Ρομπέρτο Μαρτίνεθ: «Το να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο δεν κρύβει πολιτική πτυχή, είναι σημαντικό για την ομάδα»

Ρομπέρτο Μαρτίνεθ: «Το να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο δεν κρύβει πολιτική πτυχή, είναι σημαντικό για την ομάδα»

Newsroom
Ρομπέρτο Μαρτίνεθ: «Το να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο δεν κρύβει πολιτική πτυχή, είναι σημαντικό για την ομάδα»
Ο Ισπανός τεχνικός της Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, παραχώρησε συνέντευξη στην «AS» λίγο πριν το ντεμπούτο της ομάδας στο EURO.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αποχώρησε από την Εθνική Βελγίου, κι ανέλαβε την Πορτογαλία πέρυσι μετά τη φυγή του Φερνάντο Σάντος, ερωτηθείς για την ως τώρα εμπειρία του, λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι στο EURO της Γερμανίας δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής το ισοζύγιο είναι πολύ θετικό σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτή είναι μια θεαματική περιπέτεια. Ήταν σαν να επιστρέφω στην ιβηρική κουλτούρα, να επιστρέφω στην πατρίδα. Έχω αυτό το συναίσθημα: να γνωρίζω μια νέα γλώσσα, έναν άλλο τρόπο σκέψης και να βλέπω το ποδόσφαιρο με τόσο παθιασμένο τρόπο».

Για το τι βρήκε όταν έφτασε στην εθνική: «Πρώτα από όλα την ουσία του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή. Δεν είχα ποτέ μπει σε αποδυτήρια Πορτογάλων, τους αντιμετώπιζα πάντα ως αντίπαλους. Η έκπληξή μου ήταν ο συνδυασμός μεταξύ της φυσικής τους ανταγωνιστικότητας και της επιθυμίας για τακτική πληροφόρηση. Δεν το περίμενα. Το ότι θέλουν να βελτιώσουν την τακτική είναι όνειρο για κάθε προπονητή».

Είναι μόνο 10 εκατομμύρια, από πού προκύπτει τόσο ταλέντο; «Η Πορτογαλία είναι η πέμπτη χώρα με τον αριθμό των παικτών στο Champions League και έχει 71 παίκτες κατανεμημένους στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, τους περισσότερους μετά από αυτούς σε κάθε ένα από αυτά τα πρωταθλήματα. Υπάρχει μια πολιτιστική πτυχή, θα έλεγε. Ο Πορτογάλος είναι πολύ ανοιχτός, είναι ένα έθνος που πάντα έφευγε στο εξωτερικό. Αυτό του επέτρεψε να μεγαλώσει πολύ.

Και οι ακαδημίες εκεί, άλλο ένα από τα μυστικά. Φυσικά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με εθνικά πρωταθλήματα κάτω των 15, κάτω των 17 και κάτω των 19 ετών, μετά την κατηγορία κάτω των 21 ετών και στο τέλος τη Β και τις ανώτερες ομάδες. Από 18 έως 23 ετών υπάρχουν παίκτες που αντιμετωπίζονται ως ελίτ. Δεν είναι τυχαίο που έχει πάντα κορυφαίες επιλογές σε κάθε κατηγορία. Είναι η δομή».

Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Απλά φανταστείτε. Η δύναμη ενός αποδυτηρίου δεν βρίσκεται σε αυτά που μπορεί να πει ένας προπονητής στους παίκτες, αλλά στα καθημερινά παραδείγματα. Ο Κριστιάνο, αλλά και ο Πέπε, αποτελούν ένα απίστευτο σημείο αναφοράς. Δημιουργούν μια πολύ θετική ατμόσφαιρα. Είναι τόσο απαιτητικοί όσο και οι υπόλοιποι παίκτες».

Για το γεγονός ότι «έσωσε» τον CR7 όταν πολλοί πίστευαν ότι η καριέρα του στην εθνική ομάδα είχε τελειώσει. «Θα προσκαλούσα τους φιλάθλους να ενδιαφερθούν για το αραβικό πρωτάθλημα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 έχει δημιουργήσει ένα δεκαετές πρότζεκτ και υπάρχει υψηλό επίπεδο. Παντού είναι δύσκολο να πετύχεις γκολ και ο Κριστιάνο πήγε εκεί και πέτυχε 35 γκολ αυτή τη σεζόν. Διατηρεί τη σταθερότητά του. Η Αραβία επιτρέπει την επίτευξη ατομικών στόχων. Για μένα ήταν μια πολύ θετική έκπληξη».

Για το ότι μιλά άπταιστα τη γλώσσα, τραγουδάει τον ύμνο κλπ: «Ο ύμνος είναι σημαντικός, έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική ομάδα. Μπορείτε να το δείτε αυτό. Τμήματα του ύμνου είναι γραμμένα στους τοίχους του προπονητικού. Δεν είναι μια πολιτική πτυχή, καθόλου. Είναι αυτό που αντιπροσωπεύει το να έχεις μια ποδοσφαιρική ομάδα πίσω σου και τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια Πορτογάλους στην Πορτογαλία αλλά και για εκατομμύρια εκτός».

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα