EURO 2024, Ελβετία - Γερμανία: Η ώρα και το κανάλι της μετάδοσης

germany_hungary_euro2024
Η ώρα και τα κανάλια που θα δείξουν τις σημερινές (23/6) ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024: Ελβετία - Γερμανία και Σκωτία - Ουγγαρία.

Η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024 έφτασε και η αυλαία ανοίγει με το 1ο group και τις ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις Ελβετία - Γερμανία (22:00, ΕΡΤ-1) και Σκωτία - Ουγγαρία (22:00 ΕΡΤ-3).

Ελβετία - Γερμανία για την πρωτιά του ομίλου

Το EURO 2024 για τη Γερμανία δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει καλύτερα. Αρχικά, στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων «διέλυσε» τη Σκωτία με 5-1 και στη συνέχεια νίκησε την Ουγγαρία με 2-0 στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου. Οι Γερμανοί έχουν ήδη προκριθεί στους «16» και χρειάζονται μόνο έναν βαθμό σε αυτό το παιχνίδι για να κλειδώσουν την πρωτιά στο 1ο group.

Η ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν έχει ήδη γράψει ιστορία με τα επτά γκολ που έχει πετύχει, τα οποία είναι και τα περισσότερα που έχει πετύχει ποτέ η Γερμανία σε φάση ομίλων Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Είναι μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία που πετυχαίνει επτά γκολ στα δύο πρώτα παιχνίδια της σε ένα EURO μαζί με την τρομερή Ολλανδία που το έκανε το 2008. Όλα αυτά, ενώ έχουν ακόμα ένα παιχνίδι μπροστά τους.

Ο Wonderkid της, Τζαμάλ Μουσιάλα, στοχεύει να γίνει ο πρώτος Γερμανός παίκτης που σκοράρει σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια της χώρας του σε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο/EURO) μετά τον Μίροσλαβ Κλόζε στο Mundial του 2002.

Με τους Μουσιάλα και Φλόριαν Βιρτς να... κουβαλάνε επιθετικά τη Μάνσαφτ και τους μετρ της πάσας Τόνι Κρόος και Ιλκάι Γκουντογκάν πίσω τους, η Γερμανία έχει κυριαρχήσει απόλυτα στους χώρους της μεσαίας γραμμής και στα δύο παιχνίδια της μέχρι στιγμής. Αυτό είναι το 5ο EURO στο οποίο η Γερμανία επικρατεί στα δύο πρώτα παιχνίδια της, το είχε κάνει το 1972, το 1980, το 1996 και το 2012. Η Μάνσαφτ κέρδισε τη διοργάνωση στις τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, αποτυγχάνοντας μόνο το 2012.

Από την άλλη πλευρά η Ελβετία, έχει μπροστά της το δύσκολο έργο να προσπαθήσει να σταματήσει την ορμή των Γερμανών. Μετά την εντυπωσιακή νίκη της επί της Ουγγαρίας την 1η αγωνιστική, ακολούθησε η ισοπαλία απέναντι στη Σκωτία (1-1). Παρόλα αυτά, με τέσσερις βαθμούς βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η τύχη βρίσκεται στα πόδια της.

Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών των Ελβετών, Σερντάν Σακίρι, σκόραρε ένα υπέροχο γκολ με το οποίο ισοφάρισε την αναμέτρηση απέναντι στη Σκωτία. Μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο (10) έχει σκοράρει σε περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις από τον Ελβετό επιθετικό, ο οποίος έχει πλέον βρει δίχτυα σε κάθε μία από τις τελευταίες έξι διοργανώσεις από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και μετά (EURO 2016, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, EURO 2020, Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, EURO 2024). Είναι λογικό ο 32χρονος επιθετικός να αποτελέσει τον Νο1 κίνδυνο για την άμυνα της Γερμανίας στη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Η προϊστορία

Η Ελβετία είναι αήττητη στους τρεις τελευταίους αγώνες της με τη Γερμανία, με απολογισμό μια νίκη και δύο ισοπαλίες. Σε αυτούς τους τρεις αγώνες έχουν σημειώσει 16 γκολ, κατά μέσο όρο 5,3 ανά παιχνίδι, ωστόσο είχαν χάσει τα 16 από τα προηγούμενα 18 παιχνίδια τους κόντρα στους Γερμανούς.

Ισόπαλη ήρθε η πιο πρόσφατη συνάντησή τους με το χορταστικό 3-3 στο Nations League το 2020. Οι Ελβετοί προηγήθηκαν μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι στο 26' με 2-0, αλλά δέχθηκαν γκολ από τους Τίμο Βέρνερ και Σερτζ Γκνάμπρι (αμφότεροι δεν είναι στην αποστολή της Γερμανίας) και Κάι Χάβερτς.

Αυτή θα είναι η πρώτη αναμέτρηση της Ελβετίας και της Γερμανίας σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Τότε η Δυτική Γερμανία νίκησε την Ελβετία με 5-0 στη φάση των ομίλων. Συναντήθηκαν επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 (η Ελβετία επικράτησε με 4-2 σε επαναληπτικό αγώνα της φάσης των «16») και στο Mundial του 1962 (η Δυτική Γερμανία νίκησε 2-1 στη φάση των ομίλων).

