Αγγλία – Ελβετία 1-1 (5-3 πέν.), Video: Στα ημιτελικά από την άσπρη βούλα!

England 100
Με τον Τζόρνταν Πίκφορντ να αποκρούει το πέναλτι του Μάνουελ Ακάντζι, η Αγγλία λύγισε την Ελβετία από την άσπρη βούλα με 5-3 (κ.δ. και παρ. 1-1) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του EURO2024, όπου θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη (10/07, 22:00) τη νικήτρια του Ολλανδία – Τουρκία.

Παραδοσιακά, η Αγγλία μοιάζει καταραμένη στα πέναλτι. Από αυτά, άλλωστε, έχασε στον τελικό του EURO 2020 από την Ιταλία. Κόντρα στην Ελβετία στο Ντίσελντορφ, όμως, τα Τρία Λιοντάρια πήραν ρεβάνς από την… ιστορία τους, επικράτησαν με 5-3 από την άσπρη βούλα (κ.δ. και παρ. 1-1) και προκρίθηκαν ξανά στα ημιτελικά, όπου την Τετάρτη (10/07, 22:00) στο Ντόρτμουντ θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια του ζευγαριού της Ολλανδίας με την Τουρκία.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, στο 100ό του ματς τον πάγκο, να ξεκινάει με άμυνα τριών, με τον Έζρι Κόνσα να παίρνει την θέση του τιμωρημένου Μαρκ Γκέι, με τον Κίεραν Τρίπιερ να παραμένει στο αριστερό άκρο.

Παρά την επιστροφή από τιμωρία του Σιλβάν Βίντμερ, ο Μουράτ Γιακίν δεν έκανε αλλαγές στην ενδεκάδα του, διατηρώντας την ίδια που ξεκίνησε στο νικηφόρο αγώνα με την Ιταλία για την φάση των «16».

Ανώτερα Λιοντάρια, αλλά χωρίς… δόντια

Οι Ελβετοί φάνηκαν να μπαίνουν πιο αποφασισμένοι, με τους Άγγλους να παίρνουν αργά αλλά σταθερά τα ηνία του αγώνα, χωρίς βεβαίως να εντυπωσιάσουν, κάτι που άλλωστε δεν έχουν κάνει σε κανένα σημείο της διοργάνωσης μέχρι τώρα.

Κεφάτος ο Μπουκάγιο Σάκα, ταλαιπώρησε τον Μίχελ Έιμπισερ από τα δεξιά και από τα πόδια του περνούσαν οι (σχετικά) επικίνδυνες προσπάθειες των Τριών Λιονταριών στο πρώτο ημίχρονο, από τις οποίες όμως έλειπε η τελική προσπάθεια.

Η πτώση του άσου της Άρσεναλ λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου 45λεπτου στην ελβετική περιοχή… φλέρταρε με το πέναλτι και, επί της ουσίας, ήταν μια από τις ελάχιστες φάσεις άξιες αναφοράς σε ένα πρώτο μέρος όπου η Αγγλία ήθελε, αλλά δεν μπορούσε και η Ελβετία δεν ήθελε, αλλά δεν «καιγόταν» κιόλας να μπορέσει.

Μια σου (Εμπολό) και μια μου (Σάκα)

Ο Μπρέελ Εμπολό δεν έπιασε καλά την κεφαλιά από κοντά μετά από άψογη σέντρα του Ρικάρντο Ροντρίγκες, στην μεγαλύτερη ευκαιρία (υποψία έστω) της Ελβετίας στην πρώτη ώρα παιχνιδιού, με τον εξαιρετικό Κόνσα να είναι παρών και σε αυτή την φάση.

Το… κάτι σαν ευκαιρία της ομάδας του επέτρεψε στον Γιακίν να αναθαρρήσει και να ψάξει να φρεσκάρει επιθετικά την ομάδα του, με την είσοδο των Βίντμερ και Στίβεν Τσούμπερ αντί των Ρίντερ και Ρούμπεν Βάργκας αντίστοιχα.

Η Αγγλία κοιτούσε πρωτίστως να είναι σταθερή στα μετόπισθεν και όχι πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρει το γκολ, με τον Σάουθγκεϊτ να είναι προφανώς ικανοποιημένος με αυτό που έβλεπε, αφού δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή Αυτές, όμως, υποχρεώθηκε να τις κάνει μετά το 75’, όταν ο Νταν Εντόι γύρισε την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Εμπολό από κοντά, αφού ο Τζον Στόουνς δεν μπόρεσε να την διώξει, την έστειλε στο βάθος της αγγλικής εστίας για το 0-1.

Τρεις αλλαγές μαζεμένες (ντεμπούτο του Λουκ Σο στο EURO), επιστροφή στην «κλασική» διάταξη (4-3-3) και άμεση απάντηση, πέντε λεπτά μετά το ελβετικό γκολ. Ο Σάκα, ο πιο δραστήριος παίκτης της ομάδας του, κινήθηκε από τα δεξιά στο ύψος της περιοχής και, με ωραίο σουτ, αιφνιδίασε τον Γιάν Ζόμερ, ισοφαρίζοντας για τους Άγγλους.

Τα Λιοντάρια, τα οποία έδειξαν και στους… εαυτούς τους ότι μπορούν να επιτεθούν και να δημιουργήσουν αν θέλουν, έψαξαν την ανατροπή πριν από το 90λεπτο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, με τους Ελβετούς μάλιστα να πλησιάζουν σχετικά πιο κοντά με τον Τσούμπερ.

Ήρωας ξανά ο Πίκφορντ

Στην παράταση, την τρίτη σε ισάριθμα παιχνίδια για τα προημιτελικά, ο Ντέκλαν Ράις από μακριά και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ από κοντά δοκίμασαν τα ρεφλέξ του Ζόμερ, ενώ ο Γιακίν επέλεξε να ενισχύσει την μεσαία του γραμμή, βάζοντας τον Ντένις Ζακάρια αντί του Εντόι.

Ο Κέιν έπεσε πάνω στον πάγκο της ομάδας του και έγινε αλλαγή, ο κουρασμένος Φιλ Φόντεν έδωσε την θέση του στον Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και ο κύριος «σκοράρω σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις» Τσερντάν Σακίρι μπήκε ως αλλαγή και στο 117’ άγγιξε το γκολ της διοργάνωσης, όταν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι με… απευθείας κόρνερ!

Ζεκί Αμντουνί από μακριά και Βίντμερ από κοντά άγγιξαν το γκολ της πρόκρισης λίγο πριν από το φινάλε του αγώνα, ο οποίος οδηγήθηκε εν τέλει στα πέναλτι, όπως είχε συμβεί και το 2019 στον μικρό τελικό του Nations League, με την Αγγλία να νικάει σε εκείνη την περίπτωση με 6-5.

Σε εκείνη την διαδικασία, ο Πίκφορντ ήταν ο ήρωας με την απόκρουση ενός πέναλτι του Τζόσιπ Ντρμιτς, το έκτο στην σειρά. Ο τερματοφύλακας της Έβερτον έκανε ξανά το ριπίτ, αυτή την φορά στο πρώτο πέναλτι των Ελβετών, του κορυφαίου της ομάδας του, Μάνουελ Ακάντζι.

Οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι και, με «5 στα 5», έφεραν την Αγγλία για άλλη μια φορά στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κρατώντας ζωντανό το όνειρο της παρθενικής κατάκτησης του στέμματος της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Τα πέναλτι
Πάλμερ: Γκολ, 1-0
Ακάντζι: Απόκρουση Πίκφορντ, 1-0
Μπέλινγκχαμ: Γκολ, 2-0
Σαρ: Γκολ, 2-1
Σάκα: Γκολ, 3-1
Σακίρι: Γκολ, 3-2
Τόνεϊ: Γκολ, 4-2
Αμντουνί: Γκολ, 4-3
Αλεξάντερ Άρνολντ: Γκολ, 5-3

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουγθκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78’ Πάλμερ) – Σάκε, Μέινου (78’ Σο), Ράις, Τρίπιερ (78’ Έζε) – Μπέλινγκχαμ, Φόντεν (116’ Αλεξάντερ Άρνολντ) – Κέιν (110’ λ. τρ. Τόνεϊ).

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ – Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες – Ρίντερ (64’ Βίντμερ), Φρόιλερ (118’ Σιέρο), Τσάκα, ¨Ειμπισερ (118’ Αμντουνί) – Εντόι (98’ Ζακάρια), Εμπολό (109’ Σακίρι), Βάργκας (64’ Τσούμπερ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα