EURO 2024, Wyscout Analysis: Ο αλάνθαστος Κρόος, το ρουμάνικο τείχος, η επιστροφή του Καντέ

Ιάσονας Θεριός
wyscout_thema2-min
Το Gazzetta «βούτηξε» στα δεδομένα της 1ης αγωνιστικής του EURO 2024 και με τη βοήθεια του Wyscout, ρίχνει φως στις εμφανίσεις και τις στιγμές που ξεχώρισαν.

Είδαμε γκολ, είδαμε ματσάρες. Το EURO 2024 προσγειώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα και άφησε ακόμα περισσότερες υποσχέσεις για τη συνέχειά του, αφού κάθε ομάδα παρέδωσε στο χορτάρι το πρώτο της δείγμα. Και μπορεί αυτό το δείγμα να μην είναι ακόμα αρκετό για συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες εμφανίσεις. Πρόσωπα και ομάδες που τράβηξαν τα βλέμματα με την απόδοσή τους. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, «βουτά» στα data της 1ης αγωνιστικής του EURO 2024 και στέκεται σε μερικούς από τους παίκτες και τις στιγμές που ξεχώρισαν.

Τόνι Κρόος: Ο... κύριος τέλειος της Γερμανίας

Ο Τόνι Κρόος ανέκαθεν ήθελε να πει «αντίο» στο ποδόσφαιρο στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του. Και στον... τελευταίο του χορό δείχνει αποφασισμένος να το κάνει. Άλλωστε, αυτό ακριβώς έδειξε και στην πρεμιέρα απέναντι στη Σκωτία. Ο μετρονόμος της Μάνσαφτ υπήρξε για ακόμα ένα ματς ο τέλειος εαυτός του και έπεισε άπαντες πως η Γερμανία είναι μια διαφορετική ομάδα χωρίς εκείνον. Ο Κρόος συχνά «έπεφτε» από το κέντρο στη γραμμή άμυνας της Μάνσαφτ δίπλα στα στόπερ για να αναλάβει όλο το χτίσιμο της ομάδας του με τα θαυματουργά του πόδια.

Ο χάρτης των μεταβιβάσεων του Κρόος
Ο χάρτης των μεταβιβάσεων του Κρόος 

Σύμφωνα με το Wyscout, ο 34χρονος «έγραψε» 98 μεταβιβάσεις και 99% ακρίβεια! Έκανε δηλαδή μόλις μια λάθος πάσα. Και το σημαντικότερο είναι πως οι μεταβιβάσεις του - όπως πάντα - δεν ήταν απλές... πασούλες. Μεταξύ άλλων, είχε 7/7 μακρινές μεταβιβάσεις, 26/27 στο τελευταίο τρίτο και 24/24 προωθητικές (περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη την 1η αγωνιστική του EURO 2024 στις δύο τελευταίες κατηγορίες)! Τι άλλο να κάνει; Ο απόλυτος αρχιτέκτονας της Γερμανίας με όλο το potential να γίνει η ειδοποιός διαφορά της σε αυτό το μεγάλο τουρνουά.

Ρουμανία: Με... όπλο τα τείχη στην άμυνά της

Το ξέραμε πριν καν αρχίσει το τουρνουά. Η σκληροτράχηλη Ρουμανία βασίζεται στη φοβερή της άμυνα. Δέχθηκε μόλις πέντε γκολ σε δέκα ματς στα αήττητα προκριματικά της και από το πρώτο παιχνίδι της στο EURO 2024 απέδειξε πως η ανασταλτική λειτουργία είναι η απόλυτη δύναμή της. Ίσως η Ουκρανία να μη... γεμίζει το μάτι. Αλλά μιλάμε για μια σαφώς ποιοτικότερη ομάδα με τον Μούντρικ των 100 εκατομμυρίων, τον πρώτο σκόρερ της La Liga Ντόβμπικ, αλλά και τον εξαιρετικό συμπαίκτη του στην Τζιρόνα, Τσιγκάνκοφ, στην επίθεσή της. Και αυτή η ομάδα... λύγισε μπροστά στο ρουμάνικο τείχος. Η Ουκρανία σημείωσε μόλις 0,5 Expected Goals στο παιχνίδι, όμως το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το έκανε με 13 σουτ. Αυτό σημαίνει πως η αξία των τελικών της ήταν τρομακτικά χαμηλή (≈0,04xG/shot, όταν κατά μέσο όρο στο ποδόσφαιρο κάθε προσπάθεια «αξίζει» 0,10xG/shot!), κάτι που πιστώνεται η ομάδα του Ιορτανέσκου.