Πιθανές ενδεκάδες

Ελβετία: Ζόμερ, Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Βίντμερ, Φρόιλερ, Τζάκα, Άμπισε, Εντόι, Σακίρι, Βάργκας
Γερμανία: Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα, Μίτελσταντ, Άντριχ, Κρόος, Μουσιάλα, Γκουντογκάν, Βιρτς, Χάβερτς

Νίκη και μόνο νίκη για τη Σκωτία

Η Σκωτία θα μπει στη «μάχη» της τελευταίας ευκαιρίας στην αναμέτρηση απέναντι στην Ουγγαρία στη Στουτγκάρδη, γνωρίζοντας ότι μόνο μια νίκη μπορεί να την κάνει να ελπίζει για πρόκριση στους «16» του EURO 2024.

Ο Στιβ Κλαρκ ξεκαθάρισε τις προθέσεις του πριν από την έναρξη του τουρνουά, επαναλαμβάνοντας ότι οι τέσσερις βαθμοί είναι ο στόχος της Σκωτίας για να περάσει από τον 1ο όμιλο με Γερμανία και Ελβετία εκεί. Το... σφυροκόπημα με 5-1 από την «οικοδέσποινα» στην πρεμιέρα έφερε προβληματισμό στις φιλοδοξίες, αν και η ισοπαλία με 1-1 με την Ελβετία αφήνει τα πάντα να παίζονται ενόψει του τελευταίου αγώνα του ομίλου.

Αυτή η ισοπαλία άφησε τη δεύτερη Ελβετία τρεις βαθμούς μακριά από τη Σκωτία, η οποία θα στερηθεί τον Κίραν Τίρνεϊ στην αναμέτρηση, καθώς ο αμυντικός αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο με φορείο στη 2η αγωνιστική. Ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ πιστώθηκε τελικά το γκολ της Σκωτίας εναντίον της Ελβετίας, με τη βοήθεια μιας επαφής του Φάμπιαν Σαρ, ωστόσο ο Σερντάν Σακίρι ισοφάρισε με ένα υπέροχο τελείωμα αργότερα.

Από την αρχή του 2023, ο ΜακΤόμινεϊ έχει πετύχει οκτώ γκολ σε 10 αγώνες, μόλις ένα λιγότερο από όλους τους υπόλοιπους Σκωτσέζους παίκτες σε αυτό το διάστημα (9 γκολ). Ο μέσος είχε επίσης τέσσερα από τα 13 σουτ της Σκωτίας στο EURO 2024, καθώς και οκτώ από τις 27 επαφές της στα αντίπαλα καρέ. Η Σκωτία θα επιδιώξει να φτάσει στα νοκ άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τους οιωνούς να είναι μαζί της. Οι δύο μοναδικές νίκες της στη φάση των ομίλων από 11 παιχνίδια σε αυτό το τουρνουά έχουν έρθει στην 3η αγωνιστική.

Στην αντίπερα όχθη, η Ουγγαρία προέρχεται από την ήττα κόντρα στη Γερμανία (2-0), καθώς Μουσιάλα και Γκουντογκάν σκόραραν σε κάθε ημίχρονο στη Στουτγκάρδη, που είναι και πάλι ο τόπος διεξαγωγής αυτής της 3ης αγωνιστικής των Ούγγρων.

Η ομάδα του Μάρκο Ρόσι αγνοεί τη νίκη στα τελευταία οκτώ παιχνίδια στο EURO, με απολογισμό τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Τελευταία νίκη με 2-0 επί της Αυστρίας στον εναρκτήριο αγώνα της στο EURO 2016, αφήνοντας την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια ως ένα... ελπιδοφόρο ζητούμενο. Η μοναδική εθνική ομάδα που αγωνίστηκε για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς νίκη σε αυτό το τουρνουά ήταν η Ρωσία μεταξύ 1988 και 2004 (9 παιχνίδια συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της ως Σοβιετική Ένωση).

Η πρόκριση μοιάζει πλέον απίθανο εγχείρημα για την ομάδα του Ρόσι, η οποία έχει νικήσει μόνο ένα από τα τελευταία 17 παιχνίδια της σε μεγάλες διοργανώσεις (EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο). Ο αρχηγός των Ούγγρων, Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, ήταν αρκετά καλός απέναντι στη Γερμανία, με την Ουγγαρία να έχει έναν έμπειρο παίκτη
στα μετόπισθεν, αν θέλει να πάρει κάτι θετικό από το τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης.

Η προϊστορία

Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, η Σκωτία έχει το πάνω χέρι μιας και έχει νικήσει τις δύο από τις τρεις τελευταίες συναντήσεις της με την Ουγγαρία. Ωστόσο, αυτή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την εκτός έδρας νίκη της Σκωτίας με 1-0 τον Μάρτιο του 2018, όταν ο Μάθιου Φίλιπς σημείωσε το μοναδικό γκολ σε εκείνη τη φιλική αναμέτρηση.

Αυτό το ζευγάρι δεν έχει συναντηθεί ποτέ σε επίσημο αγώνα, με τις εννέα προηγούμενες αναμετρήσεις τους να έχουν γίνει σε διεθνή φιλικά, με απολογισμό τρεις νίκες για τη Σκωτία, τέσσερις νίκες για την Ουγγαρία και δύο παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα.

Πιθανές ενδεκάδες

Σκωτία: Γκαν, Χέντρι, Χάνλεϊ, Μακένα, Ράλστον, Γκίλμουρ, ΜακΓκρέγκορ, Ρόμπερτσον, Άνταμς, ΜακΤόμινεϊ, ΜακΓκιν
Ουγγαρία: Γκουλάσι, Φιόλα, Όρμπαν, Σαλάι, Μπόλα, Νάγκι, Σάφερ, Κέρκεζ, Σόμποσλαϊ, Σάλαϊ, Βάργκα

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα