Γαλλία – Βέλγιο 1-0, Video: Με αυτογκόλ στους «8», περιμένει τον… Κριστιάνο

France-Belgium_euro2024
Με αυτογκόλ του Γιαν Βερτόγχεν ύστερα από προσπάθεια του Ραντάλ Κολό Μουανί, η Γαλλία λύγισε το αξιόμαχο Βέλγιο (1-0) και προκρίθηκε στα προημιτελικά του EURO2024, όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του Πορτογαλία – Σλοβενία (01/07, 22:00) - Καθοριστικές αποκρούσεις του Μενιάν σε Λουκάκου και Ντε Μπρόινε.

Δεν βγάζει μάτια με την απόδοσή της. Είναι, όμως, πολύ σταθερή στην άμυνά της, ξέρει πως να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της στην επίθεση. Και, κάπως έτσι, η Γαλλία λύγισε 1-0 το Βέλγιο στο Ντίσελντορφ και, ύστερα από την απουσία της από την οκτάδα του Euro2020, επέστρεψε στα προημιτελικά του EURO 2024, όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού της Πορτογαλίας με την Σλοβενία (01/07, 22:00).

Όσο για το Βέλγιο; Παρότι λύγισε από αυτογκόλ, ήταν σχεδόν πάντα σε δεύτερο πλάνο και μάλλον αποχαιρετά άδοξα την τελευταία ευκαιρία (;) να διεκδικήσει μια μεγάλη διάκριση με μια από τις πιο ταλαντούχες φουρνιές της ποδοσφαιρικής του ιστορίας.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν «θυσίασε» τον Ουσμάν Ντεμπελέ από την επίθεση για να προσθέσει τον Ορελιέν Τσουαμενί στην μεσαία γραμμή, ώστε να περιορίσει την δράση του Κέβιν Ντε Μπρόινε, με τον Αντουάν Γκριεζμάν να παίζει (θεωρητικά) σε ρόλο επιτελικού πίσω από το δίδυμο Τιράμ – Μπαπέ.

Αιφνιδίασε ο Ντομένικο Τεντέσκο με την χρησιμοποίηση από την αρχή του Λοΐς Οπεντά ως παρτενέρ του Ρομελού Λουκάκου στην επίθεση, με τον Γιανίκ Φερέιρα Καράσκο να ξεκινάει στα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμή αντί ενός εκ των Ντόντι Λουκεμπάκιο ή Λεάντρο Τροσάρ.

Οι Γάλλοι βρήκαν πάνω σε… τείχος

Η Γαλλία κυκλοφορούσε περισσότερο την μπάλα, χωρίς όμως να είναι πολύ κάθετη στο παιχνίδι της, σε αντίθεση με το Βέλγιο, το οποίο έψαχνε περισσότερο την κόντρα, στηριζόμενο κατά κύριο λόγο στην ταχύτητα του Ζερεμί Ντοκού, τον οποίο αμυντικά ντούμπλαρε ο Γκριεζμάν για να βοηθήσει τον Ζιλ Κουντέ.

Οι Τρικολόρ απείλησαν πρώτοι με σουτ άουτ μέσα από την περιοχή του Εμπαπέ που κόντραρε σε αντίπαλο, με τους Κόκκινους Διαβόλους να απαντούν με έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Ντε Μπρόινε από την αριστερή γωνία της περιοχής, η οποία παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Μάικ Μενιάν, αφού η μπάλα έσκασε μπροστά στον Γάλλο τερματοφύλακα και τον υποχρέωσε να διώξει με τα πόδια.

Αργά, αλλά σταθερά, οι Βέλγοι έκαναν να βγουν από το… καβούκι τους, με την Γαλλία πάντως να κυριαρχεί στην κατοχή και να έχει την πρωτοβουλία στις επιθετικές ενέργειες, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κεφαλιά άουτ του Τιράμ ύστερα από σέντρα του Κουντέ από τα δεξιά, μακρινό σουτ λίγο άουτ του Τσουαμενί και νέο σουτ άουτ του μέσου της Ρεάλ μέσα από την περιοχή, με την Γαλλία να θέλει, αλλά να μην μπορεί να διασπάσει την πολυάριθμη άμυνα του Βελγίου.

«Όχι» του Μενιάν σε Λουκάκου και Ντε Μπρόινε

Η ομάδα του Ντεσάν ανέβασε στροφές στο δεύτερο ημίχρονο και φλέρταρε πολύ πιο έντονα με το γκολ, με τον Τσουαμενί να υποχρεώνει τον Κουν Καστέελς σε δύσκολη απόκρουση με σουτ έξω από την περιοχή και τον Μπαπέ να κάνει ωραία κίνηση από τα δεξιά, αλλά να σουτάρει ψηλά άουτ από καλή θέση.

Το… άφαντο Βέλγιο ήξερε ότι αν δεν έβγαινε στην επίθεση, θα υπέφερε. Και στο 60’ άγγιξε το γκολ, όταν ο Ντε Μπρόινε βρήκε με κάθετη τον Καράσκο, ο οποίος καθυστέρησε όσο χρειάστηκε ο (πολύ δραστήριος) Τεό Ερναντές για να τον σταματήσει με καθοριστικό τάκλιν, ενώ ετοιμάζονταν να πλασάρει για το 0-1.

Ο Ραντάλ Κολό Μουανί πήρε την θέση του αναποτελεσματικού Τιράμ και ο Ορέλ Μανγκαλά αντικατέστησε τον Οπεντά για να ενισχύσει την μεσαία γραμμή και να (προσπαθήσει να) απελευθερώσει τον Ντε Μπρόινε, ώστε να μπορέσει ο μαέστρος της Μάντσεστερ Σίτι να ξεδιπλώσει το τεράστιο δημιουργικό του ταλέντο.

Στην τελική ευθεία του αγώνα, η κούραση επέτρεπε περισσότερους κενούς χώρους, με τον Λουκάκου να δοκιμάζει τα ρεφλέξ του Μενιάν με σουτ από πλάγια θέση και τον Ουλιάμ Σαλιμπά να απαντά με κοντινό σουτ λίγο άουτ μετά από κόρνερ στο πρώτο δοκάρι.

Παρ’ ότι η Γαλλία έδινε την αίσθηση μεγαλύτερου κινδύνου στις επιθέσεις της, το Βέλγιο ήταν αυτό που απείλησε ξανά, όταν μετά τον πρώτο πετυχημένο συνδυασμό των Ντοκού και Ντε Μπρόινε, το σουτ του δεύτερου από το ύψος της μεγάλης περιοχής σταμάτησε (ξανά) πάνω στον Μενιάν.

Κολό Μουανί, Βερτόγχεν και... αυτογκόλ πρόκρισης!

Και, από το πιθανό 0-1 του Βελγίου, περάσαμε στο 1-0 της Γαλλίας. Μετά από φάση διαρκείας στα βελγικά καρέ, η μπάλα έφτασε στον γυρισμένο με πλάτη προς την εστία Κολό Μουανί, ο οποίος γύρισε, σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Γιαν Βερτόγχεν, ξεγέλασε τον Καστέελς και έφερε μπροστά τους Τρικολόρ (85’).

Το παρθενικό αυτογκόλ του 37χρονου κεντρικού αμυντικού της Άντερλεχτ, στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση με την φανέλα με το εθνόσημο (πρώτος σε συμμετοχές με 157), δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Βέλγιο, το οποίο απλά είδε την Γαλλία να ελέγχει την μπάλα μέχρι να πανηγυρίσει την αγωνιώδη πρόκριση στα προημιτελικά. Πέντε φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες σε νοκ άουτ μεγάλων διοργανώσεων, ισάριθμες νίκες πέτυχαν οι Τρικολόρ. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση…

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές – Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό – Γκριεζμάν – Τιράμ (62’ Κολό Μουανί), Μπαπέ.

Βέλγιο (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέελς – Καστάιν (89’ Ντε Κέτελαρε), Φαές, Βερτόγχεν, Τεάτ – Ντε Μπρόινε, Ονάνα, Καράσκο (89’ Λουκεμπάκιο) – Οπεντά (64’ Μανγκαλά), Λουκάκου, Ντοκού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα