Ισπανία – Γαλλία 2-1, Video: Φούριας Ρόχας για κούπα!

Dani Olmo
Με γκολάρες των Λαμίν Γιαμάλ και Ντάνι Όλμο, η Ισπανία νίκησε με ανατροπή την Γαλλία (2-1) και πήρε πανάξια την πρόκριση για τον τελικό του EURO2024 την Κυριακή (14/07, 22:00), όπου θα κυνηγήσει το τέταρτο στέμμα της ιστορίας της.

Και τώρα… πιάστε την! Μετά την Γερμανία, η απίθανη Ισπανία έστειλε σπίτι της και την Γαλλία και, μάλιστα, με ανατροπή (2-1). Και, ανήμερα της εθνικής εορτής των Γάλλων, την ημέρα της Βαστίλης (Κυριακή 14/07), η εξαιρετική ομάδα του Λουίς Ντε λα Φουέντε θα διεκδικήσει το τέταρτο EURO της ιστορίας της και πρώτο από το 2012.

Χεσούς Νάβας, Νάτσο και Ντάνι Όλμο, όπως αναμενόταν, πήραν τις θέσεις στην ενδεκάδα των τιμωρημένων Ντάνι Καρβαχάλ – Ρομπέν Λε Νορμάντ και του τραυματία Πέδρι αντίστοιχα, σε σχέση με τον προημιτελικό κόντρα στην Γερμανία.

Με τριάδα στην επίθεση για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την ντρίμπλα του Ουσμάν Ντεμπελέ ξεκίνησε ο Ντιντιέ Ντεσάν, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο εκτός ενδεκάδας τον (ξεκάθαρα ντεφορμέ) Αντουάν Γκριεζμάν.

Ανατροπή και ιστορικός Γιαμάλ

Το πρώτο ημίχρονο ήταν το πιο απολαυστικό με συμμετέχουσα την Γαλλία σε αυτή την διοργάνωση. Και σε αυτό, περιέργως, συνέβαλαν και οι Τρικολόρ, οι οποίοι γλίτωσαν το γκολ σε κοντινή κεφαλιά του Φαμπιάν Ρουίθ και, στο 9’, άνοιξαν το σκορ με τον ίδιο τρόπο: Κοντινή κεφαλιά του Ραντάλ Κολό Μουανί στο δεύτερο δοκάρι, ύστερα από σέντρα του (χωρίς μάσκα) Κιλιάν Μπαπέ.

Το γρήγορο γκολ της Γαλλίας δεν πτόησε την Ισπανία, η οποία έμεινε πιστή στο αγωνιστικό της πλάνο και, στο 21’, ευτύχησε να ισοφαρίσει με γκολάρα του Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος με μακρινό curler αιφνιδίασε εντελώς τον Μάικ Μενιάν και, τέσσερις ημέρες πριν από τα 17α γενέθλιά του, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των Euro.

Οι Φούριας Ρόχας δεν έμειναν εκεί και, μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, έφτασαν στην ανατροπή με τον Ντάνι Όλμο, ο οποίος έκανε πολύ ωραία ενέργεια μέσα στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Μενιάν, χάρη και στην βοήθεια του Ζιλ Κουντέ.

Για πρώτη φορά στο τουρνουά, η Γαλλία βρέθηκε πίσω στο σκορ και, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος, δεν έδειξε ικανή να αντιδράσει, παρότι είχε πάνω από είκοσι λεπτά μπροστά της μετά το 2-1 του Όλμο.

Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε

Στο δεύτερο μέρος, η Γαλλία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ρισκάρει και να βγει αποφασιστικά στην επίθεση, αναζητώντας το 2-2 και την παράταση, να μείνει «ζωντανή» στην μάχη της πρόκρισης στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 2016.

