EURO 2004: Από τον οδοντίατρο Μερκ στη... μοτσαρέλα του Ματεράτσι!

EURO 2004: Από τον οδοντίατρο Μερκ στη... μοτσαρέλα του Ματεράτσι!

Γιατί οι μεγάλες αθλητικές στιγμές δεν είναι πάντα εντός γηπέδου! Η Ελλάδα έγραψε ιστορία στην Πορτογαλία, πέτυχε κάτι μυθικό, επικό, κάτι που δύσκολα θα ξαναδούμε. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μας χάρισε μαγικές αναμνήσεις, μας γέμισε για πάντα τον σκληρό ποδοσφαιρικό μας δίσκο και οι διεθνείς θα μνημονεύονται για πάντα. Το Gazzetta γυρίζει 20 χρόνια πίσω και θυμάται δέκα γεγονότα, όχι και τόσο γνωστά για τα όσα διαδραματίστηκαν στα γήπεδα της Ιβηρικής.

Γράφουν οι: Π. Παπαδόπουλος – Β. Μπαλατσός

Μερκ, o... οδοντίατρος του Ρεχάγκελ

Μερκ, o... οδοντίατρος του Ρεχάγκελ

Πορτογαλία - γάμος - κούπα

Πορτογαλία - γάμος - κούπα

«Ρε ‘σείς ρίχτε καμία πετσέτα πάνω σας, θα έρθει ο πρωθυπουργός»

«Ρε ‘σείς ρίχτε καμία πετσέτα πάνω σας, θα έρθει ο πρωθυπουργός»

Η ατάκα σιγουριάς στον Κώστα Καραμανλή

Η ατάκα σιγουριάς στον Κώστα Καραμανλή

Jimmy Jump, λατρεύτηκε σαν... Έλληνας Θεός

Jimmy Jump, λατρεύτηκε σαν... Έλληνας Θεός

Tα δυο γούρια του «Ζαγόρ»

Tα δυο γούρια του «Ζαγόρ»

Για όλα έχει λύσεις ο Ντέμης

Για όλα έχει λύσεις ο Ντέμης

Η μοτσαρέλα του Ματεράτσι

Η μοτσαρέλα του Ματεράτσι

Πρώτη φορά, ποτέ ξανά

Πρώτη φορά, ποτέ ξανά

Πρωταθλητής Ευρώπης και στις κίτρινες!

Πρωταθλητής Ευρώπης και στις κίτρινες!

Πριν από τον τελικό, υπήρξε... αναταραχή στην Πορτογαλία, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο διαιτητής του τελικού, θα είναι ο Γερμανός Μάρκους Μερκ, οδοντίατρος στο επάγγελμα με ασθενή τον Ότο Ρεχάγκελ και τη σύζυγό του. Αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε ανησυχίες στους οπαδούς της Πορτογαλίας ότι ο Μερκ θα μπορούσε να... ευνοήσει τον συμπατριώτη του.

«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση», απάντησε... ειρωνικά ο Μερκ όταν ρωτήθηκε πριν από τον τελικό. «Αν ακολουθήσουμε αυτή (τη λογική), τότε δεν υπάρχουν διαιτητές στο μέλλον, επειδή κάθε διαιτητής έχει πολλούς αγώνες σε ξένη χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στο να έχουμε έναν Γερμανό διαιτητή και έναν Γερμανό προπονητή. Στην καριέρα μου είχα περίπου 5.000 εγγεγραμμένους οδοντιατρικούς ασθενείς - κάποιοι μάλιστα ήταν Πορτογάλοι και Έλληνες. Έχω επίσης πέντε αγαπημένα εστιατόρια: και το ένα είναι πορτογαλικό και το άλλο ελληνικό».

Το μήλο κάτω από τη... μηλιά έπεσε στην οικογένεια Καψή. Ο Άνθιμος αγωνίστηκε 15 χρόνια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Wembley». Από την πλευρά του ο γιος του Άνθιμος έκανε εξαιρετική καριέρα σε ΑΕΚ, Μπορντό, Ολυμπιακό και ΑΠΟΕΛ και ήταν «κολώνα» στην άμυναςτης ομάδας του Ρεχάγκελ στο πλευρό του Τραϊανού Δέλλα.

