FIFA: Περισσότεροι από τους μισούς παίκτες στο Euro και τους τελικούς AFCON έχουν κακοποιηθεί στο διαδίκτυο, λέει μελέτη
Απογοητευτικά τα ευρήματα έρευνα που διεξήγαγε το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σώμα.
Για τη συλλογή των αποτελεσμάτων, η FIFA χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει περισσότερες από 400.000 αναρτήσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και τελικών σταδίων των δύο διοργανώσεων. Euro και Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα της κακοποίησης ήταν ομοφοβική (40%) και ρατσιστική (38%). Μεγάλο μέρος της μάλιστα προήλθε από τις χώρες καταγωγής των παικτών και έλαβε χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.
Οι διεθνείς Άγγλοι Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, βομβαρδίστηκαν με ρατσιστικά μηνύματα, αφού έχασαν τις εκτελέσεις των πέναλτι στον τελικό του Euro εναντίον της Ιταλίας.
Η έρευνα ανέφερε ότι ένας αναπληρωματικός παίκτης από την Αίγυπτο ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες κακοποιήσεις στους τελικούς της AFCON φέτος.
«Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο και αυτό ξεκινά με τους παίκτες που φέρνουν τόση χαρά και ευτυχία σε όλους μας με τα κατορθώματά τους στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε δήλωσή του το Σάββατο (18/6). «Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση που αναπτύσσεται όπου ένα ποσοστό αναρτήσεων στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται σε παίκτες, προπονητές, διαιτητές αγώνων και τις ίδιες τις ομάδες δεν είναι αποδεκτό και αυτή η μορφή διάκρισης -- όπως κάθε μορφή διάκρισης -- δεν έχει θέση ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, τα κακοποιητικά tweets ήταν σταθερά κατά την περίοδο της μελέτης της, ενώ οι αντίστοιχες αναρτήσεις στο Instagram ήταν «καθοδηγούμενες από την πορεία της διοργάνωσης» και περισσότερο από το 75% των σχολίων στην πλατφόρμα περιελάμβαναν emojis.
Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ξεκινά στο Κατάρ τον Νοέμβριο, η FIFA είπε ότι θα συνεργαστεί με το σώμα των παικτών FIFPRO για να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την προστασία των ομάδων, των παικτών, των αξιωματούχων και των υποστηρικτών από κακοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια διεθνών τουρνουά.
Τα δύο όργανα θα λανσάρουν εργαλεία αντιμετώπισης και θα προσφέρουν εκπαιδευτική υποστήριξη και συμβουλές ψυχικής υγείας στους παίκτες.