Και το έκανε, αφού ο Ντεσάν έριξε μέχρι και τον Ολιβιέ Ζιρού στο φινάλε, μήπως ο πρώτος σκόρερ των Τρικολόρ πάρει μια σωτήρια κεφαλιά και λυτρώσει μια ομάδα που πλήρωσε (και) την ποδοσφαιρική τσιγκουνιά της.

Παρά τις αλλαγές, παρότι κατά διαστήματα η Ισπανία κλείστηκε πίσω για να κρατήσει το προβάδισμα, πέρα από δύο επικίνδυνα σουτ των Εμπαπέ και Τεό Ερναντές, η Γαλλία δεν απείλησε πραγματικά την εστία του Ουνάι Σιμόν.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, άγγιξε το 3-1 σε παραλίγο δεύτερη γκολάρα του Γιαμάλ και, στο φινάλε, πανηγύρισε δικαιότατα την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, όπου περιμένει τη νικήτρια του ζευγαριού της Ολλανδίας με την Αγγλία (Τετάρτη 10/07, 22:00).

Ισπανία (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν – Χεσούς Νάβας (58’ λ. τρ. Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια – Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ – Γιαμάλ (90’+4’ Φεράν Τόρες), Ντάνι Όλμο (76’ Μερίνο), Νίκο Γουίλιαμς (90’+4’ Θουμπιμέντι) – Μοράτα (76’ Ογιαρθάμπαλ).

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές – Καντέ (62’ Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62’ Καμαβινγκά) – Ντεμπελέ (79’ Ζιρού), Κολό Μουανί (62’ Μπαρκολά), Μπαπέ.

MVP: Ο Λαμίν Γιαμάλ. Γιατί, διάολε, είναι 16 (στα 17) και παίζει με άνεση ενός καθιερωμένου σούπερ σταρ. Συγνώμη για την… ιεροσυλία, αλλά αυτά που κάνει ο πιτσιρικάς δεν τα έκανε στην ηλικία του ούτε ο Λιονέλ Μέσι.

Στο ύψος τους: Ο Ντάνι Όλμο, πάλι καθοριστικός με το δεύτερο γκολ, αυτό της νίκης. Ρόδρι και Φαμπιάν Ρουίθ έκαναν ένα ακόμα καταπληκτικό ματς στην μεσαία γραμμή, με πολλή και πολύτιμη, αθόρυβη δουλειά. Οι κολόνες αυτής της Ισπανίας.

Αδύναμος κρίκος: Ο Κιλιάν Εμπαπέ. Γιατί είσαι ο αρχηγός, είσαι ο ηγέτης και όλη η ομάδα περιμένει από εσένα το κάτι παραπάνω σε έναν ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εξαιτίας και του τραυματισμού, πιθανότατα η χειρότερη μεγάλη διοργάνωση μέχρι τώρα στην καριέρα του 25χρονου Γάλλου επιθετικού.

Γκάφα: Αυτή της γαλλικής άμυνας, η οποία έμεινε να… κοιτάει τον Γιαμάλ στην γκολάρα της ισοφάρισης. Η απροσπέλαστη στα προηγούμενα ματς οπισθοφυλακή των Τρικολόρ απέτυχε στο πιο κρίσιμο τεστ.

Στραγάλι: Ο Σλάβκο Βίντσιτς χειρίστηκε άψογα το ματς, δεν έκοψε τον ρυθμό σφυρίζοντας συνέχεια φάουλ, έδειξε μόνο τέσσερις κίτρινες κάρτες, αλλά τις τρεις στο τελευταίο ημίωρο. Ο Σλοβένος είναι καλός διαιτητής, ό,τι και να λένε όσοι θεωρούν ότι τον προωθεί ο συμπατριώτης του και πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Το ταμείο του Gazzetta: Δικαιότατη πρόκριση της Ισπανίας κόντρα σε μια Γαλλία που… θυμήθηκε αργά να παίξει μπάλα. Ποιος ξέρει, ίσως το φετινό EURO να είναι μια από αυτές τις διοργανώσεις όπου η κούπα θα καταλήξει και στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα