Euro 2024: Και επειδή η Ισπανία παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, τι;

ispania_georgia_euro_2024
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα ημιτελικά του φετινού Euro και τις ομάδες που έφτασαν σε αυτά, χωρίς να έχουν πείσει με εξαίρεση την Ισπανία.

Νομίζω ότι θα ήταν συντριπτική η πλειοψηφία αυτών που θα απαντούσαν σε ένα γκάλοπ για την ομάδα που παίζει στο φετινό Euro το καλύτερο ποδόσφαιρο. «Η Ισπανία» θα απαντούσαν χωρίς καν σκέψη οι περισσότεροι. Ταλαντούχα, δημιουργική, με νέα (ανήλικα σε κάποιες περιπτώσεις) παιδιά, με καλό ρυθμό, γκολ, θέαμα, επιθετικό προσανατολισμό, όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλει να βλέπει αυτός που κάθεται μπροστά από την οθόνη του για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όταν μάλιστα στην πραγματικότητα η Ισπανία είναι η μοναδική από τις ομάδες που έφτασαν στην ημιτελική φάση του τουρνουά που το έχει πετύχει αυτό, αμέσως κερδίζει την εκτίμηση – υποστήριξη, όλων των ουδέτερων και μετατρέπεται και σε φαβορί της διοργάνωσης. Γι’ αυτό το τελευταίο ίσως να υπάρχουν και αρκετές επιφυλάξεις βεβαίως. Τι εννοώ; Δεν θα σταθώ στο κλισέ «δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος», άλλωστε αυτό για εμένα είναι ένα κλισέ που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ο καλύτερος κερδίζει τις περισσότερες φορές, αλλά όχι όλες. Θα σταθώ όμως στον τρόπο που παίζουν οι ομάδες που έχουν… απογοητεύσει με το ποδόσφαιρο τους κι’ ας έχουν φτάσει μακριά. Κυρίως η Αγγλία και η Γαλλία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο χαρακτηρισμός «βαρετές» λέει σίγουρα μέρος της αλήθειας για την εικόνα τους σε αυτό το τουρνουά. Ας μείνουμε όμως κυρίως στη Γαλλία που είναι και η αντίπαλος των Ισπανών στα ημιτελικά. Εχει σκοράρει μόνο με αυτογκόλ και πέναλτι είναι η πραγματικότητα και η… κατηγορία που της αποδίδεται. True story που δεν θα έλεγαν και οι Γάλλοι. Ακόμη και ο Μπαπέ λόγω μάσκας ή και λόγω κατάστασης απογοητεύει. Και δεν είναι ο μόνος από τους μεσοεπιθετικούς των Γάλλων που δεν κάνει καλό τουρνουά. Από την άλλη πώς έχουν δεχτεί γκολ μέχρι τώρα οι τρικολόρ στο τουρνουά;

Εχουμε και λέμε: Δεν τους έβαλαν γκολ οι τρομεροί Αυστριακοί, δεν τους έβαλαν γκολ οι Ολλανδοί που σε όλα τα άλλα ματς τους σκοράρουν ακατάπαυστα. Δεν τους έβαλαν γκολ οι Βέλγοι, δεν τους έβαλαν γκολ οι Πορτογάλοι σε 120 λεπτά αγώνα. Ξέχασα, τους έβαλαν ένα οι Πολωνοί, με πέναλτι, σε αδιάφορο βαθμολογικά ματς για τους Γάλλους. Ναι, δεν προσφέρουν θέαμα οι Γάλλοι, αλλά στα δικά μου μάτια, η ομάδα που κατακτά ένα τέτοιο τουρνουά είναι απείρως σημαντικότερο να είναι αποτελεσματική από θεαματική.

Είναι άλλωστε αυτό που παρακολουθούμε, ένα Euro που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η επίθεση θα το κρίνει ή μήπως είναι ένα τουρνουά που μας προϊδεάζει σε όλη τη διάρκειά του ότι η άμυνα είναι αυτή που θα φέρει την κούπα στην χώρα που θα την σηκώσει; Μία ματιά στον τερματοφύλακα και την τετράδα της άμυνας με τις οποίες θα παραταχθούν Ισπανοί και Γάλλοι ίσως μας κάνει να ξανασκεφτούμε ποιος είναι το φαβορί και ποιος όχι…

Οι Ισπανοί θα παίξουν με τον Σιμόν κάτω από τα δοκάρια, τον Νάβας δεξιά (είναι τιμωρημένος ο Καρβαχάλ), με στόπερ τους Νάτσο και Λαπόρτ (τιμωρημένος ο Λε Νορμάν) και τον Κουκουρέγια αριστερά.

Οι Γάλλοι με τον Μενιάν στο τέρμα, τον Κουντέ δεξί μπακ, τους Σαλιμπά και Ουπαμεκανό στα στόπερ και τον Ερναντέζ αριστερά.

«Εσείς με ποιους θα πηγαίνατε στο πόλεμο;» είναι η μία κρίσιμη ερώτηση. Υπάρχει όμως και μία ακόμη που μέχρι τώρα στο τουρνουά δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να πάρουμε μία απάντηση ή έστω μία γεύση για την απάντηση. Τι κάνουν οι Γάλλοι αν βρεθούν πίσω στο σκορ; Ελα ντε…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.