EURO 2024: Σάλος με τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία

EURO 2024: Σάλος με τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία

Κώστας Μιχαήλ
demiral
Ο πανηγυρισμός του Μερίχ Ντεμιράλ με τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, έρευνα της UEFA και διπλωματικό επεισόδιο.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ξεκίνησε σήμερα (03/07) έρευνα για τον πανηγυρισμό του Τούρκου κεντρικού αμυντικού Μερίχ Ντεμιράλ, τον οποίο η Γερμανία χαρακτήρισε ως ρατσιστικό λόγω των... ακροδεξιών του συνειρμών, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντεμιράλ φάνηκε να υψώνει τα χέρια του και να πανηγυρίζει με τον χαιρετισμό των «Γκρίζων λύκων». Ένας πανηγυρισμός που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς πολλοί είναι που ζητάνε την τιμωρία του Ντεμιράλ.

Η συγκεκριμένη χειρονομία είναι χαρακτηριστική των «Γκρίζων Λύκων», ένα υπερεθνικιστικό τμήμα της νεολαίας του Κόμματος «Εθνικιστικό Κινήμα» (MHP) της Τουρκίας, συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Από εχθές το βράδυ (02/07) έγινε χαμός στα social media και το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. «Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδά μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ σε ανάρτησή της στο Χ. «Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως μέσο για τη διάδοση του ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη» συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η έρευνα της UEFA είναι απαράδεκτη και ότι η προσέγγιση των γερμανικών αρχών προς τον Ντεμιράλ «είναι ξενοφοβική».

«Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου, με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών χαράς σε ένα αθλητικό γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκυρα .

Μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε επίσης τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα!

«Περήφανος που είμαι Τούρκος»

Ο Μερίχ Ντεμιράλ δήλωσε μετά το ματς: «Είδα το σήμα στις κερκίδες και πανηγύρισα για το γκολ. Όλοι είμαστε Τούρκοι, είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος, γι' αυτό πανηγύρισα με αυτό τον τρόπο το γκολ. Πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε. Κανένα μήνυμα, απλά ήθελα να δείξω πόσο περήφανος και χαρούμενος είμαι».

Τι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι τουρκική υπερεθνικιστική, παραστρατιωτική, ακροδεξιά οργάνωση, που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με σκοπό να πολεμήσει τον κομμουνισμό και τους φιλελεύθερους θεσμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 1983 η οργάνωση απαρτιζόταν από περίπου 18.000 μέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. Ως έδρα της φαίνεται να είναι η Κωνσταντινούπολη.

Ιδρύθηκε από τον συνταγματάρχη Αλπαρσλάν Τουρκές στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου και αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια των βίαιων πολιτικών συγκρούσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην Τουρκία, όταν τα μέλη τους συμμετείχαν σε αστικό ανταρτοπόλεμο με αριστερούς μαχητές και ακτιβιστές. Οι ερευνητές τους έχουν περιγράψει ως ένα τάγμα θανάτου, υπέυθυνο για πολλές ρατσιστικές επιθέσεις και πολιτικές βιαιοπραγίες σε βάρος αριστερών και προοδευτικών Τούρκων. Η εθνικιστική ομάδα έπαιξε δραματικό ρόλο στο πραξικόπημα του 1980, όπου σκοτώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι.

Αυτό το «κίνημα» είναι παράνομοι στη Γαλλία και το σύμβολό του απαγορεύεται στην Αυστρία. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» βρίσκονται επίσης υπό στενή παρακολούθηση στη Γερμανία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114 | Παίξε Υπεύθυνα |

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα