EURO 2024: Το «ποτάμι» που έγινε «καταρράκτης»

EURO 2024: Το «ποτάμι» που έγινε «καταρράκτης»
Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει από το Ντόρτμουντ για το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των Γερμανών έναντι κάθε άλλης ομάδας σε αυτό το EURO.

Θαρρείς πως ήθελαν να γίνουν «ένα» με τον καιρό, πως τους παρέσυρε στον ρυθμό της η βροχή. Ή, μήπως, συνέβη το ανάποδο; Τουλάχιστον, χρονικά, οι Γερμανοί προηγήθηκαν. Ήταν εκείνοι που από το μεσημέρι δημιούργησαν ποτάμια στους δρόμους του Ντόρτμουντ. Ένιωθες πως πνίγηκε η πόλη από αυτούς. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη «παράσταση» της Νασιονάλμανσαφτ, σε αυτό το τουρνουά στην έδρα της Μπορούσια. Τους προηγούμενούς του αγώνες, το σύνολο του Νάιγκελσμαν, τους είχε δώσει κατά σειρά σε Μόναχο, Στουτγκάρδη και Φρανκφούρτη.

Είχε έρθει η σειρά για μία από τις… πρωτεύουσες της ποδοσφαιρικής Γερμανίας να βιώσει την γιορτή. Να ζήσει αυτό το πάρτι. Σε προηγούμενους αγώνες της διοργάνωσης, είχαν φροντίσει φιλοξενούμενοι οπαδοί να δώσουν το δικό τους χρώμα στην πόλη. Δεν θα μπορούσαν να μην το κάνουν και οι ίδιοι οι οικοδεσπότες. Οι οικοδεσπότες πρέπει πάντα να συμμετέχουν στην γιορτή. Αυτό είναι νόμος. Διαφορετικά, δεν μπορεί να είναι απόλυτα επιτυχημένη.

Φτάνοντας στο Ντόρτμουντ το μεσημέρι του Σαββάτου, έπαιρνες μία πολύ καλή πρώτη γεύση του τι θα ακολουθούσε το βράδυ στην εξέδρα. Κόσμος σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε μπαρ, σε κάθε εστιατόριο. Φορώντας την λευκή φανέλα και έχοντας στην πλάτη μία σημαία ή γύρω από τον λαιμό ένα κασκόλ, στα χρώματα της Γερμανίας. Όλα αυτά ενώ απολαμβάναμε για πρώτη φορά από την ημέρα που πατήσαμε το πόδι μας στη χώρα, μία λιακάδα που θύμιζε κάτι από καλοκαίρι.

Με την ώρα της πρώτης σέντρας να πλησιάζει άρχισαν οι φωνές και τα συνθήματα να ακούγονται πιο δυνατά. Και ξαφνικά ένας ποταμός ανθρώπων να αρχίζει να κατευθύνεται προς το γήπεδο σαν ορχήστρα άριστα συγχρονισμένη. Δεν ήταν εύκολο να μην ακολουθήσεις τον ρυθμό τους, δεν ήταν καν εύκολο να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο. Χρειάστηκαν μερικά ζιγκ – ζαγκ ανάμεσα στα τραπέζια των καταστημάτων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Φτάνοντας στο γήπεδο, η εικόνα έξω από αυτό δεν διέφερε πολύ. Κόσμος, παντού. Αισιόδοξοι για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Όχι, οι Δανοί δεν ήταν διόλου αδιάφοροι. Δεν ήταν δα και τόσο λίγοι, όμως ήταν τόσοι πολλοί οι Γερμανοί και ήταν τέτοια η ορμή τους, που έμοιαζε αδύνατο να σταθεί κανείς σε οτιδήποτε άλλο.

Το ματς ξεκίνησε και το σκηνικού του καιρού άλλαξε εντελώς. Τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από τον ουρανό του Ντόρτμουντ. Όχι, δεν είχαν να κάνουν με την εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του Νάιγκελσμαν εντός των τεσσάρων γραμμών. Ξαφνικά, άνοιξαν οι ουρανοί. Ήταν τέτοια η ορμή και η ποσότητα του νερού που γρήγορα σχηματίστηκαν καταρράκτες που ξεκινούσαν από την οροφή του γηπέδου. Έμοιαζε ο καιρός να ήθελε να ακολουθήσει το τσουνάμι που είχε σχηματίσει ο κόσμος στην εξέδρα.

Κακά τα ψέματα, οι Γερμανοί φίλαθλοι βλέπουν σε αυτό το τουρνουά μία υποχρέωση να πάνε ως το τέλος του δρόμου. Να κατακτήσουν το τρόπαιο. Δεν είναι βέβαιο, πως διαθέτουν την καλύτερη ομάδα. Δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει αν θα τα καταφέρουν. Άλλωστε, πρόκειται για μία διοργάνωση, στην οποία αρκετά αουτσάιντερ αισθάνονται πως θα έχουν την ευκαιρία τους. Και αυτό, γιατί κάθε μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις, έχει τα δικά της ζητήματα.

Όμως, οι Γερμανοί ζουν όλα αυτά τα συναισθήματα που προσφέρει απλόχερα ένα EURO, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Το πάρτι στήνεται στους δρόμους έξω από τις πόρτες τους. Και καταλαβαίνουν πως αν, τελικώς, η ομάδα τους είναι στο μεγάλο ραντεβού του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου, θα έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό που φυσικά θα έχουν και στη Στουτγκάρδη την προσεχή Παρασκευή, στο πρώτο μεγάλο εμπόδιο που, πιθανότατα, θα κληθούν να ξεπεράσουν. Αυτό της Ισπανίας!

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.