Η Γεωργία μας έκανε μάγκες ή… κορόιδα;

Η Γεωργία μας έκανε μάγκες ή… κορόιδα;
Η ιστορική πρόκριση της Γεωργίας στους «16» του EURO2024 προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στον Αλέξανδρο Λοθάνο για το τι θα μπορούσε να είχε πετύχει η Ελλάδα στα γήπεδα της Γερμανίας.

Στις 8 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο «Μπόρις Παϊχάτζε» της Τιφλίδας, η Γεωργία γνώριζε την βαρύτερη ήττα στα 34 χρόνια ιστορίας της. Η Ισπανία, με χατ – τρικ του Άλβαρο Μοράτα, διέλυε την παρέα του Κβίτσα Κβαρατσχέλια με 7-1, βάζοντας απότομα «φρένο» στα (όποια) όνειρα των Γεωργιανών να τερματίσουν στην πρώτη δυάδα του προκριματικού ομίλου του EURO2024, στον οποίο συμμετείχαν ακόμα Σκωτία, Νορβηγία και Κύπρος.

Εννέα μήνες και 295 ημέρες μετά από εκείνη την ιστορική επτάρα, η Γεωργία θα ανταμώσει και πάλι με την Ισπανία, το βράδυ της Κυριακής (30/06, 22:00), σε αγώνα για τους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας, με τα ΜΜΕ της Ιβηρικής να προειδοποιούν ότι «η Γεωργία θέλει μεγάλη προσοχή».

Τι μεσολάβησε και η ταπεινωμένη Γεωργία κάνει (ρεαλιστικά;) όνειρα να γίνει η… Ελλάδα του EURO2024, ούσα μάλιστα αυτή που απέκλεισε την εθνική μας ομάδα, μέσω των πέναλτι στον τελικό των μπαράζ του Nations League; Επί της ουσίας, τίποτα.

Σύμφωνοι, η Γεωργία μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στον αγώνα με την… μεικτή βασικών και αναπληρωματικών της Πορτογαλίας, παίρνοντας πανάξια την ιστορική νίκη – πρόκριση, με όπλα το διαρκές τρέξιμο, το γρήγορο transition άμυνας – επίθεσης και, βεβαίως, το τείχος 199 εκατοστών που ακούει στο όνομα Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι.

 

Ο 23χρονος τερματοφύλακας της Βαλένθια, τον οποίο οι Νυχτερίδες απέκτησαν αντί 850 χιλιάδων ευρώ και πλέον κοστολογείται κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο κορυφαίος της διοργάνωσης στην θέση του, κάνοντας μέχρι τώρα είκοσι (!) αποκρούσεις, όντας καθοριστικός στην ισοπαλία ελπίδας με την Τσεχία και στη νίκη επί της Πορτογαλίας.

Αυτή η Γεωργία δεν διαφέρει δραματικά από αυτή που η Ελλάδα υπερτίμησε τον περασμένο Μάρτιο. Ναι, έχει έναν τερματοφύλακα και έναν εξτρέμ παγκόσμιας κλάσης, έναν πολύ αξιόπιστο επιθετικό που είναι πλέον πρώτος σκόρερ στο EURO2024 (Ζορζ Μικαουτάτζε) και ένα καλοδουλεμένο σύνολο από τον Βίλι Σανιόλ, όπου όλοι παλεύουν σκληρά για το κοινό καλό.

Παραμένει, όμως, μια ομάδα της δεύτερης ταχύτητας της Ευρώπης, με χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα και χωρίς εναλλακτικές όταν βρίσκεις τρόπο να την μπλοκάρεις, όπως έκανε εμφατικά η Ισπανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά φοβήθηκε (;) να κάνει η Ελλάδα στο μπαράζ του Μαρτίου.

Η παραμυθένια πορεία των Γεωργιανών στο EURO2024 προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα για το αν η Ελλάδα «δικαιολογείται» που αποκλείστηκε από την έκπληξη της διοργάνωσης ή αν έχασε μια ιστορική ευκαιρία για μια πολύ καλή πορεία στα γερμανικά γήπεδα.

Με την Ελλάδα αντί της Γεωργίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η απόλυτη κυριαρχία των φίλων της Τουρκίας στις εξέδρες θα αμφισβητούνταν έντονα και, με εξαίρεση την (πλήρη) Πορτογαλία, η εθνική μας ομάδα δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από Τούρκους και Τσέχους, διεκδικώντας με αξιώσεις την πρόκριση στους «16».

Αντί για… μάγκες, λοιπόν, που αποκλειστήκαμε από την απολαυστική Γεωργία, ίσως πρέπει να νιώθουμε κορόιδα που δεν είμαστε εμείς στο EURO2024 και να απολαμβάνουμε μια μεγάλη διοργάνωση μετά από δεκαετή απουσία από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή.

Ναι, θα υπάρξει «μπαμ» στους «16»

Εκτός από το παραμύθι των Γεωργιανών, η φάση ομίλων του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μας αφήνει την αίσθηση ότι Αγγλία και Γαλλία βρίσκονται πολύ μακριά από τον καλό τους εαυτό, τον οποίο όμως ενδέχεται να παρουσιάσουν εκεί που πραγματικά έχει σημασία: Στα νοκ άουτ, στο μια και έξω.

Κοιτώντας τις δύο πλευρές του ταμπλό μέχρι τον τελικό του Βερολίνου (14/07), βλέπεις από την μια Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο. Χαμός! Και, από την άλλη, Την Ολλανδία, την Αγγλία και την Ιταλία, η οποία προκρίθηκε με γκολ στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων του τελευταίου της αγώνα και, ως «κλασική» Ιταλία, δεν αποκλείεται να βρεθεί από το… πουθενά να διεκδικεί το τρόπαιο που κατέκτησε πριν από τρία χρόνια.

Θα τολμήσω μια πρόβλεψη για τα ζευγάρια των «16» (με ξέρετε, μου αρέσει να εκτίθεμαι…) και θα πω ότι θα υπάρξει τουλάχιστον ένα «μπαμ» με αποκλεισμό φαβορί. Δεν το βλέπω στο ζευγάρι της Ισπανίας με την Γεωργία, παρότι η παρέα του «Κβαραντόνα» θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική απ’ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τιφλίδα.

Εύκολα ή δύσκολα, Γαλλία και Πορτογαλία θα ξεπεράσουν τα εμπόδια Βελγίου και Σλοβενίας, ενώ το πιο ισορροπημένο ζευγάρι της πρώτης νοκ άουτ φάσης είναι αυτό μεταξύ της εξαιρετικής Αυστρίας και της ταλαντούχας Τουρκίας, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Τι απομένουν; Τέσσερα ζευγάρια όπου η έκπληξη καιροφυλαχτεί: Ελβετία Ιταλία, Γερμανία Δανία, Αγγλία Σλοβακία και ΡουμανίαΟλλανδία. Διαλέγετε και παίρνετε! Όπως και να’ χει, τώρα που πολλοί έχετε ξεκινήσει διακοπές και συνδυάζετε μπάνια και μπάλα, φροντίστε να απολαύσετε αυτό που ξεκινάει από το Σάββατο (29/06): Το «πραγματικό» Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει μια πρόκριση…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...