EURO 2024, Wyscout Analysis: Γουίλιαμς, Γιαμάλ και Ισπανία - Μια αμφίδρομη σχέση λάμψης

EURO 2024, Wyscout Analysis: Γουίλιαμς, Γιαμάλ και Ισπανία - Μια αμφίδρομη σχέση λάμψης

Ιάσονας Θεριός
ispania_gouiliams_giamal_euro_2024
Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί οι υπέροχοι Νίκο Γουίλιαμς και Λαμίν Γιαμάλ δεν θα ήταν ίδιοι χωρίς αυτή την Ισπανία. Αλλά και γιατί αυτή η Ισπανία δεν θα ήταν ίδια χωρίς εκείνους.

Είναι αρκετές οι φορές που οι δυο τους χορεύουν παρέα μετά από κάποιο τέρμα της Ισπανίας στο EURO 2024. Όμως ακόμα περισσότερες αυτές που ο Νίκο Γουίλιαμς και ο Λαμίν Γιαμάλ, ο Λαμίν Γιαμάλ και ο Νίκο Γουίλιαμς, έχουν φροντίσει να... χορέψουν μέσα στο παιχνίδι. Για να δημιουργήσουν, να αναστατώσουν τις αντίπαλες άμυνες, να βοηθήσουν την ομάδα τους. Η Ρόχα βαδίζει αγέρωχα ως η κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα του EURO και έχει χτίσει τον υπέροχο εαυτό πάνω στα παιδιά των «φτερών» της. Τα παιδιά που δικαίως τραβούν όλα τα βλέμματα πάνω τους κουβαλώντας δίχως ίχνος πίεσης μέχρι τώρα την ταμπέλα του - αναμφίβολα - πιο «φονικού» ντουέτου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο «μικροσκόπιό» τα θαυματουργά πιτσιρίκια της Ισπανίας και την αμφίδρομη σχέση λάμψης τους με την ομάδα τους. Γιατί οι Γουίλιαμς και Γιαμάλ λάμπουν χάρη στην Ισπανία. Αλλά ταυτόχρονα και η ίδια η Ρόχα λάμπει χάρη σε εκείνους.

Πόσο καλοί είναι στο EURO 2024 ο Γουίλιαμς και ο Γιαμάλ;

Με δυο λέξεις; Τρομακτικά καλοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με βάση τα όσα έχουν δείξει σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τώρα είναι δύσκολο να πει κανείς το αντίθετο. Ένας 21χρονος και ένας 16χρονος είναι - αν όχι οι κορυφαίοι - ανάμεσα στους κορυφαίους εξτρέμ μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Και μάλιστα παίζουν στην ίδια ομάδα.

 

Είναι σπάνιο για μια ομάδα να έχει δύο τόσο καλούς ποδοσφαιριστές για τις δύο θέσεις στα «φτερά». Ή μάλλον είναι κάτι σαν... cheat να έχεις και στις δύο πλευρές αυτά τα στοιχεία, να μπορείς να παίξεις με τον ίδιο τρόπο και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Φυσικά τα προφίλ τους δεν είναι πανομοιότυπα, όμως τα βασικά υλικά είναι ίδια στο μίξερ του Γουίλιαμς και του Γιαμάλ. Έκρηξη, ντρίμπλα, κουβαλήματα μπάλας, διορατικότητα και δημιουργία. Αμφότεροι διαπρέπουν σε αυτά, είναι οι παίκτες που κάνουν συνεχώς τα πράγματα να συμβαίνουν και ο Ντε Λα Φουέντε τους έχει σε... συσκευασία 1+1.

Μια γρήγορη ματιά στα παρακάτω γραφήματα είναι αρκετή για να καταλάβουμε το επίπεδό τους στο EURO. Σε αυτά συγκρίνονται με τους υπόλοιπους εξτρέμ της διοργάνωσης και με απλά λόγια όσο πιο μπλε είναι το κομμάτι κάθε κατηγορίας, σε τόσο καλύτερο level βρίσκονται από τους «ανταγωνιστές» τους. Ντρίμπλες (D/90), πάσες-κλειδιά (KP/90), ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (TIB/90) είναι τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία πιάνουν... ταβάνι ο Γουίλιαμς και ο Γιαμάλ, στοιχεία πολύτιμα για το ρεπερτόριο κάθε εξτρέμ.

Τα γραφήματα των επιδόσεων του Γουίλιαμς (αριστερά) και του Γιαμάλ (δεξιά) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ
Τα γραφήματα των επιδόσεων του Γουίλιαμς (αριστερά) και του Γιαμάλ (δεξιά) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ

Οι δυο τους είναι οι πιο δημιουργικοί παίκτες της Ισπανίας και χεράκι στο Top-3 των δημιουργών του EURO 2024. Ο - κορυφαίος στην κατηγορία - Γιαμάλ μετράει 0,29 Expected Assists ανά 90 λεπτά, φτιάχνει δηλαδή τις πιο ποιοτικές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και ο Γουίλιαμς τον... καταδιώκει με 0,22xA/90'.

