EURO 2024: Αυτές είναι οι μασκότ στην ιστορία της διοργάνωσης
- EURO 1980 - Ιταλία: Pinochio
- EURO 1984 - Γαλλία: Peno
- EURO 1988 - Δυτική Γερμανία: Berni
- EURO 1992 - Σουηδία: Rabbit
- EURO 1996 - Αγγλία: Goaliath
- EURO 2000 - Ολλανδία/Βέλγιο: Benelucky
- EURO 2004 - Πορτογαλία: Kinas
- EURO 2008 - Αυστρία/Ελβετία: Trix & Flix
- EURO 2012 - Πολωνία/Ουκρανία: Slavek & Slavko
- EURO 2016 - Γαλλία: Super Victor
- EURO 2020 - Συνδιοργάνωση 11 χωρών: Freestyle Skillzy
EURO χωρίς μασκότ γίνεται; Προφανώς και όχι. Όπως κάθε τουρνουά έτσι και το EURO 2024 έχει τη δική του μασκότ για το κομμάτι του μάρκετινγκ της διοργάνωση. Ο λόγος για τον Άλμπερτ το λούτρινο αρκουδάκι, το οποίο έχει παρουσιαστεί εδώ και μερικούς μήνες.
Οι μασκότ έκαναν την εμφάνιση τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και πρώτη φορά ντεμπούταραν σε EURO το 1980. Το Gazzetta σας θυμίζει τους έντεκα «προκατόχους» του Άλμπερτ.
EURO 1980 - Ιταλία: Pinochio
Η πρώτη μασκότ που χρησιμοποιήθηκε σε EURO είναι ο Πινόκιο στο τουρνουά του 1980, στην Ιταλία. Πρόκειται για τον δημοφιλή ήρωα του ομώνυμου ιταλικού παραμυθιού που μαθαίνει στα παιδιά να μη λένε ψέματα. Το ξύλινο ανθρωπάκι είχε μεγάλη μύτη στα χρώματα της Ιταλίας και πάνω στο καπέλο του έγραφε: «EUROPA 80».
EURO 1984 - Γαλλία: Peno
Ο Peno ο πετεινός ήταν η μασκότ στο EURO του 1984 που διεξήχθη στη Γαλλία. Ο λόγος προφανώς είναι πως αποτελεί το έμβλημα της εθνικής ομάδας των διοργανωτών και όπως ήταν αναμενόμενο ήταν στα Τρικολόρ χρώματα (μπλε, λευκό και κόκκινο). Μάλιστα το Peno σημαίνει στην αργκό των Γάλλων και πέναλτι, με τους οικοδεσπότες να παίρνουν εν τέλει το τρόπαιο στη ρώσικη ρουλέτα κόντρα στην Ισπανία.
EURO 1988 - Δυτική Γερμανία: Berni
Ο Berni το κουνέλι ήταν μασκότ για το EURO του 1988 που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας. Ένας λαγός στα χρώμματα των Πάντσερ που φορούσε περικάρπια, κορδέλα, ποδοσφαιρικά παπούτσια και εμφανιζόταν με μια μπάλα στα πόδια. Το όνομα του παρέπεμπε στη Βέρνη, όπου η Δυτική Γερμανία, είχε κατακτήσει το πρώτο της Μουντιάλ, το 1954. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που έγινε στη Γερμανία έπεσε η ιδέα της αναβίωσης του Berni, όμως δεν προχώρησε η ιδέα.
EURO 1992 - Σουηδία: Rabbit
Toν Berni «διαδέχτηκε» ένα άλλο κουνέλι και μάλιστα με το... ευφάνταστο όνομα Rabbit. Η μασκότ των Σουηδών για το EURO 1992 φοράει περικάρπια, κορδέλα και ποδοσφαιρικά παπούτσια, με τη μόνη διαφορά πως είναι βαμένος στα χρώματα των διοργανωτών.
EURO 1996 - Αγγλία: Goaliath
Στο EURO 1996 μετά από δυο διαδοχικά τουρνουά δεν είχαμε λαγό αλλά ένα λιοντάρι. Λογικό από τη στιγμή που οι Άγγλοι ήταν οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης. Ο Goaliath, όπως τον ονόμασαν οι Βρετανοί με προφανές λογοπαίγνιο με τη λέξη «γκολ» φορούσε τη φανέλα των Τριών Λιονταριών. Τελευταία φορά που έκανε την εμφάνιση του το μασκότ λιοντάρι ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το οποίο φυσικά είχαν διοργανώσει και πάλι οι Άγγλοι.
EURO 2000 - Ολλανδία/Βέλγιο: Benelucky
Η πρώτη μασκότ των '00s. To EURO 2000 είχε μασκότ ένα λιοντάρι με ουρά διαβόλου (τα παρατσούλόα Ολλανδών και Βέλγων) που συνδύαζε τα χρώματα των δυο χωρών συνδιοργάνωσαν το τουρνουά. Το όνομα του ήταν Benelucky, ως φόρος τιμής σε Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, από τα λατινικά ονόματά τους (BENELUX) και τη λέξη luck, που σημαίνει τυχερός.
EURO 2004 - Πορτογαλία: Kinas
Η αγαπημένη μασκότ των Ελλήνων οπαδών. Η μασκότ που ήταν στο ιστορικό EURO 2004, στο έπος της Εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ο ξανθούλης Kinas που φορούσε τη φανέλα των Πορτογάλων ήταν η πρώτη μασκότ με ανθρώπινη μορφή. Το όνομα ήρθε από τις πέντε μπλε ασπίδες, Quinas, που υπάρχουν στο εθνόσημο της χώρας. Ο Kinas εμφανιζόταν στα ημίχρονα και έκανε... μαγικά με την μπάλα στα πόδια.
EURO 2008 - Αυστρία/Ελβετία: Trix & Flix
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης είχαμε δίδυμο. Ο Trix και o Flix εκπροσωπούσαν τις δυο διοργανώτριες, την Αυστρία και την Ελβετία και φορούσαν αντίστοιχες φανέλες των δυο χωρών, οι οποίες έγραφαν «20» και «08» που προφανώς σημάτιζαν τη χρονιά εκείνου του EURO.
EURO 2012 - Πολωνία/Ουκρανία: Slavek & Slavko
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά το EURO είχε δίδυμο μασκότ, καθώς ξανά φιλοξενούταν από δύο χώρες. Αυτή τη φορά από την Πολωνία και την Ουκρανία. Το χρώμα τους ήταν ίδια με αυτά από τις σημαίες των δύο χωρών και φορούσαν ίδιες φανέλες με τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες. Χαρακτηριστικό πως είχαν ασορτί μαλλί.
EURO 2016 - Γαλλία: Super Victor
Για ακόμα μια χρονιά το EURO είχε ανθρωπόμορφη μασκότ. Αυτή τη φορά ήταν πιο απλοϊκή. Ο Super Victor ήταν ένα νεαρό αγόρι που φορούσε την εμφάνιση της διοργανώτρια Γαλλίας με το Νο. 16, λόγω της χρονιάς της διοργάνωσης και μια κόκκινη μπέρτα.
EURO 2020 - Συνδιοργάνωση 11 χωρών: Freestyle Skillzy
Η τελευταία μασκότ που είδαμε σε δράση σε γήπεδα EURO ήταν ο Freestyle Skillzy. Το τουρνουά που συνδιοργανώθηκε από 11 χώρες είχε για μασκότ χαρακτήρα που ήταν εμπνευσμένος από έναν freestyler του ποδοσφαίρου του δρόμου. Ήταν ένα νεαρό αγόρι, με μακριά μαλλιά και μεγάλα μαύρα μάτια, που φορούσε μπλε φούτερ με ένα παντελόνι γυμναστικής. Τα κόλπα και οι κινήσεις του Skillzy με την μπάλα στα πόδια εντυπωσίασαν την εντυπωσιακή κριτική επιτροπή που προέκρινε την επιλογή του.