“It's not coming home, it's coming to Rome”! Η κούπα πάει στην Ιταλία. Σε μία ομάδα που είναι αήττητη για 34 αγώνες (35 το παγκόσμιο ρεκόρ). Στην ίδια ομάδα που το 2018 απέτυχε να πάει στο Μουντιάλ. Που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Που δεν συμπεριλάμβανε κανείς στα αρχικά φαβορί. Που όμως στο φινάλε, το άξιζε πέρα για πέρα. Να το χαϊδέψει ξανά έπειτα από 53 χρόνια. Και το έκανε μέσα στο σπίτι του μεγάλου φαβορί. Η Αγγλία δεν θα γευτεί ούτε τώρα το νέκταρ μέσα από την κούπα. Εκανε μεγάλη διαδρομή, βελτιώθηκε, το άγγιξε, αλλά δεν το έκανε δικό της.
Η Σκουάντρα Ατζούρα του Ρομπέρτο Μαντσίνι πέτυχε ακόμα μία υπέρβαση. Επέστρεψε, ενώ βρέθηκε να χάνει σοκαριστικά γρήγορα (1-1), πήγε στην παράταση και στα πέναλτι είχε τον γίγαντά της. Ο Πίκφορντ στάθηκε πανάξιος με δύο επεμβάσεις από την άσπρη βούλα. Ο Ντοναρούμα όμως ήταν ο απόλυτος φύλακας άγγελος. Κάλυψε τις λάθος εκτελέσεις των συμπατριωτών του και με δύο δικές του αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι, χάρισε στη χώρα του τη νίκη (3-2) και τη δεύτερη κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Αιφνιδιασμός και το ταχύτερο γκολ
Και αφού είχε γίνει πραγματικό μακελειό με κάθε τρόπο από τους έξαλλους Αγγλους εκτός γηπέδου, ήρθε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών να τους κάνει να υποτροπιάσουν σε κάθε άκρη της χώρας. Ο Κέιν έσπρωξε την τέλεια αντεπίθεση και μετά ανέλαβαν οι δύο πλάγιοι μπακ. Ο Τρίπιερ έκανε τη συστημένη σέντρα και ο Σο με μονοκόμματο σκαστό νίκησε τον Ντοναρούμα μόλις στα 117 δευτερόλεπτα, σκοράροντας μάλιστα για πρώτη φορά με την Εθνική.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που κατέβασε την ομάδα του με τρεις σέντερ μπακ, είδε τους παίκτες του να κυριαρχούν αρχικά, να βγάζουν δύναμη, πάθος, ένταση. Ωστόσο, σταδιακά έδωσαν όλο το γήπεδο. Η Σκουάντρα Ατζούρα πήρε την μπάλα,την κυκλοφόρησε στο κέντρο, με τον Ζορζίνιο να αναλαμβάνει το κουμάντο και το μοίρασμα. Δεν μπορούσε όμως με κανέναν τρόπο να διασπάσει την τριπλή ζώνη άμυνας των αντιπάλων τους και είχε μόνο τον Κιέζα από δεξιά να παλεύει να δημιουργήσει κάποια αναστάτωση.
Σε μία τέτοια στιγμή εκείνος ήταν που με ατομική ενέργεια και μακρινό σουτ (35') απείλησε για μία και μοναδική φορά στο ημίχρονο. Γενικότερα, τα πρώτα 45 λεπτά δεν είχαν καμία απολύτως συγκίνηση, μιας και η Αγγλία παρέμεινε εντελώς παθητική και δεν επιχείρησε σε κανένα σημείο να βγάλει έστω μία καλή κόντρα. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Μαντσίνι ανακάτεψε την τράπουλα και την άμυνα των Λιονταριών.