Ο εξτρέμ της Μπιλμπάο ντριμπλάρει περισσότερο (13 ντρίμπλες/90' - 45%), αλλά αυτός της Μπάρτσα πιο αποτελεσματικά (10 ντρίμπλες/90' - 62,5%), όμως μόνο ο Ντοκού του Βελγίου βρίσκεται από πάνω τους στις δύο σχετικές κατηγορίες, κάτι που ισχύει και για τα προωθητικά κουβαλήματά τους.

Γιαμάλ και Γουίλιαμς είναι παντού εκεί, στην κορυφή ή γύρω από αυτή, σε κάθε σημαντική στατιστική κατηγορία για έναν εξτρέμ. Οι κορυφαίοι από τους... επιζήσαντες στο EURO, που υπόσχονται να συνεχίσουν να λάμπουν. Γιατί οι ίδιοι είναι ξεχωριστοί, αλλά και επειδή ο Ντε Λα Φουέντε έχει φροντίσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ξεχωριστή τους φύση στο έπακρο.

Πώς η λειτουργία της Ισπανίας απογειώνει τους Γουίλιαμς και Γιαμάλ

Ακόμα και το απίστευτο ταλέντο του Γουίλιαμς και του Γιαμάλ πάντως, δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο χορτάρι με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο, αν δεν έβρισκαν αμφότεροι ρόλους κομμένους και ραμμένους στα δικά τους μέτρα. Και τα εύσημα για αυτό πρέπει να πιστωθούν στον Λουίς Ντε Λα Φουέντε. Ο Ισπανός κόουτς είναι αυτός που με τον τρόπο που έχει δομήσει το παιχνίδι της Ρόχα, έχει μπορέσει να πάρει τα πάντα από τους εξτρέμ του, να βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους. Και κάπως έτσι να τους απογειώσει.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους, όμως δείχνουν να κάνουν τα... πάντα στο γήπεδο. Και αυτό είναι ρίχνει φως στη δουλειά και το πλάνο της Ισπανίας. Άλλωστε, έχουμε δει ακριβώς το αντίθετο με παίκτες όπως ο Μπέλινγκχαμ ή ο Φόντεν για παράδειγμα.

Ο Ντε Λα Φουέντε έχει κάνει τους δύο εξτρέμ του τα βασικά «όπλα» της επίθεσής του και γύρω τους έχει τοποθετήσει παίκτες που τους βοηθάνε να χρησιμοποιήσουν τα πιο δυνατά τους στοιχεία. Ο τρόπος με τον οποίο τα οχτάρια του δηλαδή, ο Φαμπιάν Ρουίθ και ο Πέδρι, δεν έχουν πρόβλημα να αλλάξουν θέση με Γουίλιαμς και Γιαμάλ αντίστοιχα, φέρνει συχνά τους δύο τελευταίους πιο κεντρικά, σε καλύτερα σημεία για δημιουργία ή εκτέλεση. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο η Ισπανία φροντίζει να τους απομονώνει με τον προσωπικό τους αντίπαλο και να δημιουργεί τις καταλληλότερες συνθήκες για να ξεδιπλώσουν την έφεσή τους στο 1v1. Αυτό συμβαίνει είτε με μακρινές μεταβιβάσεις και αλλαγές παιχνιδιού, αφού η Ρόχα έχει «γείρει» στη μία πλευρά, είτε με τις κινήσεις των Κουκουρέγια και Καρβαχάλ, που δημιουργούν χώρους με overlaps και underlaps.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη για παράδειγμα στο γκολ των Ισπανών κόντρα στην Ιταλία, όπως φαίνεται και στα σχετικά καρέ. Ο Γουίλιαμς έχει βρεθεί στο αριστερό «φτερό» με τον Ντι Λορέντσο ως προσωπικό αντίπαλο. Αυτή φυσικά είναι μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη για τη Σκουάντρα Ατζούρα και οδηγεί τον Καμπιάσο να σπεύσει να ντουμπλάρει το μαρκάρισμα.

Η κίνηση του Κουκουρέγια που βοηθάει τον Γουίλιαμς

Ο Κουκουρέγια ωστόσο κάνει την κάθετη κίνηση εσωτερική (underlap) και αναγκάζει τον Καμπιάσο να τον ακολουθήσει, δημιουργώντας χώρο για τον Νίκο Γουίλιαμς. Αυτή η κίνηση είναι που επί της ουσίας παίρνει μια κατάσταση 1v2 για τον Βάσκο και τη μετατρέπει σε 1v1, σαν... βούτυρο στο ψωμί του Νίκο που προσπερνά με άνεση τον Ντι Λορέντσο και δημιουργεί το αυτογκόλ του Καλαφιόρι.

Η κίνηση του Κουκουρέγια που βοηθάει τον Γουίλιαμς

Απίστευτο ταλέντο, ναι. Αλλά και ένας προπονητής που ξέρει τι θέλει να κάνει στο γήπεδο, πώς να το κάνει να μετρήσει προς όφελος της ομάδας του. Ο Νίκο Γουίλιαμς και ο Λαμίν Γιαμάλ δεν θα ήταν ίδιοι χωρίς αυτή την Ισπανία. Και αυτή η Ισπανία δεν θα ήταν ίδια χωρίς τον Νίκο Γουίλιαμς και τον Λαμίν Γιαμάλ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

 

 

EURO Τελευταία Νέα