Γεωργία: Έδρα κολαστήριο, φτερά - φωτιά και «Κβαραντόνα» τα τελευταία εμπόδια της Ελλάδας
H λύτρωση της Εθνικής περνάει από την Τιφλίδα! Η Ελλάδα έκανε το... χρέος της, συνέτριψε το Καζακστάν στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίθηκε στον τελικό του Path C των Play Off του Nations League. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου στις 26 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Ουίλι Σανιόλ και θα διεκδικήσει την επιστροφή της σε κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση μετά από μια δεκαετία και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Η Γεωργία ήταν σαφώς ανώτερη από το Λουξεμβούργο, πήρε αριθμητικό πλεονέκτημα από νωρίς στο δεύτερο μέρος και μαζί σπουδαία νίκη - πρόκριση με 2-0. Οι Γεωργιανοί τέσσερα χρόνια μετά την... τραυματική εντός έδρας ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία έχουν και πάλι την ευκαιρία με μια νίκη σε τελικό στην έδρα τους να πάνε για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τότε ο Πάντεφ τούς είχε «σκοτώσει» (0-1) και έστειλε τη χώρα του στο Euro 2020.
Τι είδαμε στον ημιτελικό των Γεωργιανών με το Λουξεμβούργο;
Έδρα - καζάνι: Για να κλείσει εισιτήριο για τη Γερμανία η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει μέταλλο σε μια δύσκολη έδρα. Η Γεωργία ήταν η ευνοούμενη της κλήρωσης των εδρών, αφού έπαιξε εντός τον ημιτελικό και θα δώσει στην έδρα της και τον τελικό του «μονοπατιού». Και τι έδρα; Φωτιά!
Το «Boris Paichadze National Stadium» ήταν κατάμεστο από 54.000 οπαδούς που δημιούργησαν καυτή ατμόσφαιρα και έδωσαν φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών της εθνικής τους ομάδας. Οι Γεωργιανοί οπαδοί έδωσαν «παλμό» στο σύνολο του Σανιόλ. Όπως είχε πει και ο Σενγκέλια στο Gazzetta: «Το ποδόσφαιρο ήταν και θα είναι το Νο. 1 άθλημα στη Γεωργία. Ο κόσμος νοιάζεται πάρα πολύ. Αυτά τα δύο παιχνίδια των Play Off για την πρόκριση στο Euro θα τα δει ολόκληρη η χώρα. Η Γεωργία θα... παγώσει για δυο ώρες».
Τα φτερά της είναι η δύναμη της: Η Γεωργία «χτύπησε» το Λουξεμβούργο κυρίως από τα άκρα. Ο Τσακβετάτζε ήταν ο δημιουργικός χαφ της τριάδας του κέντρου, όμως έβγαινε μόνιμα από τα δεξιά και δημιουργούσε ρήγματα, ενώ ιδιαίτερα δραστήριοι ήταν ο Κακαμπάτζε και ο Σενγκέλια, οι οποίοι πήραν όλη την πλευρά στο 3-5-2, δεξιά και αριστερά, αντιστοίχως. Ιδιαίτερα ο winger του Παναιτωλικού έπαιζε διαρκώς πάνω από τη σέντρα, πέρασε φαρμακερές σέντρες, εκτέλεσε το κόρνερ στη φάση του πρώτου γκολ και έδωσε εξαιρετική ασίστ για το 2-0.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γεωργία «πόνταρε» στα φτερά της χωρίς τον καλύτερο της ακραίο. Ο λόγος για τον τιμωρημένο στον ημιτελικό Κβίτσα Κβαρατσχέλια. Ξεκάθαρα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της εθνικής του ομάδας και ο πιο ακριβός από όλους τους παίκτες που θα αγωνιστούν στον τελικό πρόκρισης. Είναι προφανές πως με τον 23χρονο ακραίο επιθετικό της Νάπολι το επίπεδο επικινδυνότητας των άκρων της Γεωργίας... εκτοξεύεται.
Ένας Ζιβζιβάτζε... φωτιά: Δεν χωράει αμφιβολία πως o Μπούντου Ζιβζιβάτζε ήταν ο ήρωας της βραδιάς για τους Γεωργιανούς. Ο φορ της Καρλσρούης... οργίασε κόντρα στο Λουξεμβούργο. Ο 30χρονος striker άγγιξε το τέλειο παιχνίδι στον ημιτελικό των Play Off και θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα με την ψυχολογία στα ύψη.
Πέτυχε δυο... σεντερφορίσια γκολ, όντας στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, έχοντας τρεις τελικές και στη μοναδική που δεν σκόραρε σημάδεψε το δοκάρι. Ο Ζιβζιβάτζε ήταν συμμετοχικός στο παιχνίδι της ομάδας του με 16/18 πάσες και τρεις πάσες κλειδιά. Ο έμπειρος επιθετικός βρίσκεται σε φόρμα, καθώς έχει σκοράρει εννέα γκολ, σε επτά παιχνίδια στις τελευταίες 12 εμφανίσεις του στη Bundesliga 2.
Το πρέσινγκ, η ανασταλτική ισορροπία και το «κενό» διάστημα: Το εντυπωσιακό στο πρώτο μέρος ήταν η συντριπτική κυριαρχία κόντρα στο Λουξεμβούργο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι γηπεδούχοι «έπνιξαν» τους φιλοξενούμενους. Οι Γεωργιανοί ανακτούσαν με ευκολία την κατοχή, το σύνολο του Χολτζ δεν πάτησε στη μεγάλη περιοχή στο πρώτο μέρος, ενώ στο ημίχρονο οι τελικές ήταν 6-0. Η τριάδα των στόπερ Κβιρκβέλι, Κάσια και Ντβάλι εξαφάνισε τους ταχύτατους Ζέρσον Ροντρίγκες και Μπόρχες Σάντσες, ενώ κομβικός ήταν το «εξάρι» Κοχορασβίλι, όντας ο συνδετικός κρίκος των δυο βαθμών.
Για την αμυντική αποτελεσματικότητα δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς το Λουξεμβούργο έπαιξε από το 56' με παίκτη λιγότερο, με το σκορ στο 1-0. Κάτι που μπορούμε να κρατήσουμε είναι το «κενό» διάστημα στην αρχή του δεύτερου μέρους. Η Γεωργία προφανώς άφησε την μπάλα στα πόδια των φιλοξενούμενων, οι οποίοι μέσα σε οκτώ λεπτά είχαν μια μεγάλη ευκαιρία και ένα ακυρωθέν γκολ με χρήση VAR. Η ομάδα του Σανιόλ έχει αδυναμία με ομάδες που κρατούν την μπάλα στα πόδια τους και εκεί μπορεί να χτυπήσει η Ελλάδα.