Ανακάτεμα τράπουλας και ισοφάριση
Στο ματς πέρασε ο Μπεράρντι, βγήκε ο Ιμόμπιλε, η επίθεση έμεινε χωρίς φορ, με τον Ινσίνιε σε ρόλο “false-9” και άλλαξαν την εικόνα. Ο Κιέζα πέρασε στην αντίθετη πλευρά και έκανε ακόμα καλύτερα πράγματα. Η Ιταλία πλέον απέκτησε ουσία. Ινσίνιε (57') και Κιέζα (62') υποχρέωσαν τον Πίκφορντ να δείξει την κλάση του, κάτι που έκανε και στην ισοφάριση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τα πάντα μόνος του.
Επειτα από κόρνερ, ο Κριστάντε πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Βεράτι τη δεύτερη, ο Πίκφορντ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Μπονούτσι (67') έφερε τον τελικό στα ίσα. Ηταν το 12ο γκολ παίκτη της Γιουβέντους στη διοργάνωση, κάνοντας σχετικό ρεκόρ, μιας και ξεπέρασε τα 11 της Μπαρτσελόνα από το 2012. Η Ιταλία συνέχισε να πιέζει, η Αγγλία δεν έβγαζε αντίδραση και κάπως έτσι ο φετινός έγινε ο έβδομος τελικός ever σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πήγε στην παράταση.
Από την άσπρη βούλα μετά το χτύπημα του Πανένκα
Εκεί τα Λιοντάρια πήραν τα πάνω τους, καθώς οι αντίπαλοί τους έβγαλαν μεγαλύτερη καταπόνηση και επηρεάστηκαν αρνητικά από τις αλλαγές των Κιέζα, Ινσίνιε, Βεράτι. Ακόμα κι έτσι όμως κανένας δεν μπόρεσε να βάλει το χρυσό γκολ του τίτλου και έτσι το Euro 2020 έγινε το δεύτερο που θα κρινόταν στα πέναλτι, έπειτα από εκείνο που πήρε η Τσεχοσλοβακία κόντρα στη Γερμανία το 1976, χάρη στο θρυλικό πέναλτι του Αντονιν Πανένκα...
Εκεί έλαμψε το άστρο του Ντοναρούμα, αλλά και η τεράστια- όπως αποδείχτηκε- λάθος επιλογή του Σάουθγκεϊτ, ο οποίος έβαλε στο 120' τους Ράσφορντ, Σάντσο, ώστε χτυπήσουν πέναλτι και μαζί με την άλλη αλλαγή, τον Σάκα, ήταν εκείνοι που τα έχασαν!
Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι 1-1 απόκρουση
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ 2-2 δοκάρι
Μπερναρντέσκι 3-2
Σάντσο 3-2 απόκρουση
Ζορζίνιο 3-2 απόκρουση
Σάκα 3-2 απόκρουση
Και κάπως έτσι μπήκε ο επίλογος ενός υπέροχου ποδοσφαιρικού μήνα, σε ένα από τα κορυφαία Euro όλων των εποχών. Και όπως συνήθιζε να λέει ο θρυλικός Αργεντινός προπονητής που μεγαλούργησε με την Ιντερ, Ελένιο Ερέρα: «Οι Αγγλοι μπορεί να ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο, αλλά όλα τα υπόλοιπα τα έκαναν οι Ιταλοί... »!
Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118' Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε), Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120' Σάντσο), Σο, Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Τρίπιερ (71' Σάκα), Μάουντ (99' Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.
totalevoetbal
το ματς ειναι πιο ευκολο σε αναγνωση απ 'οτι φαινεται για το που κριθηκε. κριθηκε στο οτι η αγγλια τραβηχτηκε πισω για να παιξει αμυνα μετα το 30', ενω απο το 20' σταματησε την ασφηκτικη πιεση που εφαρμοζε μεχρι εκεινη τη στιγμη. ολη η ιταλια ηταν αποσβολωμενη και χαμενη, ειδικα τα μπακ και τα εξτρεμ. στα χαφ πελαγωμα αφου κανενας δεν εβγαινε να παρει μπαλα, ο βερατι οταν κατεβαινε κατω απο το κεντρο δεν εβρισκε ελευθερο παιχτη και οταν ηταν πανω απο τη μεσαια γραμμη επεφτε σε ντουμπλαρισματα και εξαφανιζοταν. ντι λορεντσο δε μπορουσε να κανει ενα στοπαρισμα και του εφευγε η μπαλα κορνερ και σε αντιπαλους, ζορζινιο μια κατεβασια μονος του δεν εχει τη δυνατοτητα να κανει, εψαχνε συμπαικτες που ηταν ολοι κρυμμενοι. αυτοι τωρα ειναι οι νεοι παιχταραδες της ιταλιας υποτιθεται. οτι εκανε στο πρωτο μερος το εκανε ο κιεζα με ατομικη ενεργεια 2 φορες, εβαλε το κεφαλι κατω, ντριμπλαρε, σουταρε. οι αλλοι δυο εξαφανισμενοι. η αγγλια ειχε την ευκαιρια να τελειωσει το ματς απο το 20' αφου ενα 2-0, 3-0 ηταν απολυτα εφικτο, αλλη ομαδα θα το ειχε τελειωσει ευκολα. δε το εκανε και το πληρωσε.σε αυτο φταιει και ο σαουθγκειτ αφου εδειξε οτι δεν εχει γνωσεις για να διαβασει ενα ματς. μια φαση ακομα και η ανδορα να επαιζε θα την εβγαζε. απο κορνερ, απο φαουλ, απο σουτ εξω απο την περιοχη. η ιταλια τη βρηκε απο κορνερ και ισοφαρισε. δεν βοηθησε kaθολου με τις αλλαγες, αφου επρεπε να βγει πολυ νωρις ο μαουντ, ατομικα ανυπαρκτος ηταν, απλα με τις κινησεις του μπερδευε την αμυνα της ιταλιας αφου λειτουργουσε ως τριτος επιθετικος απο αριστερα πιο πολυ. ρασφορντ, σαντσο επρεπε να μπουν στην κανονικη διαρκεια του ματς, αντε στην αρχη της παρατασης. επισης εδωσε πολλα μετρα στην ιταλια αδικαολογητα ειδικα στο δευτερο μερος. τωρα για τα πεναλτι ενταξει ο ρασφορντ εχει χτυπησει αρκετα δεν υπαρχει δικαιολογια, αλλα ο σακα ηταν λαθος που επαιξε γενικα αλλα και να τον βαλουν να εκτελεσει το τελευταιο, ισως και ο σαντσο. δηλαδη ο χεντο δεν μπορουσε να εκτελεσει ή ο γουοκερ που ειναι εμπειροι? υ.γ η ινγκλατερα θα περιμενει αλλον εναν χρονο μηπως και κατακτησει τιποτα, δυσκολο το βλεπω, η ιταλερα πιστευω οτι ηταν μια φωτοβολιδα και δεν θα εχει συνεχεια.
Juventino Vero
Πως θα το τελειωνε η Αγγλια στο 30 φιλε; Οταν δεν εκανε δευτερη τελικη μετα το γκολ μεχρι το 70;
totalevoetbal
120' ματς και η ιταλια δεν ειχε κλασσικη ευκαιρια απο σετ παιχνιδι. πασουλες αλλαζε εκτος εμβελειας ευκαιριας. μεχρι το 30' δεν ειχε αλλαξει σωστη πασα. τωρα και μονο οτι ο ντοναρουμα βγαινει πολυτιμοτερος παιχτης του τουρνουα δειχνει το μεγεθος των παιχτων της. lol ακομα και το 2000 που το εχασαν ειχαν 4 κλασσικες φασεις για γκολ και επαιζαν με την γαλλια του ζινταν που κερδισε με αρκετη δοση τυχης. βεβαια αντιστοιχη τυχη ειχε και ιταλια στον ημιτελικο.