 
Ο χάρτης των επτά τελικών της Ουκρανίας κόντρα στη Ρουμανία, που δεν σταμάτησαν στα σώματα
Ο χάρτης των επτά τελικών της Ουκρανίας κόντρα στη Ρουμανία, που δεν σταμάτησαν στα σώματα

Η Ουκρανία δεν έκανε... φάση γιατί η Ρουμανία δεν της το επέτρεψε. Την περιόρισε αφάνταστα, την υποχρέωσε να επιχειρήσει «σκοτωμένα» σουτ εκτός περιοχής και είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερή της ευκαιρία (Νο.11) ήταν ένα σουτ του Μούντρικ (0,19xG) από πλάγια θέση στο 84ο λεπτό του ματς με το σκορ στο 3-0. Οι Βαλκάνιοι δεν νίκησαν... τυχαία, το αμυντικό τους πλάνο και η προσήλωσή τους σε αυτό είναι κορυφαίου επιπέδου και μπορεί να βάλει δύσκολα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Το μεγαλύτερό τους τεστ βέβαια θα έρθει κόντρα στο Βέλγιο (22/06).

Όμπλακ και Φερμπρούχεν: Οι άνθρωποι των στιγμών

Είναι περιττό να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία των τερματοφυλάκων σε τέτοια τουρνουά. Με μια τους ενέργεια μπορούν να καθορίσουν την ιστορία. Και αυτό ακριβώς έκαναν τόσο ο Γιαν Όμπλακ της Σλοβενίας όσο και ο Μπαρτ Φερμπρούχεν της Ολλανδίας, που με μια στιγμή τους «χάρισαν» ουσιαστικά αποτελέσματα στις ομάδες τους. Οι δυο τους πραγματοποίησαν τις δύο πιο κομβικές επεμβάσεις της 1ης αγωνιστικής του EURO 2024. Κομβικές βάσει της δυσκολίας τους αλλά και της συνθήκης του παιχνιδιού σε εκείνο το χρονικό σημείο. Στο 65ο λεπτό του Σλοβενία - Δανία με το σκορ 1-0 υπέρ των Σκανδιναβών, ο Όμπλακ αρνήθηκε εντυπωσιακά εξ επαφής τον Χόιλουντ για να κρατήσει ζωντανή τη χώρα του.

Τα xCG (Expected Goals Conceded) υπολογίζουν τις πιθανότητες μιας εντός στόχου εκτέλεσης να γίνει γκολ και άρα και τη δυσκολία μιας επέμβασης. Η συγκεκριμένη τελική άγγιξε το 0,83xCG που σημαίνει πως οκτώ στις δέκα φορές θα κατέληγε στα δίχτυα. Μόνο που ο Όμπλακ είχε διαφορετική άποψη. Αντίστοιχα, στο 89ο λεπτό του Πολωνία - Ολλανδία και με το σκορ στο 2-1 υπέρ της δεύτερης ο Φερμπρούχεν όρισε τη μοίρα του αγώνα. Ο 21χρονος κίπερ της Μπράιτον έπεσε χαμηλά στη γωνία του στο κοντινό τελείωμα του Σφιντέρσκι και απέτρεψε το γκολ σε μια εκτέλεση αξίας 0,75xCG, που θα κατέληγε δηλαδή στα δίχτυα κάτι παραπάνω από επτά στις δέκα φορές.

Καντέ: Η επιστροφή του απόλυτου «καταστροφέα»

Η αλήθεια είναι πως εξαιτίας των τραυματισμών του στην τελευταία του χρονιά στην Τσέλσι, η ποδοσφαιρική Ευρώπη δεν τον είχε απολαύσει ουσιαστικά από το 2022 και μετά. Και; Ο απίθανος Καντέ φρόντισε να... αποζημιώσει για τον χαμένο χρόνο ήδη από την πρώτη του εμφάνιση στο EURO 2024. Η παρουσία του ακόμα και στην αποστολή της Γαλλίας για το τουρνουά θεωρήθηκε έκπληξη, μα όσοι εξεπλάγησαν μάλλον το μετάνιωσαν. Σε μια παράσταση βγαλμένη από τα παλιά ο Καντέ επέστρεψε στο προσκήνιο, κάνοντας τα πάντα και αποτελώντας τον πολυτιμότερο παίκτη των Μπλε στο... ζόρικο τρίποντο απέναντι στην Αυστρία. Το συγκλονιστικό σπριντ του και το τάκλιν που «έσβησε» τον Λάιμερ στο 86ο λεπτό σαν να είχε μπει μόλις αλλαγή περικλείει όλη του τη σημασία για την εθνική του.

Ήταν όμως μόνο μια από τις στιγμές ποιότητας του Ενγκολό Καντέ. Ο ακούραστος δαίμονας της μεσαίας γραμμής μέτρησε συνολικά 13 ανακτήσεις κατοχής και άλλες 10 αναχαιτίσεις, σκουπίζοντας κάθε προσπάθεια απειλής των Αυστριακών, την ώρα που το ποσοστό επιτυχίας του στις αμυντικές μονομαχίες άγγιξε το 83%! Ο απόλυτος «καταστροφέας» επέστρεψε, όμως, όπως πάντα, ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Οι 84 ενέργειές του με την μπάλα, το 87% της ακρίβειας των μεταβιβάσεών του και οι 4 ντρίμπλες του ήταν τα... κερασάκια στην τούρτα της παράστασής του.

Ο χάρτης των ανακτήσεων του Καντέ
Ο χάρτης των ανακτήσεων του Καντέ

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

 

 

EURO Τελευταία Νέα