Λαμίν Γιαμάλ: Μια χώρα που μόλις τώρα έγινε γνωστή από αυτόν και το πετρέλαιο

Λαμίν Γιαμάλ: Μια χώρα που μόλις τώρα έγινε γνωστή από αυτόν και το πετρέλαιο

Newsroom
Λαμίν Γιαμάλ: Μια χώρα που μόλις τώρα έγινε γνωστή από αυτόν και το πετρέλαιο
Λαμίν Γιαμάλ. Ολοι μιλούν για το νέο αστέρι της Ισπανίας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.  Ο άσος της Μπαρτσελόνα έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη, στην περιοχή του Εσπλουγάς ντε Γιομπρεγάτ. Η αναζήτηση για την καταγωγή του μας οδηγεί στην Αφρική. Ο πατέρας του είναι από το Μαρόκο και η μητέρα του από τη Γουινέα του Ισημερινού. Οι περισσότεροι απορούν: Υπάρχει τέτοια χώρα στον χάρτη; Κι όμως υπάρχει και για χρόνια ήταν ισπανική κτήση!

Τώρα έγινε γνωστή για τον Γιαμάλ και για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στα μέρη της! Η Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας είναι μια χώρα με έκταση 28.051 τ.χλμ. και πληθυσμό κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Παρά την ονομασία της, δεν υπάρχει τμήμα της χώρας που να βρίσκεται στον Ισημερινό.
Γεωγραφικά είναι στη Δυτική Αφρική. Η ηπειρωτική περιοχή συνορεύει βόρεια με το Καμερούν, ανατολικά και νότια με τη Γκαμπόν και δυτικά με τον Κόλπο της Γουινέας. Η Περιφέρεια του νησιού περιλαμβάνει το νησί Bioko, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, Malabo, και το νησί Annobón.


Αποτελεί τη μόνη αφρικανική χώρα με επίσημη γλώσσα την ισπανική, γεγονός που οφείλεται στην ιστορική της σχέση με την Ισπανία, από την οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1968. Συγκεκριμένα, είναι πρώην ισπανική αποικία, με την ονομασία Ισπανική Γουινέα, το όνομα που έλαβε μετά την ανεξαρτησία που υποδηλώνει ότι βρίσκεται κοντά τόσο στον Ισημερινό, όσο και στον κόλπο της Γουινέας.

Αποτελεί τη μόνη επικράτεια της Αφρικής όπου επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά, εκτός από τους θυλάκους Θεούτα και Μελίγια, όπως επίσης και την κατεχόμενη από το Μαρόκο αλλά αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Δυτική Σαχάρα. Η οικονομία της Ισημερινής Γουινέας βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα από το 1844.

Η μητέρα του Γιαμάλ, Sheila Ebana, είναι από την Ισημερινή Γουινέα. Ο Λαμίν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη φανέλα αυτού του έθνους ή του Μαρόκου, από όπου είναι ο πατέρας της, Mounir Nasraoui, αλλά η αγάπη του για την Ισπανία είναι πάνω από κάθε κατάσταση ή ακόμη και τους ίδιους του τους γονείς.
Πάντως, στα παπούτσια του, ο Γιαμάλ όχι μόνο θυμάται τον αριθμό 304 προς τιμήν της γειτονιάς του και έχει τη σημαία της χώρας του πατέρα του, το Μαρόκο, αλλά έχει χαραγμένη και τη σημαία της Ισημερινής Γουινέας, της χώρας καταγωγής της μητέρας του.

 

 

EURO Τελευταία Νέα