EURO 2024, Ισπανία - Γαλλία: Το «πρόβλημα του Ντεσάν» και ο λόγος που ο Λαπόρτ παίζει για τη Ρόχα

Λαπόρτ, Ισπανία - Γαλλία
Ο Εμερίκ Λαπόρτ γεννήθηκε στη Γαλλία, κλήθηκε στους Μπλε του Ντιντιέ Ντεσάν, όμως εν τέλει ο Ντιντιέ Ντεσάν τον... ανάγκασε να εκπροσωπήσει την εθνική της Ισπανίας και όχι αυτή της γενέτειράς του.

Ισπανία και Γαλλία μετρούν αντίστροφα για τη μεταξύ τους «μάχη» (09/07 - 22:00) με διακύβευμα μια θέση στον τελικό του EURO 2024 και το παιχνίδι δεν είναι πιο... ιδιαίτερο για κανέναν από όσο για τον Εμερίκ Λαπόρτ.

Ο στόπερ της Αλ Νασρ φορά τη φανέλα με το εθνόσημο της Ρόχα από το 2021, όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά και αυτή τη στιγμή να προετοιμαζόταν για τον ημιτελικό, όντας στην αντίπερα όχθη.

Ο Λαπόρτ γεννήθηκε στην Αζάν της Γαλλίας, ωστόσο ουσιαστικά στη Χώρα των Βάσκων από όπου και κατάγεται. Υπήρξε μέλος της εθνικής Γαλλίας σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ωστόσο δεν έκανε ποτέ το ντεμπούτο του στην εθνική ανδρών, όσο κοντά κι αν έφτασε!

Ο ίδιος το 2016 δήλωσε πως έχει αρχίσει τις διαδικασίες της για να πάρει το ισπανικό διαβατήριο, όμως ο Ντεσάν τού άλλαξε γνώμη, συμπεριλαμβάνοντάς τον στις κλήσεις του για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Παρ'όλα αυτά δεν τού έδωσε ούτε λεπτό συμμετοχής κόντρα στη Βουλγαρία και την Ολλανδία και το ίδιο ακριβώς συνέβη - εν μέρει και λόγω τραυματισμού του - απέναντι σε Αλβανία και Ανδόρρα το 2019, ενώ είχε μείνει εκτός της αποστολής των Γάλλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Αυτά τα γεγονότα ήταν αρκετά να μεταπείσουν τον Λαπόρτ, που εν τέλει επέλεξε την Ισπανία, αφήνοντας... αιχμές για τον Ντιντιέ Ντεσάν και τις αποφάσεις του.

«Φυσικά, δεν πιστεύω πως πρόκειται για ποδοσφαιρικό ζήτημα. Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Προσωπικά, δεν έχω κάτι μαζί του, όμως αν κάποιος έχει το πρόβλημα, αυτός είναι ο Ντεσάν και όχι εγώ. Θα μπορούσα να είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής τώρα, αλλά αυτή ήταν η απόφαση του προπονητή. Νομίζω ότι οι λόγοι ήταν προσωπικοί», είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια ο Λαπόρτ που από το 2019 μέχρι και το 2021 είχε μείνει... μετέωρος στο εθνικό επίπεδο, αφού ο Ντεσάν τον αγνοούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα