Wyscout Analysis: Το «fallimento» της Ιταλίας στο EURO 2024

ελλαδα
Η Εθνική Ιταλίας έμεινε εκτός EURO από τη φάση των «16» πέφτοντας... θύμα της Ελβετίας και το Gazzetta, με το Wyscout, σας αναλύει το τι πήγε στραβά για την ομάδα του Σπαλέτι.

Κάποιοι μπορεί να το πουν και fallimento (= αποτυχία), άλλοι μπορούν να πουν ότι ήταν η φυσιολογική ροή των πραγμάτων σε σχέση με αυτά που μας έδειξε η Ιταλία στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της και αυτό μόνο χαρούμενους δεν κάνει τους φιλάθλους της.

Ο αναλυτής και βοηθός του Πάμπλο Γκαρσία, Γιάννης Αμπατζίδης, με τη βοήθεια του Wyscout, έδωσε, μέσω του Gazzetta μία τακτική ματιά για το τι έγινε στον αγώνα Ελβετίας- Ιταλίας και πως η Ελβετία νίκησε κατά κράτος την ιταλική ομάδα.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Παραπάνω μπορούμε να δούμε τον σχηματισμό των δυο ομάδων και το average position των παιχτών. Η Ελβετία ξεκίνησε με σχηματισμό 1-3-4-2-1 και η Ιταλία με σχηματισμό 1-4-3-3 αλλάζοντας σχηματισμό και 7 παίχτες σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι.

ελλάδα

 

Πιο κάτω θα δούμε τα γενικά στατιστικά του αγώνα με τα xGoals, τελικές προσπάθειες και αλλά στατιστικά που μας προσφέρει το Wyscout report. Όπως επίσης και ποία κανάλια χρησιμοποίησαν οι δυο ομάδες για να χτίσουν τις επιθέσεις τους.

ελλάδα

ελλάδα

Η Ιταλία σε φάση επίθεσης

Η Ιταλια όπως είπαμε πριν ξεκίνησε με σχηματισμό 1-4-3-3 και προσπάθησε να χτίσει τις επιθέσεις της από χαμηλά. Με σκοπό να προσελκύσει το man to man πρεσινγκ της Ελβετίας και αφού έπειτα έβρισκε τον Σκαμάτσα να προσπαθήσει να πάρει την δεύτερη μπάλα και να επιτεθεί στην αμυντική γραμμή των Ελβετών. Κάτι που πλην λίγων εξαιρέσεων δεν είχε μεγάλη επιτυχία είτε γιατί ο Σκαμάτσα έχανε την μονομαχία είτε γιατί δεν ήταν γρήγορη η υποστήριξη για την δεύτερη μπάλα.

ελλάδα

Στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου η Ιταλία είχε την ίδια διάταξη με την Ελβετία να αμύνεται με 1-3-5-2. Το κύριο τρικ της Ιταλίας ήταν να χαμηλώνει ο Κριστάντε σαν δεύτερο αμυντικό χαφ και ο Ντι Λορέντσο να έρχεται μέσα εσωτερικά. Ο κύριος στόχος της Ιταλίας ήταν να πάει η μπάλα στα δυο winger και να εκμεταλλευτεί την ικανότητα αυτών στο 1vs1. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι παίχτες της Ιταλίας ήταν πολύ στατικοί, χωρίς κινήσεις στην πλάτη της άμυνας του αντίπαλού και χωρίς counter movements για να βάλουν σε δίλημμα το πολύ συμπαγές αμυντικό μπλοκ της Ελβετίας.