Liam88
4 μουντιάλ κ δεύτερο ευρωπαϊκό κ καλή χώνεψη
zackspeed
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία λοιπόν, πανάξια και με τον τρόπο της. Γενικά προτιμώ να κερδίζει το Μουντιαλ απο το Γιουρο, αλλά χάρηκα μόνο και μόνο που κέρδισε μέσα στην Αγγλία την Αγγλία. Μία ομάδα που έπαιξε 6 απο τα 7 παιχνίδια στην έδρα της. Επίσης έπαιξε πολύ καλά σε όλη την διάρκεια του τουρνουά, έπεσε βέβαια λίγο σπρώξιμο με την Δανία, αλλά στον τελικό φάνηκε ποια ομάδα έχει γενετικό υλικό που περνάει απο γενιά σε γενιά. Γιατί αυτή η Ιταλία ουδεμία σχέση είχε με την ομαδάρα του 06. Και όμως κέρδισε την καλύτερη έκδοση της Αγγλίας των τελευταίων χρόνων, γιατί είχε ψυχή, κάτι που η Αγγλία δεν είχε. Καλά τα σχόλια για κυριαρχίας του αγγλικού ποδοσφαίρου τα ακούω και γελάω. Για μια δεκαετία το ισπανικό ποδόσφαιρο ήταν το κορυφαίο, όμως διαχρονικά το ιταλικό ποδόσφαιρο (εθνική, ομάδες, προπονητές, παίχτες) είναι το καλύτερο παγκοσμίως ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στα πάνω του και χωρίς να χρειαστεί να έχει υπερομάδα. Και συνέβη ημερολογιακά την ίδια μέρα που η Ιταλία κατακτούσε το Παγκόσμιο απέναντι στην Γερμανία (αφιερωμένο στον costas 1976, επι τη ευκαιρία ακόμα περιμένω μια ξεκάθαρη απάντηση σου). Τώρα επειδή θα βγουν κάποιοι φίλοι της Γερμανίας και θα πουν πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και μαζί με την Βραζιλία οι καλύτερες παγκοσμίως, 1ον ας κερδίζατε αυτή την αγγλία που βάσει αξίας μπορούσατε, 2ον να μην αναφέρεστε στην ιστορία. Ιστορία και Γερμανία είναι έννοιες που μόνο πικρές αναμνήσεις προκαλούν. Γιατί η ιστορία δεν έχει καταγράψει μόνον τις κατακτήσεις, αλλά και τον τρόπο που έχουν επιτευχθεί και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Για να μην αναφερθώ πάλι στο μεταξύ μας 4-1. Προτιμώ τελικούς Γιουρο με την Γαλλία του Ζινταν, την καλύτερη Ισπανία όλων των εποχών και την Αγγλία στην έδρα της, πάρα τελικούς Γιουρο με Σ. Ένωση, Βέλγιο και Τσεχία. Αυτά τα ολίγα. 3ον το Παγκόσμιο ντέρμπι είναι το Βραζιλία-Ιταλία, δεν το λέω εγώ, έτσι χαρακτηρίζεται.
RED RIVER MERSEY
Η Αγγλια δεν ρισκαρε ποτε,επαιξε σαν μια μικρη,φοβισμενη ομαδα χωρις ποιοτητα για την ισοπαλια.Οι αλλαγες του Σαουθγκειτ τραγικες,εβγαλε τον Ραις που εκανε το ματς της ζωη του αντι για τον ανυπαρκτο σε ολο το ματς και γενικα μετριο παιτκη Φιλιπς.Αντι να βαλει νωρις στην αρχη της παρατασης τον Σαντσο και τον Στερλιγκ για να ψαξει το γκολ,τους εβαλε μολις τελειωνε το παχνιδι για να βαρεσουν και οι τρεις.Δεν υπαρχει ο τυπος λεμε...Το επνιξε στα πεναλτι το 96,ετσι και τωρα...
zakula
Κι εγω ρωταω, αυτος πχ. ο Γκριλις, θα επαιζε βασικος στην Αταλαντα; Η' κατι Γουοκερ η' Φιλιπς τι εχουν κανει στην καριερα τους και θεωρουνται "παικταραδες";;;
Ant97
μετα τον τελικο του Κοπα διαβαζαμε οτι ποσο πισω ειναι κτλπ απο τις ευρωπαικες ομαδες οτι δν παιζανε ποδοσφαιρο αλλα ξυλο και διαφορα τετοια.Χτες ειδαμε ομως οχι ποδοσφαιρο αλλα να παιζουν μπαλαρινες που με καθε επαφη πεφτανε κατω για 10 λεπτα και 22 παικτες που σε ποιοτητα ολοι μαζι δεν ξεπερνανε ουτε τον Νευμαρ , που οσες ντριπλες εκανε στον τελικο με την Αργεντινη οι 22 τα εκαναν μαζι σε ολο το τουρνουα! αυτα για εκεινους που προσπαθουν να δειξουν οτι σε ποιοτητα κτλπ ειναι πλ μπροστα το ευρωπαικο ποδοσφαιρο αλλα εκτος απο το τρεχω μονο δεν υπαρχει κανουν τπτ ποιοτικο! στα του ματς τωρα ...ο κυριος καλυτερος αγγλος επιθετικος εκτος απο το να βαζει γκολ με πεναλντι τον εσβησε ο κυριος Κιελινι στα 37 του σε 120 λεπτα ! οσο για τα πεναλντι θεωρω εβαλε τους ποιο ποιοτηκους του παικτες να το εκτελεσουν και πολυ σωστα μαλιστα διοτι οι συγκεκριμενοι δεν χανανε πεναλντι ουτε στα πρωταθληματα τους το θεμα ειναι αλλο ....ΑΝ δεν εισαι ετοιμος ψυχολογικα να το εκτελεσεις και πας με προσωπο που φαινεται οτι το εχεις χασει τοτε απλα πες στον προπονητη να βαλει αλλον και οχι να πας να γινεις ο ηρωας οπως ηθελε και ο εμπαπε και ο ζορζινιο που ηθελε να βαλει και το τελευταιο να μπει κ υποψηφιος για χρυση μπαλα και τελικα το εχασε αλλα παλι καλα δεν το πληρωσε ! μπραβο στην Ιταλια μπραβο στον Ντοναρουμα που ηταν ο καλυτερος και σιγουρα ο καλυτερος τερματοφυλακας στην σεζον!
Forza Juve
Χάρι Κέιν ο Άγγλος επιθετικός , διαφημισμενος, στο πικ της καριέρας του. Τζόρτζιο Κιελινι ο 37 χρονος Ιταλός που τον έσβησε....Νομίζω δεν έχασε καμία μονομαχία σε σημείο του γηπέδου που θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος ο Κέιν. Αν στην θέση του Κιελινι ήταν κάποιος Ισπανός, Γερμανός , Άγγλος, Γάλλος στόπερ, από αυτούς που αρέσουν στους Έλληνες δημοσιογράφους, σήμερα θα είχαμε διθυραμβικά σχόλια. Ξέρουμε είναι Ιταλός, παίζει στην Γιουβέντους και δεν πουλάει η φάτσα του. Η εμφάνιση που κάνει όμως μέχρι το 120 είναι για σεμινάριο. Υγ. Από τις λίγες φορές που συμμετέχει σε τουρνουά και δεν έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.....
Άσπρος
Μπραβο Στους Ιταλους οχι Μονο για το Τροπαιο Αλλα και για Την Νοοτροπια και το Ποδοσφαιρο. Δεν τους Γουσταρω Ποδοσφαιρικα με Το Κατεναντσιο την Αμυνα και τα Θεατρινιλικια αλλα φετος Τα μειωσαν αρκετα Αυτα τα Χαρακτηριστικα και Εδειξαν αλλο Προσωπο. Παροτι δεν Ειχαν την Κλαση και την Ατομικη Ποιοτητα του Παρελθοντος. Μαντσινι Του βγαζω το Καπελο. Για τους Εγγλεζους τα Εχουμε πει Εκτος απο Υπερτιμημενοι μεχρι Αηδιας ειναι Και Αιωνιοι Λουζερς.