Ο πατέρας Καψής ήταν στο πλευρό του γιού του στην Πορτογαλία, όμως έκανε μια «απόδραση» δυο ημερών. Tην Παρασκευή έφυγε, το Σάββατο βρέθηκε στον γάμο της κόρης του και την Κυριακή επέστρεψε για να δει τον Μιχάλη να σηκώνει το... τιμημένο. Φαίνεται πως ούτε η οικογένεια Καψή πίστευε πως η Ελλάδα θα ήταν στην Πορτογαλία μέχρι τις αρχές Ιουλίου...

Εκτός από τους χιλιάδες απλούς... τρελαμένους Έλληνες οπαδούς που ήταν στην εξέδρα του «Ντα Λουζ» και είδαν την ομαδάρα του Ότο Ρεχάγκελ να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης στις εξέδρες ήταν και επίσημοι που βρέθηκαν στη μεγάλη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εξ αυτών και ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής.

Μετά τον θρίαμβο επί των Πορτογάλων ο εκείνη την εποχή αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατέβηκε στα αποδυτήρια μαζί με τη σύζυγο του, Νατάσα, για να συγχαρεί τους γαλανόλευκους. Όπως διηγείται στο βιβλίο του, «Αρχηγός - η δίκη μου αλήθεια», ο εμβληματικός captain Θοδωρής Ζαγοράκης φώναζε πανικόβλητος «ρε ‘σείς ρίχτε καμία πετσέτα πάνω σας, θα έρθει ο πρωθυπουργός με τη σύζυγο του!». Μάλλον εκείνη τη στιγμή ήταν το λιγότερο που ενδιέφερε τους παίκτες του Ρεχάγκελ.

Το βράδυ της 4ης Ιουλίου, όταν η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, ο Jimmy Jump μας συστήθηκε με το πρώτο του μεγάλο «ντου». Μια τεράστια βοήθεια για την Ελλάδα, μιας και οι Ιβηρες πίεζαν έντονα και ουσιαστικά είχαν... εγκατασταθεί στην περιοχή του Νικοπολίδη.

Ωστόσο, η είσοδος του Jimmy Jump στο «Ντα Λουζ» έκοψε τον ρυθμό των γηπεδούχων, έδωσε την ευκαιρία στους διεθνείς μας να πάρουν ανάσες, να κόψουν τον ρυθμό και να «παγώσουν» τη φόρα των Πορτογάλων. Η ατάκα που πέρασε στην ιστορία ήταν αυτή του Βασίλη Γκαγκάτση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή του είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση «Τελείωσε, το πήραμε...». Η απόλυτη δικαίωση.

Γιατί ο Jimmy Jump αξίζει ακόμα ένα παρασκήνιο. Ο άνθρωπος που έκανε «ντου» στον τελικό, πέταξε τη σημαία της Μπαρτσελόνα στον Λουίς Φίγκο κι έκοψε τον ρυθμό στους Πορτογάλους μετατράπηκε σε... λαϊκό ήρωα όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Ναι, ήρθε στη χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν πλήρωσε ούτε... καφέ.

Ολοι τον αναγνώριζαν, όλοι τον κερνούσαν, όλοι τον αποθέωναν, τονίζοντάς του πως έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Οταν... συνελήφθη για «ντου» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στον τελικό του Champions League τρία χρόνια αργότερα, οι αστυνομικοί έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του. Ενας από μας, ένας φίλαθλος που βοήθησε να φτάσουμε στους επτά ουρανούς.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η εμβληματική μορφή του EURO 2004. Ο αρχηγός, ο παίκτης που εμπιστεύτηκε απόλυτα ο Ότο Ρεχάγκελ, το πολυεργαλείο που έκανε όλες τις δουλειές όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στα αποδυτήρια, κρατώντας τον ρυθμό όταν χρειαζόταν, αλλά και την πειθαρχία στα αποδυτήρια. Ο MVP της διοργάνωσης, ο 5ος στη λίστα για τη Χρυσή Μπάλα παρουσιάστηκε απερίσπαστος στο EURO.

Ενώ οι συμπαίκτες του είχαν μαζί τους στην Πορτογαλία συζύγους και συντρόφους, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έφερε στην αποστολή τους δυο πολύ καλούς του φίλους, Μάκη Χάβο και Νίκο Κωστένογλου. Του έφεραν γούρι, πήρε την κούπα, δεν έχασε δευτερόλεπτο και ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Αλήθεια ποιος περίμενε πως το αντιπροσωπευτικό μας θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης; Σίγουρα όχι η Ομοσπονδία... Η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά και το... χτύπημα νοκ άουτ στη Γαλλία εκτός από ενθουσιασμό, προκάλεσε και προβλήματα. Κανείς δεν είχε φροντίσει να κλείσει ξενοδοχείο και όπως καταλαβαίνει κανείς το άγχος ήταν τεράστιο, μιας και καλές περιπτώσεις ήταν ελάχιστες.

Οι Ελληνες αξιωματούχοι ήταν στο «τρέξιμο» για να βρεθούν δωμάτια και όταν τα κατάφερε τη λύση έδωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης. Η πιστωτική κάρτα του διεθνή φορ έσωσε την κατάσταση, αφού τα δωμάτια προπληρώθηκαν και η εθνική συνέχισε απερίσπαστη στον δρόμο για την κορυφή.

Η Ιταλία, αντίθετα με την Ελλάδα είχε προνοήσει, είχε κλείσει ξενοδοχείο μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης. Μπορεί η αυτοπεποίθηση να ήταν στα ύψη, όχι όμως και η απόδοσή τους. Οι Ατζούρι αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων, μιας και Σουηδία Δανία έπαιξαν για να τους... πετάξουν εκτός. Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή και μαζί με τα δωμάτια των Ιταλών πήρε και τα... φαγητά που είχαν αφήσει στο ξενοδοχείο.

Τα φημισμένα τυριά βρέθηκαν στα πιάτα των Ελλήνων διεθνών, με τον Γιώργο Καραγκούνη να μην ξεχνά την... προσφορά των Γειτόνων. Ετσι, επικοινώνησε με τον Μάρκο Ματεράτσι, φίλο και συμπαίκτη του στην Ιντερ ευχαριστώντας τον για την υπέροχη μοτσαρέλα. Ευγενέστατος ο Κάρα!

Το ταξίδι της Ελλάδας προς την κορυφή της Ευρώπης άρχισε από εκεί που τελείωσε. Στην Πορτογαλία κόντρα στους διοργανωτές. Στις 12 Ιουνίου στο «Ντραγκάο» η Εθνική αντιμετώπισε τους οικοδεσπότες στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και έδειξε τις... προθέσεις της, καθώς επικράτησε με 2-1, χάρη στα γκολ των Καραγκούνη - Μπασινά, ενώ για τους Πορτογάλους μείωσε με τον τότε ανερχόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μετά από 24 ημέρες οι δυο ομάδες συναντήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στο «Ντα Λουζ» για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου η Ελλάδα θριάμβευσε στο «σπίτι» των Πορτογάλων με 1-0 και σήκωσε το τρόπαιο. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που δυο ομάδες βρέθηκαν σε πρεμιέρα και σε τελικό EURO.

Kάρα ψυχάρα, αλλά και πρωταθλητής στις κίτρινες κάρτες. Το πάθος του ξεχείλιζε, ίσως να ήταν ο πρώτος που πίστεψε ότι κάτι καλό θα γίνει στα γήπεδα της Πορτογαλίας Ο διεθνής μέσος... κατάφερε να συγκεντρώσει τέσσερις κίτρινες κάρτες και να απουσιάσει από το ματς με τη Ρωσία, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1, αλλά και από τον τελικό με την Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέχει ένα... παθιασμένο ρεκόρ, αφού σε τρία τουρνουά (2004, 2008, 2012) έχει 12 κίτρινες κάρτες. Είναι ο παίκτης που έχει «κιτρινιστεί» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

@Photo credits: INTIME, eurokinissi