ελλάδα

ελλάδα

Παρακάτω θα δούμε ότι η Ελβετία άλλαξε σχηματισμό στην άμυνα σε 1-5-4-1 κυρίως για να έχει διπλομαρκάρισμα πάνω στα winger της Ιταλίας. Η Ιταλία από την μεριά της δημιούργησε ένα τόξο για να μεταφέρει την μπάλα από την μια μεριά στην άλλη με σκοπό να διασπάσει το συμπαγές αμυντικό μπλοκ της Ελβετίας. Βέβαια δεν είχε παίχτες ανάμεσα στις γραμμές του αντίπαλού και επίσης δεν είχε παίχτες για να μπουν στην περιοχή της Ελβετίας. Ίσως γι’ αυτό επέλεξε ο προπονητής της να βάλει στο 2ο ημίχρονο και δεύτερο επιθετικό. Και ίσως γι’ αυτό ήρθε το στατιστικό της μια τελικής στην εστία.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Η προσθήκη ενός ακόμη επιθετικού δεν άλλαξε πολλά στην επίθεση της Ιταλίας κυρίως λόγω της μη κινητικότητας των παιχτών της. Έτσι αρκέστηκαν στις μεγάλες πάσες και στις σέντρες με στόχο τους 2 επιθετικούς. Αυτό φαίνεται από τις σέντρες που έβγαλαν σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο. Ένα ακόμη στατιστικό που μας δίνει το Wyscout report.

ελλάδα

Αυτό όμως που έκανε την διαφορά ήταν οι κινήσεις του Ζακάνι από την πίσω ζώνη στην πλάτη της άμυνας της Ελβετίας. Έτσι δημιουργήθηκαν οι ευκαιρίες της Ιταλίας.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Η Ιταλία σε φάση άμυνας και τα pocket spaces

Η Ιταλία σε φάση άμυνας επέλεξε πάλι το 1-4-3-3 κυρίως γιατί ήθελε να αποκλείσει τα 2 αμυντικά χαφ της Ελβετίας, που είναι κομβικοί της παιχτες, από το παιχνίδι. Αυτό βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω και σε αντιπαράθεση των σχηματισμών των δυο ομάδων, δημιούργησε ένα πρόβλημα στους χώρους διπλά από το αμυντικό χαφ της Ιταλίας τα λεγόμενα και pocket spaces.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Για να το αντιμετωπίσει αυτό ο τεχνικός της Ιταλίας πολλές φορές έβαζε το έναν κεντρικό αμυντικό να βγαίνει σε εκείνο τον χώρο και το αμυντικό χαφ να καλύπτει τον κεντρικό αμυντικό.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Πολλές φορές ο επιθετικός της Ελβετίας Εμπολό, κινούταν και αυτός διαγώνια χαμηλά για να πάρει κι αυτός μπάλα στα pocket spaces.

ελλάδα

O Ακάνζι περνάει μια καταπληκτική πάσα στo μεσοδιάστημα αφήνοντας έξω 6 αντίπαλους παίχτες και η Ελβετία επιτίθεται 5vs4 στην αμυντική γραμμή της Ιταλίας.

ελλάδα

ελλάδα

Τα γκολ

Τα δυο γκολ της Ελβετίας προήλθαν από τους χώρους που αναλύσαμε παραπάνω. Στο πρώτο γκολ θα δούμε τον Εμπολό να κινείται διαγώνια χαμηλά, να συνδυάζεται με τον παίχτη που έχει πάρει την θέση του στην κορυφή της επίθεσης σε μια εναλλαγή ρόλων και μετά η μπάλα πάει πλάγια. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στην άμυνα των Ιταλών την οποία εκμεταλλεύεται ο Φρόιλερ με κίνηση από την πίσω ζώνη και σκοράρει.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Στο δεύτερο γκολ η Ιταλία αμύνεται σε χαμηλό μπλοκ. Ο παίχτης της Ελβετίας βρίσκει μια πάσα στον Βάργκας, στον χώρο πλάγια από το αμυντικό χαφ. Ο οποίος δεν προλαβαίνει να το μαρκάρει και με ένα εκπληκτικό σουτ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

ελλάδα

ελλάδα

Η Ιταλία αποκλείστηκε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μην δείχνοντας καλή εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια της. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίχτες της έμοιαζαν εγκλωβισμένοι, χωρίς φαντασία και χωρίς κινητικότητα. Κάτι που το εκμεταλλεύτηκε πλήρως η Ελβετία και πέρασε στην επόμενη φάση. Περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να κάνει το ίδιο εναντίον της Αγγλίας στα προημιτελικά.

*Για την ανάλυση του αγώνα χρησιμοποιήθηκε το Hudl Sportscode και το Hudl Studio. Για την στατιστική απεικόνιση χρησιμοποιήθηκε το Match Report από το Wyscout.

@Photo credits: Christos Zoidis

 

 

EURO Τελευταία Νέα