Η πίεση όλου του κόσμου στην πλάτη της Αγγλίας του Σάουθγκεϊτ
Διαβάζοντας μια μελέτη του TransferRoom σχετικά με την αναμενόμενη αξία μεταγραφής των ποδοσφαιριστών των εθνικών ομάδων που μετέχουν στο Euro 2024 που αρχίζει, σκεφτόμουν πόσο βάρος προσδοκιών ή και απαιτήσεων μπαίνει στις πλάτες της Αγγλίας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ένα βάρος που υπό συνθήκες είναι πιθανό να αποδειχθεί ασήκωτο - δηλαδή αν ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του δεν καταφέρουν να το διαχειριστούν.
Εύκολα κανείς καταλαβαίνει τα δεδομένα που έχει στο κεφάλι του ο προπονητής, όταν τον ακούει να λέει ότι αυτή θα είναι η τελευταία του διοργάνωση αν η Εθνική δεν καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο. Γιατί τόση πίεση; Αφενός επειδή την ασκεί ο ίδιος στον εαυτό του λέγοντας το “ο προπονητής δεν μπορεί διαρκώς να ζητάει χρόνο, ήρθε η ώρα” και αφετέρου επειδή του την ασκεί το περιβάλλον. Όχι μόνο ο κόσμος, δηλαδή οι οπαδοί της Αγγλίας, αλλά και η αγορά. Η υψηλή κοινωνία των αναλυτών, κυρίως των Άγγλων, έχει βάλει στην Εθνική την ταμπέλα του φαβορί. Και τώρα έρχεται και η αγορά να μας πει ότι η Αγγλία είναι η ακριβότερη ομάδα που πάει στην Γερμανία με όρους εκτιμώμενης αξίας μεταγραφής. Σύμφωνα με το TransferRoom, το ρόστερ της Αγγλίας έχει την ετικέτα των 1,18 δισεκατομυρίων €. Ακολουθούν οι Γάλλοι (1,02 δισ.) και οι Πορτογάλοι (925 εκατ. €). Μόνο που οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι έχουν σηκώσει τρόπαια τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τους Άγγλους.
Πώς προκύπτει η τιμή μιας Expected Transfer Value (xTV); Από την εκτίμηση της οικονομικής αξίας, με βάση παράγοντες εκτός από την ικανότητα παιχνιδιού. Με συγκριτική αξιολόγηση έναντι των μεταγραφών παρόμοιων παικτών - παικτών της ίδιας θέσης. Και με την χρήση μοναδικών δεδομένων που αποτυπώνουν την εικόνα των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.
Η Αγγλία δεν κουβαλά μόνο την ταμπέλα της “ακριβότερης” ομάδας. Είναι και το φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών. Πιο πάνω από την Γαλλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που είναι τα επόμενα φαβορί. Είναι όλο αυτό ένα διαχειρίσιμο βάρος για έναν 21χρονο ποδοσφαιριστή, τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ, ο οποίος έλαμπε για καιρό με τη Ρεάλ αλλά δεν ήταν καθοριστικός σε κανένα από τα κρίσιμα παιχνίδια της στο Champions League; Είναι διαχειρίσιμο για τον Χάρι Κέιν, έναν που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τρόπαιο και βλέπει σήμερα τον εαυτό του ως φαβορί για την θέση του πρώτου σκόρερ μαζί με τον Κίλιαν Εμπαπέ;
Στην ακριβότερη ενδεκάδα του Euro 2024, με όρους Expected Transfer Value, βρίσκονται τέσσερις Αγγλοι ποδοσφαιριστές: ο Ράις, ο Μπέλινγκχαμ, ο Φόντεν και ο Σάκα. Και θα υπήρχε και ο Κέιν (που είναι μέσα στους 10 ποδοσφαιριστές με την υψηλότερη εκτιμώμενη αξία μεταγραφής) αν δεν τον προσπερνούσε ο Εμπαπέ. Όπως και αν το δεις, οι Άγγλοι πηγαίνουν στο Euro με το μεγαλύτερο “εξωτερικό” βάρος από οποαδήποτε άλλη ομάδα σε αυτό το τουρνουά. Με βάρος που μοιάζει ασήκωτο αν σε αυτό προσθέσεις και την διαχρονική “it’s coming home” πίεση που ασκούν οι Αγγλοι στον εαυτό τους. Πώς μπορεί αυτό το βάρος να γίνει διαχειρίσιμο; Ο μόνος που μπορεί να το επιτύχει, λόγω της εμπειρίας που κουβαλά από την 8ετία του στην καθοδήγηση αυτής της ομάδας είναι ο Σάουθγκεϊτ. Για τον 54χρονο Άγγλο προπονητή αυτό το τουρνουά είναι ορόσημο: ή που θα τον απογειώσει και θα τον μετατρέψει σε σερ Αλεξ της Εθνικής Αγγλίας, ή που θα τον στείλει στην ανεργία.