Euro 2024, Τουρκία: Το ονειρώδες ντεμπούτο του Αρντά Γκιουλέρ

Euro 2024, Τουρκία: Το ονειρώδες ντεμπούτο του Αρντά Γκιουλέρ

Arda Guler 100
Ο Αρντά Γκιουλέρ έκανε το ντεμπούτο του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και φρόντισε αυτή να είναι μία στιγμή που θα χαραχθεί όχι μόνο στην δική του μνήμη, αλλά σε ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Η Τουρκία κατόρθωσε να πάρει την νίκη στην πρεμιέρα του έκτου ομίλου κόντρα στην Γεωργία επικρατώντας τελικά με 3-1 σ' ένα τρελό παιχνίδι, ίσως το καλύτερο του Euro 2024 μέχρι στιγμής.

Το γκολ που ουσιαστικά χάρισε στην ομάδα του Βιντζέντζο Μοντέλα τη νίκη πέτυχε ο Αρντά Γκιουλέρ, ο οποίος έκανε χθες το ντεμπούτο σε Euro σε ηλικία 19 ετών και 114 ημερών και φρόντισε να πετύχει ένα γκολ που είναι από τώρα υποψήφιο για ένα από τα καλύτερα της διοργάνωσης σπάζοντας παράλληλα το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε σκοράρει στο ντεμπούτο του σε ηλικία 19 ετών και 128 ημερών κόντρα στην Ελλάδα στον πρώτο αγώνα του Euro 2004.

Και φυσικά δεν ήταν μόνο το γκολ. Η όλη του εμφάνιση δεν έμοιαζε καθόλου με μία συνηθισμένη που θα έκανε ένα παιδί της ηλικίας του και των παραστάσεών του. Ο Τούρκος επιθετικός χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι άλλωστε κάτι φυσιολογικό, αφού πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει αναδείξει το τουρκικό ποδόσφαιρο. Τόσο μεγάλο που ανάγκασε την «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δώσει 20 εκατ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι για να τον εντάξει στο δυναμικό της σε ηλικία 18 ετών.

Η περίσσεια αυτοπεποίθηση, η γκολαρά και η εικόνα του που ενθουσίασε

Ο Ιταλός προπονητής της Τουρκίας, Βιντζέτζο Μοντέλα πήρε μία πολύ γενναία και ρισκαδόρικη απόφαση ξεκινώντας στο βασικό σχήμα της ομάδας του τα δύο σπουδαία ταλέντα που έχει, τον Αρντά Γκιουλέρ και τον Κενάν Γιλντίζ. Ουσιαστικά, έγινε έτσι η δεύτερη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο σε Euro μετά την Ουγγαρία το 1964, γεγονός που καταδεικνύει και τον υψηλό βαθμό κινδύνου που ενείχε αυτή η απόφαση.

Παρ' όλα αυτά, επειδή πρόκειται για δύο πολύ ποιοτικούς παίκτες, που έχουν ήδη κάποιες παραστάσεις με μεγάλες ομάδες, ο Αρντά με την Φενέρ και την Ρεάλ και ο Γιλντίζ με την Γιουβέντους, τα πήγαν αρκετά καλά. Ο δε Γκιουλέρ έδειχνε τεράστια σιγουριά σε κάθε του επαφή, ζητούσε την μπάλα για να κάνει πράγματα και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Κάπως έτσι έφτασε συνολικά να κάνει 68 ενέργειες στο παιχνίδι, σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, Wyscout, έχοντας επιτυχία στις 49, δηλαδή σ' ένα ποσοστό της τάξης του 72%.

Είχε τρομερή διάθεση κι αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως προσπαθούσε και στην άμυνα δίνοντας κάποιες βοήθειες στην πλευρά του, όπου έπαιζε ο Κβαρατσκέλια. Έκανε τέσσερις επανακτήσεις, οι δύο στο μισό του αντιπάλου, μία απομάκρυνση ενώ έδωσε και 20 μονομαχίες, εκ των οποίων κέρδισε τις δέκα (50%), που βάσει και της σωματοδομής του δεν το λες κι άσχημα.

Οι μονομαχίες του Γκιουλέρ:

monomaxies.

Στον δυνατό τομέα τους, όμως, που είναι η δημιουργία δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Έφτιαξε πέντε ευκαιρίες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ για παίκτη που κάνει ντεμπούτο σε Euro ενώ είχε 37/43 πάσες με το ποσοστό επιτυχίας του να αγγίζει το 86%, πολύ υψηλό για παίκτη που έπαιξε σε θέση εξτρέμ. Είχε ακόμη 3/4 γεμίσματα, 3/5 ντρίμπλες, είχε τέσσερις επαφές με την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου, δύο progressive runs κι ένα κερδισμένο φάουλ.

Οι πάσες του Γκιουλέρ:

pases.JP

Όμως, η κορωνίδα της χθεσινής του εμφάνισης δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από το γκολ που σημείωσε. Με το σκορ να είναι στο 1-1 και την Τουρκία να ψάχνει απεγνωσμένα τη νίκη, εκείνος πήρε την μπάλα στα πόδια του στο 65ο λεπτό, μετά το κλέψιμο που πέτυχαν ψηλά, έκανε ένα κοντρόλ για να ελέγξει την μπάλα κι άλλο ένα για να την φέρει μπροστά του και με το που αντιλήφθηκε πως η άμυνα της Γεωργίας δεν έκλεισε γρήγορα πάνω του, εξαπέλυσε ένα τρομακτικό σουτ, που δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Μαμαρντασβίλι. Ένα σουτ που οι πιθανότητές του να γίνει γκολ από την θέση και υπό τις συνθήκες που συνέβη ήταν μόλις 4%.

Αυτό το σημείο μάλιστα είναι και από τα αγαπημένα του νεαρού, απλά συνήθως κάνει πιο παράλληλη κίνηση με την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου και βρίσκεται πιο κοντα σ' αυτήν. Χθες όμως αποφάσισε να το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακά και να δώσει την λύση στην ομάδα του που έδειχνε να ταλαιπωρείται μέχρι εκείνη τη στιγμή.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα