«Αδούλευτες» ομάδες, χαμηλός ρυθμός, Euro που σε βάζει για ύπνο

«Αδούλευτες» ομάδες, χαμηλός ρυθμός, Euro που σε βάζει για ύπνο

«Αδούλευτες» ομάδες, χαμηλός ρυθμός, Euro που σε βάζει για ύπνο
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την έλλειψη προετοιμασίας, που είχε ως συνέπεια να εμφανιστούν αδούλευτες οι εθνικές ομάδες στα γήπεδα της Γερμανίας και να κουράζουν τα μάτια μας.

Κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσεις το Γαλλία - Βέλγιο, δηλαδή ένα ποδοσφαιρικό ματς ανάμεσα σε δύο από τις πιο «ακριβές», με όρους αξιών αγοράς, εθνικές ομάδες - σε ομάδες που διαθέτουν ορισμένους εκ των ακριβότερων ποδοσφαιριστών της παγκόσμιας αγοράς. Και βλέπεις μια «σούπα». Αργό, στατικό ποδόσφαιρο, με ομάδες που κατά την επιθετική ανάπτυξη κάνουν δύο και τρεις επαφές με την μπάλα ανά παίκτη προτού πασάρουν και κρατούν τόσο χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι που να μη ξεπερνούν τις 60 επιθέσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή για να ανεβάσει το τέμπο μια ομάδα απαιτούνται πολλές συγχρονισμένες τακτικές ενέργειες από τους ποδοσφαιριστές της - κινήσεις μακριά από την μπάλα. Και για να γίνουν επιτυχημένες και αποτελεσματικές τακτικές ενέργειες δεν αρκεί να έχεις κουράγιο και διάθεση για να τρέξεις - χρειάζεται να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, δηλαδή ποιες είναι οι αρχές της επιθετικής ανάπτυξης και ποιος ο ρόλος σου στα διαφορετικά πρότυπα επιθετικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, για να παίξεις γρήγορα πρέπει να έχεις δουλέψει πολύ. Και πριν από αυτό το Euro δεν υπήρχε χρόνος για δουλειά.

Στην πλειονότητά τους οι αποστολές καθυστέρησαν πολύ να συμπληρωθούν διότι - ειδικά οι «ακριβές» εθνικές - είχαν ποδοσφαιριστές που άργησαν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με τους συλλόγους. Κατά συνέπεια οι ομοσπονδιακοί προπονητές είχαν ελάχιστο χρόνο προπονήσεων για να δουλέψουν τις ιδέες τους και αυτές να αφομοιωθούν από το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Με άλλα λόγια, η αγορά αυτό το Euro θέλει, ή αυτό το Euro «επιτρέπει».

Σε ένα τουρνουά με αδούλευτες ομάδες, όσοι είχαν παραπάνω χρόνο - δηλαδή εγκαίρως διαθέσιμους για προπονήσεις τους ποδοσφαιριστές τους ήδη ξεχωρίζουν. Τέτοιο παράδειγμα δουλεμένης ομάδας ήταν μέχρι εδώ η Αυστρία.

Τώρα πια που μπήκαμε στα νοκ άουτ και μαζί μπήκε στο ποδόσφαιρο παραπάνω δόση σκοπιμότητας, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κάνει τις ομάδες ακόμη πιο συντηρητικές. Κι όλο αυτό δεν αφήνει πολύ χώρο για υψηλές προσδοκίες σε σχέση με το θέαμα.

Όσοι απολαμβάνουμε το εθνικό ποδόσφαιρο, ευχόμαστε όλο αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες να μην αποδειχθεί κανόνας του μέλλοντος. Διαφορετικά, τα μεγάλα εθνικά τουρνουά θα φτάσουν να απασχολούν όλο και λιγότερους. Αυτούς που αντέχουν και δεν τους παίρνει ο ύπνος.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.