Χατ-τρικ με το εθνόσημο
Πελέ (Μουντιάλ 1958)
Μόλις 17 ετών ήταν ο σπουδαίος Βραζιλιάνος, όταν μεγαλούργησε στο Μουντιάλ της Σουηδίας και «συστήθηκε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ποδοσφαιρικό κοινό. Ο Πελέ οδήγησε την εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του τροπαίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Συνολικά, στη διοργάνωση, ο «βασιλιάς» σημείωσε έξι τέρματα, με τα τρία από αυτά να έρχονται στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία. Η «σελεσάο» επικράτησε με σκορ 5-2, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πελέ. Ακόμη και σήμερα, 63 χρόνια μετά, παραμένει ο νεαρότερος σκόρερ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Εουσέμπιο (Μουντιάλ 1966)
Μία από τις πιο «τρελές» ανατροπές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων έγινε το 1966, στα γήπεδα της Αγγλίας και είχε την υπογραφή του θρυλικού Εουσέμπιο. Η πρωτάρα στη διοργάνωση, Βόρεια Κορέα, είχε σοκάρει την Πορτογαλία στον προημιτελικό, παίρνοντας προβάδισμα τριών τερμάτων στο πρώτο 25λεπτο της αναμέτρησης. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο «μαύρος πάνθηρας», οδηγώντας τους Ίβηρες σε μία επική ανατροπή. Τέσσερα συνεχόμενα τέρματα σημείωσε ο Εουσέμπιο, μέσα σε διάστημα 32 λεπτών, δίνοντας στην Πορτογαλία την πρόκριση στα ημιτελικά. Το τελικό 5-3, στο Γκούντισον Παρκ, διαμόρφωσε ο Ζοσέ Αουγκούστο.
Τζεφ Χερστ (Μουντιάλ 1966)
Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, που έχει πετύχει τρία γκολ σε τελικό Μουντιάλ. Και μάλιστα, το ένα από αυτά αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο τέρμα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1966, ο Χερστ σημείωσε το πρώτο γκολ της Αγγλίας, απέναντι στη Δυτική Γερμανία. Το 2-2 της κανονικής διάρκειας έστειλε το ματς στην παράταση, όπου ο Άγγλος επιθετικός έκανε τη διαφορά για τα «λιοντάρια». Ακόμη και σήμερα, κανείς δεν ξέρει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο 3-2, ενώ στην εκπνοή, ο ίδιος πέτυχε και τρίτο γκολ στον τελικό, δίνοντας στη χώρα του το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία της.
Πάολο Ρόσι (Μουντιάλ 1982)
Ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο Μουντιάλ του 1982 υπήρχαν δύο φάσεις ομίλων και στο φινάλε της δεύτερης, Ιταλία και Βραζιλία διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά. Η «σελεσάο» ήταν το φαβορί, καθώς θεωρείτο η πιο ταλαντούχα φουρνιά όλων των εποχών, ενώ της αρκούσε και η ισοπαλία για να προκριθεί. Ωστόσο, υπολόγιζε χωρίς τον Πάολο Ρόσι. Ο Ιταλός επιθετικός σκόραρε τρεις φορές για τη «σκουάντρα ατζούρα» και της έδωσε τη νίκη-πρόκριση με σκορ 3-2. Στη συνέχεια της διοργάνωσης, ο ίδιος πέτυχε άλλα τρία γκολ και οδήγησε την Ιταλία στο τρόπαιο.
Μάρκο Φαν Μπάστεν (Euro 1988)
Ο θρίαμβος των «οράνιε» στα γήπεδα της Γερμανίας, το 1988, ξεκίνησε με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τη Σοβιετική Ένωση, η Ολλανδία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Σε τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα απέναντι στην Αγγλία, τη δεύτερη αγωνιστική, ουσιαστικά θα αποχαιρετούσε τη διοργάνωση. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν φρόντισε να πάρει από το χέρι την εθνική του ομάδα και να την οδηγήσει ως το τέλος. Έκανε χατ-τρικ απέναντι στα «λιοντάρια» (3-1) και άνοιξε στους Ολλανδούς το δρόμο για τα νοκ-άουτ. Και στη συνέχεια τους έστειλε στην κορυφή της Ευρώπης.
Κριστιάνο Ρονάλντο (Μουντιάλ 2018)
Με το χατ-τρικ του απέναντι στο Λουξεμβούργο έφτασε τα δέκα με το εθνόσημο, τα περισσότερα από κάθε άλλον σε εθνικό επίπεδο. Το πιο σημαντικό από όλα ήρθε πριν από τρία χρόνια, στο Μουντιάλ του 2018. Στην «τιτανομαχία» της Πορτογαλίας με την Ισπανία, στη φάση των ομίλων, ο CR7 ήταν κυριολεκτικά... μια ομάδα μόνος του. Σημείωσε και τα τρία γκολ των Πορτογάλων, στο τελικό 3-3 στο Σότσι. Εκείνο, ήταν το έκτο κατά σειρά χατ-τρικ του Κριστιάνο με την εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ ο ίδιος έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής με χατ-τρικ (33 ετών και 130 ημερών) σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.