EURO 2024, εθνική Αλβανίας: Το «θαύμα» των Αλβανών και το... παράδοξο του πρωταθλήματος

EURO 2024, εθνική Αλβανίας: Το «θαύμα» των Αλβανών και το... παράδοξο του πρωταθλήματος

Newsroom
albania
Η εθνική Αλβανίας κατάφερε να προκριθεί στο EURO 2024, όμως το εθνικό της πρωτάθλημα δεν έχει καμία εκπροσώπηση στην αποστολή των «πολεμιστών» του Σιλβίνιο.

Η εθνική Αλβανίας έχει πάρει το εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση για δεύτερη συνεχόμενη φόρα. Η ομάδα του Σιλβίνιο κάνει πρεμιέρα στο EURO 2024 στις 15/06 εναντία στην Ιταλία. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα του Βραζιλιάνου δεν βρίσκονται παίκτες από το Αλβανικό πρωτάθλημα.

Η ποδοσφαιρική παρακμή που βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Αλβανίας αποτυπώνεται και από τις επιλογές του Σιλβίνιο, με τον Βραζιλιανό τεχνικό να μην επιλεγεί παίκτες που προέρχονται από την εγχώρια λίγκα.

Το ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η Αλβανία έχει επενδύσει τόσο σε επίπεδο ακαδημιών όσο και στο ερασιτεχνικό της ποδόσφαιρο, όμως προς το παρόν τουλάχιστον το πρότζεκτ δεν έχει αποδώσει καρπούς - τουλάχιστον με βάση την τελική αποστολή για το EURO 2024.

Χωρίς παίκτες από το πρωτάθλημα

Ο Σιλβίνιο όχι μόνο δεν επέλεξε κανέναν ποδοσφαιριστή από το Αλβανικό πρωτάθλημα αλλά συμπεριέλαβε στη λίστα παίκτες ελάχιστους παίκτες που καλλιεργήθηκαν στις αλβανικές ακαδημίες πριν γίνουν γνωστοί στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με έρευνα του «Panorama sport», μόλις τρεις από τους 27 παίκτες της προεπιλογής έχουν περάσει από όλα τα κλιμάκια του αλβανικού ποδοσφαίρου, με τον έναν από αυτούς να κόβεται από την τελική αποστολή και να μην δίνει το «παρών» στο EURO 2024.

Πρόκειται για τους Ελχάν Καστράτι ο οποίος ήταν στις ακαδημίες τις Τεουτα, τον Σιμόν Σιμόνη από τις ακαδημίες τις Σενκόλι και τον Ερνέστ Μούτσι από τα Τίρανα και είναι οι μόνοι που έλαβαν ποδοσφαιρική εκπαίδευση στην Αλβανία πριν συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Ωστόσο ένας από τους δύο τερματοφύλακες αναμένεται να διαγραφεί από την τελική λίστα του EURO 2024, μειώνοντας τον τελικό αριθμό εκπροσώπων από την ποδοσφαιρική πυραμίδα της Αλβανίας σε δύο.

Στη λίστα των επιλογών του Σιλβίνιο για το EURO 2024 βρίσκεται και ο Ελσέιντ Χισάι ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες τα Σκόδρα άλλα έφυγε πολύ νέος στην Ιταλία . Ενώ άλλοι που έχουν περάσει από το Αλβανικό πρωτάθλημα έχοντας έρθει από ξένες ακαδημίες είναι ο Ιλμπέρ Ραμαντάνι, Αρσάνι Ντάκου και ο Ταουλάντ Σεφέρι.

Αλβανία, η χώρα με την χαμηλότερη εκπροσώπηση

Η εθνική Αλβανίας μαζί με το Βόρεια Μακεδονία έχει το χαμηλότερο ποσοστό διεθνών παικτών που παίζουν στην εθνική , χωρίς να προέρχονται από ομάδες του πρωταθλήματος των χωρών τους. Επόμενες χώρες στη λίστα είναι το Κόσοβο με πέντε παίκτες και η Ελβετία με έξι.

Οι επιλογές για το EURO 2024 επιβεβαιώνουν πως το ποδοσφαιρικό σύστημα της Αλβανίας βρίσκεται σε παρακμή, με μία εθνική που δεν μπορεί να «στολιστεί» από το δικό της πρωτάθλημα.

Επιμέλεια: Μάρθα Χωριανοπούλου

 

 

EURO Τελευταία Νέα