Το τραγικό τέλος του πρώτου αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας: Η μοιραία βραδινή έξοδος του Κάθμπερτ Όταγουεϊ

Το τραγικό τέλος του πρώτου αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας: Η μοιραία βραδινή έξοδος του Κάθμπερτ Όταγουεϊ

Newsroom
Οπαδοί της Εθνικής Αγγλίας
Μια θρυλική μορφή για την Εθνική Αγγλίας, η ιστορία της οποίας έγινε γνωστή μόλις το 2006, όταν και εντοπίστηκε ο τάφος του.

Το βιβλίο «Εθνική Αγγλίας: Η ιστορία των Τριών Λιονταριών» του Πολ Χέιγουορντ κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την MVP Publications σε μετάφραση του Βασίλη Πουλάκου. Στις σελίδες του, υπάρχει η ιστορία του Κάθμπερτ Τζον Όταγουεϊ, του πρώτου τερματοφύλακα των «Τριών Λιονταριών», ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία.

Το πρώτο διεθνές ματς

Το 1872 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την «ασπρόμαυρη θεά», καθώς ξεκίνησαν τόσο οι διεθνείς αγώνες όσο και το διασυλλογικό ποδόσφαιρο. Στις 16 Μαρτίου, στο Οβάλ του Κένινγκτον διεξήχθη ο παρθενικός τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στους Γουόντερερς και τους Ρόγια Εντζινίαρς.

Οκτώ μήνες αργότερα, θα έρχονταν και οι επίσημοι αγώνες Σκωτίας - Αγγλίας: «Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας στον κόσμο διεξήχθη ανάμεσα στη Σκοτία και την Αγγλία στο Γήπεδο Κρίκετ της Δυτικής Σκωτίας, στο Χάμιλτον Κρέσεντ της Γλασκόβης, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, 30 Νοεμβρίου 1872», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, το οποίο μεταφέρει την επιγραφή της σχετικής πλάκας από την έδρα που φιλοξένησε το ματς.

Κάθμπερτ Τζον Όταγουεϊ: Ο πρώτος αρχηγός της Αγγλίας

Ο Κάθμπερτ Τζον Όταγουεϊ ήταν ο πρώτος αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας στον πρώτο επίσημο διεθνή αγώνα της ιστορίας του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Όπως διαβάζουμε στο «Εθνική Αγγλίας: Η ιστορία των τριών λιονταριών», στις αρχές της άνοιξης του 1878 επέστρεφε στο σπίτι του, στον αριθμό 34 της Γουέσμπορν Πλέις του Λονδίνου, έπειτα από μια βραδιά χορού. Φαινόταν ότι έχει αρπάξει ένα κρυολόγημα, το οποίο εξελίχθηκε σε σοβαρή ασθένεια, που οι γιατροί θεώρησαν ότι ήταν πνευμονία. Ο Όταγουεϊ πέθανε στο σπίτι του, στις 2 Απριλίου 1878, σε ηλικία 27 ετών, αφήνοντας χήρα τη σύζυγό του που τότε ήταν 18 ετών και έγκυος πεντέμισι μηνών στην κόρη τους Λίλιαν.

Ο ξεχασμένος αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, συνεχίζει το βιβλίο, εντοπίστηκε το 2006 σε τάφο στο Παλαιό Κοιμητήριο του Πάντιγκτον. Η ταφόπλακα ήταν πια λεία και η επιγραφή δυσανάγνωστη. Ένα μνημείο από γρανίτη είχε στηθεί γ' αυτόν, αλλά είχε αφαιρεθεί στη δεκαετία του 1970. Το προσωπικό του νεκροταφείου χρειάστηκε 20 λεπτά για να καθαρίσει τα χώματα και τα απομεινάρια του, και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανέγερσης νέου μνημείου προς τιμήν του, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το 2013. Η μνήμη του Όταγουεϊ διασώθηκε χάρη στον Μάικλ Σάουθγουικ, τον βιογράφο του, και τον Πολ Μακ Κέι, οπαδό της Εθνικής Αγγλίας, που κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω εράνου 2.500 λίγες για το νέο μνημείο...

 

 

EURO Τελευταία Νέα