά ήταν η Γιουγκοσλαβία, με τον ίδιο να σημειώνει όλα τα γκολ της ομάδας του στο νικηφόρο 3-2. Με επτά γκολ στους ομίλους και άλλα δύο σε ημιτελικό και τελικό, ο αρχηγός των «τρικολόρ» έκανε ρεκόρ με την επίτευξη εννέα τερμάτων σε μία διοργάνωση και φυσικά οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του τροπαίου, μέσα στο σπίτι της.

Κλάους Άλοφς (1980)

Σε έναν όμιλο που συμμετείχε και η δική μας εθνική, οι άλλες τρεις ομάδες ήταν κυριολεκτικά μεγαθήρια. Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσεχοσλοβακία, η φιναλίστ του Μουντιάλ Ολλανδία και η Δυτική Γερμανία που στο φινάλε κατέκτησε το τρόπαιο. Το παιχνίδι που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του ομίλου ήταν αυτό της δεύτερης αγωνιστικής, ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία και Ολλανδία. Τα «πάντσερ» επικράτησαν με 3-2 των «οράνιε», με τον Κλάους Άλοφς να σημειώνει όλα τα γκολ των νικητών. Αυτά τα τρία τέρματα του αρκούσαν για να αναδειχθεί στο τέλος και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ντίτερ Μίλερ (1976)

Ο εμβληματικός Γκερντ Μίλερ μπορεί να είχε αποσυρθεί από την εθνική ομάδα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1974, όμως και ένας ακόμη... Μίλερ της Δυτικής Γερμανίας, ο Ντίτερ, κατάφερε να γράψει ιστορία. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που έκανε χατ-τρικ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία, ισοφάρισε στο τέλος σε 2-2, οδηγώντας το ματς στην παράταση. Εκεί, ο Μίλερ πέτυχε δύο ακόμη τέρματα για τα «πάντσερ», οδηγώντας τα στο 4-2 και στην πρόκριση στον τελικό.

1976

 

 

EURO Τελευταία Νέα