Οι «χρυσές» αλλαγές σε τελικούς Euro

Οι «χρυσές» αλλαγές σε τελικούς Euro

Οι «χρυσές» αλλαγές σε τελικούς Euro
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που ήρθαν από τον πάγκο και με τα γκολ τους χάρισαν το τρόπαιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην εθνική τους ομάδα.

Έντερ (2016)

Μόλις έξι λεπτά στον πρώτο αγώνα με την Ισλανδία και άλλα επτά στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στην Αυστρία. Αυτά τα 13 λεπτά ήταν όλη η παρουσία του Πορτογάλου επιθετικού στο προηγούμενο Euro, μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Ενδεχομένως να είχε μείνει... εκεί, αν δεν τραυματιζόταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρώτο ημίχρονο. Στο 79’ του τελικού με τη Γαλλία, ο Φερνάντο Σάντος τον πέρασε ως αλλαγή στο ματς και ο Έντερ έγινε ο ήρωας της χώρας του. Με μία εκπληκτική προσπάθεια στο 109’ της παράτασης, σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και οδήγησε την Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σιλβέν Βιλτόρ, Νταβίντ Τρεζεγκέ (2000)

Το προβάδισμα της Ιταλίας στο 55’ με το τέρμα του Ντελβέκιο είχε φέρει με την πλάτη στον τοίχο τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Η επιθετική γραμμή της Γαλλίας χρειαζόταν επειγόντως ενίσχυση και ο Ροζέ Λεμέρ έριξε στη μάχη τα βαριά χαρτιά του. Στο 58’ πέρασε στο ματς τον Σιλβέν Βιλτόρ (αντί του Ντουγκαρί) και στο 76’ τον Νταβίντ Τρεζεγκέ (αντί του Τζορκαέφ). Δύο κινήσεις από τον πάγκο που έμελλε να φέρουν τα πάνω-κάτω στην αναμέτρηση. Στις καθυστερήσεις, ο Βιλτόρ ισοφάρισε σε 1-1 και έστειλε τον τελικό στην παράταση. Εκεί, «καθάρισε» η έτερη αλλαγή των «τρικολόρ». Στο 103’, ο Τρεζεγκέ σημείωσε το «χρυσό» γκολ, οδηγώντας σε «ξαφνικό θάνατο» τους Ιταλούς και χαρίζοντας στην Γαλλία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όλιβερ Μπίρχοφ (1996)

Ούτε ένα τέρμα δεν είχε σημειώσει ο Μπίρχοφ στα γήπεδα της Αγγλίας, στην πορεία της Γερμανίας μέχρι τον τελικό. Μάλιστα, στα νοκ-άουτ, ο Μπέρτι Φογκτς δεν τον είχε χρησιμοποιήσει ούτε λεπτό. Ωστόσο, το προβάδισμα των Τσέχων στο 59’ με το πέναλτι του Μπέργκερ, έφερε σύντομα τον Γερμανό επιθετικό στον αγωνιστικό χώρο. Πέρασε ως αλλαγή στο 69’ (στη θέση του Σολ) και μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης. Το 1-1 έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση, με τον Μπίρχοφ να κρατάει το... καλό για εκεί. Έστω και με τη βοήθεια του αντίπαλου τερματοφύλακα, Κούμπα, ο Γερμανός φορ ολοκλήρωσε την ανατροπή και έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του. «Χρυσό» γκολ στο 95’, 2-1 για την Γερμανία και «ξαφνικός θάνατος» για την Τσεχία.

 

 

EURO Τελευταία Νέα