Όταν ο Μπαπέ έβαλε την μπάλα στη θέση της

Βασίλης Τσίγκας Βασίλης Τσίγκας
Όταν ο Μπαπέ έβαλε την μπάλα στη θέση της
Ο Γάλλος σούπερ σταρ παρέκαμψε τις οδηγίες της UEFA και μίλησε από καρδιάς για ένα θέμα πολύ πιο σημαντικό από το ποδόσφαιρο. Εν μέσω του Euro 2024, φορώντας το εθνόσημο, αποδεικνύοντας πως όταν οι αθλητές θέλουν, μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους.

«Υπάρχει μια κατάσταση που είναι πιο σημαντική από το παιχνίδι». Αυτή η φράση θα αρκούσε. Εν μέσω ενός από τα πιο πολιτικοποιημένα ποδοσφαιρικά τουρνουά της ιστορίας, με την συμμετοχή της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό της Ρωσίας, με τα μισά Βαλκάνια να δίνουν το παρών στη Γερμανία με ό,τι αυτό σημαίνει, με τις Εθνικές της Γαλλίας και της Γερμανίας να είναι γεμάτες ποδοσφαιριστές με μεταναστευτικές ρίζες, η οδηγία της UEFA είναι -κλασικά- η ίδια: Δεν μιλάμε για πολιτική. Ευτυχώς ο Μπαπέ νιώθει ότι έχει τη δύναμη να «γράψει» την UEFA στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Γιατί αντιλαμβάνεται και ο Μπαπέ (ναι, ο 25χρονος πολυεκατομμυριούχος με τόσα λεφτά που δεν ξέρει τι να τα κάνει κι αγοράζει super cars χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης) πως υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο, από το παιχνίδι.

«Θέλω να μιλήσω σε όλους τους Γάλλους, αλλά κυρίως στη νεολαία. Είμαστε μια γενιά που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Βλέπουμε τους εξτρεμιστές να χτυπάνε την πόρτα της εξουσίας κι έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας».

Οι περασμένες Ευρωεκλογές τάραξαν για τα καλά τα νερά του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί ΛεΠέν κατατρόπωσε το κόμμα του νυν Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να προκηρύξει ξαφνικές εθνικές εκλογές, τρία χρόνια πριν το τέλος της θητείας του. Αυτές οι εκλογές θα τελεστούν στις 7 Ιουλίου (ο δεύτερος γύρος), λίγο πριν τα ημιτελικά του Euro 2024 και οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν πως τη ΛεΠέν να προηγείται.

 

«Είμαι κατά των ακραίων θέσεων και των ιδεών που χωρίζουν τους ανθρώπους. Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν αντανακλά τις αξίες μου, τις αξίες μας», τόνισε ο Μπαπέ στην συνέντευξη Τύπου, ενόψει της πρεμιέρας της Γαλλίας στο Euro 2024 κόντρα στην Αυστρία στο Ντίσελντορφ.

«Όλοι μας νοιαζόμαστε. Όλοι μας καταλαβαίνουμε την κατάσταση στη Γαλλία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν πιο άνετα να μιλούν. Θέλουμε να προστατέψουμε όλους τους παίκτες και φυσικά να προστατέψουμε την ομάδα. Όμως το έχουμε σκεφτεί και πιστεύω πως θα κάνουμε κάτι. Ο κόσμος λέει να μην αναμειγνύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική, όμως είμαστε εδώ και μιλάμε για μια κατάσταση που είναι πολύ σημαντική, πιο σημαντική από το παιχνίδι. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε κάτι».

Ο Μπαπέ δεν είναι ο μόνος που αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάρκους Τιράμ, ο οποίος τόνισε πως οι άνθρωποι πρέπει να παλεύουν καθημερινά για να μην αφήσουν την ΛεΠέν να κερδίσει.

Δεν είναι κάποιο μυστικό πως η ακροδεξιά συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και φυσικά ακουμπάει και το ποδόσφαιρο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία ανέδειξε ένα ανησυχητικό ποσοστό της τάξης του 21% που θα ήθελε να έχει λιγότερους μαύρους ποδοσφαιριστές στην Νασιοναλμάνσαφτ. Μια… λογική που είχε ακουστεί και το 1996, όταν ο πατέρας της Μαρί ΛεΠέν και γνωστός ακροδεξιός πολιτικός, Ζαν-Μαρί, είχε δηλώσει: «Είναι υποκριτικό να φέρνεις ποδοσφαιριστές από έξω και να την αποκαλείς Εθνική Γαλλίας».

Αυτό ήταν τριάντα χρόνια πριν, όμως δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, η ιστορία κάνει κύκλους και η Ευρώπη βρίσκεται ξανά μπροστά στο τέρας. Η Γαλλία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου μπορεί να μην έχει το πρόσωπο που ξέρουμε όλοι μας εδώ και κοντά 100 χρόνια (το 1944 ήταν η τελευταία φορά που η ακροδεξιά βρισκόταν στην κυβέρνηση).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Μπαπέ ένιωσε πως πρέπει να μιλήσει. Γιατί ξέρει την δύναμή του, ξέρει ότι μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να μην… κωλοκάτσουν στους καναπέδες τους και να πάνε να ψηφίσουν. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί έξω για την χώρα του.

Το «χελωνονιντζάκι», ο εκατομμυριούχος, ο ποδοσφαιριστής, αυτός που κλωτσάει μια μπάλα και θα πρέπει να το βουλώνει. Το «Shut up and dribble», όμως, έχει πεθάνει προ πολλού. Το βλέπουμε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, πλέον έρχεται και στην Γηραιά Ήπειρο. Οι αθλητές, ειδικά αυτοί οι προβεβλημένοι, καταλαβαίνουν ότι η εικόνα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο.

Γιατί η μπάλα είναι ωραία, δεν είναι όμως σημαντική. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι μας, τόσο το καλύτερο.

 

Βασίλης Τσίγκας
Βασίλης Τσίγκας

O Βασίλης Τσίγκας σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στην Πάντειο και ξεκίνησε το δημοσιογραφικό του ταξίδι από τις πρώτες εποχές του ελληνικού internet, με τις νέες τεχνολογίες να συνοδεύουν πάντα το ρεπορτάζ. Μέλος του Gazzetta από το 2014, έχει ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά πράγματα και η παραγωγή video είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτών. Λατρεύει το τένις και το NFL και του αρέσει να ανακαλύπτει τις όμορφες ιστορίες των σπορ.