Ισπανία - Αγγλία, Wyscout Analysis: Δύο ολότελα διαφορετικές ομάδες, ένα τρόπαιο
- Ισπανία - Αγγλία: Τα νούμερα της αλήθειας
- Οι «ελαστικές» δυνατότητες της Ισπανίας
- Οι... αχτίδες της Αγγλίας
Από τη μια η συναρπαστική Ισπανία του Λουίς Ντε Λα Φουέντε και από την άλλη η ανθεκτική Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Μια ομάδα που - σχεδόν - απροσδόκητα έδωσε τη δική της σπίθα στο EURO 2024 και μια που, βάσει της εικόνας της, δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Μια ομάδα που από την αρχή μέχρι το τέλος κλήθηκε να βγάλει νοκ-άουτ μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του τουρνουά και μια που είδε τα «ματσαρίσματα» να της χαμογελούν.
Η Ισπανίακαι η Αγγλία έφτασαν μέχρι τον τελικό του EURO 2024 μέσα από τα δικά τους μονοπάτια, με το δικό τους ποδόσφαιρο. Δυο ολότελα διαφορετικές ομάδες, που θα παλέψουν για το ίδιο τρόπαιο. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να ρίξει φως στις έντονες αντιθέσεις των δύο «μονομάχων» του τελικού, στεκόμενο στα «όπλα» και τα τρωτά τους σημεία από την πρώτη μέχρι την τελευταία «μάχη» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Γουίλιαμς - Γιαμάλ και Ισπανία: Μια αμφίδρομη σχέση λάμψης
Ο Σάουθγκεϊτ που «θα φορούσε σωσίβιο στην... μπανιέρα» και η Αγγλία
Ισπανία - Αγγλία: Τα νούμερα της αλήθειας
Εντάξει, είναι τόσο «καθαρό», τόσο ευανάγνωστο αυτό που βλέπουμε στο χορτάρι από την Ισπανία και την Αγγλία, που δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια είναι καλύτερη ομάδα. Ποια ξεπερνά τις δυνατότητες των παικτών της και ποια τους «χαλάει». Ποια λειτουργεί και αποδίδει καλύτερα. Και τα «βαθύτερα» νούμερα των δύο αντιπάλων επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπει το μάτι.
Ειδικά στην επίθεση και τη δημιουργία η Ρόχα και τα Τρία Λιοντάρια έχουν όσα κοινά έχει η μέρα με τη νύχτα. Οι Ισπανοί είναι η πιο απειλητική ομάδα του EURO 2024 με 1,84xG/90' (φυσικά εξαιρουμένων των πέναλτι), μια εξαιρετική επίδοση, που οι Άγγλοι του 0,80xG/90' μπορούν να ονειρευτούν μόνο με... τηλεσκόπιο. Πιο τρομακτικό πάντως, είναι πως αυτή η τεράστια διαφορά προέρχεται από πολύ παρόμοια νούμερα σε επίπεδα κατοχής (57% η Ισπανία - 58% η Αγγλία) και ποσοστού μεταβιβάσεων στο επιθετικό τρίτο (83,5% η Ισπανία - 82,9% η Αγγλία). Κρατάνε την μπάλα και την κυκλοφορούν και οι δύο σε παρόμοιους χώρους, όμως είναι φοβερό το πόσο διαφορετικά τη χρησιμοποιούν... Και αυτή η διαφορά προκύπτει κυρίως από τη διάθεση της μεν Ρόχα να ρισκάρει και να κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν και των δε Τριών Λιονταριών να «παγώσουν» τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο το γιατί οι Ισπανοί είναι τόσο ομορφότεροι στο γήπεδο.
Ανασταλτικά πάντως, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ισορροπημένα. Οι Άγγλοι είναι αυτοί που απειλούνται λιγότερο (0,88xGA/90'), χωρίς πάντως η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε να απέχει τραγικά (1,08xGA/90'), ειδικά αν κανείς αναλογιστεί την πολύ πιο high risk προσέγγισή της.
Οι «ελαστικές» δυνατότητες της Ισπανίας
Αξίζει πάντως να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στην Ισπανία. Είναι σαφές πως πιο εντυπωσιακή από την πορεία της, είναι ο τρόπος με τον οποίο βαδίσει σε αυτό το EURO. Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε έχει χτίσει ένα σύνολο στο οποίο μπορεί να λάμπουν ο Νίκο Γουίλιαμς και ο Λαμίν Γιαμάλ, αλλά όλοι και όλα λειτουργούν σχεδόν στην εντέλεια. Και μάλιστα με φοβερή «ελαστικότητα». Ίσως αυτή να είναι η πιο χαρακτηριστική δυνατότητά της: Το πώς μπορεί να πληγώνει τον αντίπαλό της και σε οργανωμένο παιχνίδι αλλά και σε επιθετικές μεταβάσεις.
Η Ισπανία είναι μια ομάδα που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να επιτεθεί απέναντι σε χαμηλά μπλοκ, να βρει τις λύσεις με αρκετές πάσες, εναλλαγές θέσεων και ρόλων, να ανεβάσει πολλούς παίκτες στο γήπεδο, να απομονώσει με υπομονή τα εξτρέμ της σε 1v1 καταστάσεις, να πατήσει περιοχή με πλάνο. Και ταυτόχρονα μια ομάδα που αν πιεστεί με μεγάλη ένταση στην άμυνά της μπορεί να εκμεταλλευτεί τους χώρους και να εκδηλώσει ταχύτατες επιθέσεις χάρη στην έκρηξη στα «φτερά» της. Τα έχει κάνει και τα δύο φέτος στο EURO, πολλές φορές και στο ίδιο παιχνίδι και έχει αποδείξει πως μπορεί να λύσει κάθε γρίφο. Για αυτό και είναι τόσο δύσκολο να την προβλέψει κανείς, λόγω αυτής της ελαστικότητας. Για αυτό μπορεί να έχει τόσους διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
Οι... αχτίδες της Αγγλίας
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Αγγλία να... μεταμορφώνεται ξαφνικά και να κοντράρει στα ίσα τους Ισπανούς παίρνοντας την πρωτοβουλία. Δεν πρόκειται να συμβεί, ειδικά με την κλασική υπερπροστατευτική προσέγγιση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα Τρία Λιοντάρια δεν διατηρούν τις δικές τους ελπίδες στον τελικό, πως δεν έχουν τις... αχτίδες ελπίδας για να κάνουν ζημιά στη Ρόχα.
Η Αγγλία είχε δείξει ελάχιστα αξιόλογα πράγματα στην επιθετική της λειτουργία. Ανύπαρκτη ισορροπία, μπλεγμένοι ρόλοι, τραγική δημιουργία. Μέχρι το πρώτο μέρος απέναντι στην Ολλανδία. Γιατί εκεί, σε ένα σημαντικό μέρος του, ναι, είδαμε - επιτέλους - κάτι. Σε αυτό τη βοήθησε πολύ η διαφορετική δομή της απέναντι στους Οράνιε. Ράις, Μέινου, Μπέλινγκχαμ, Φόντεν σχημάτισαν ένα «κουτί» και μια κατάσταση 4v3 με τη μεσαία γραμμή της Ολλανδίας που έδωσε υπεραριθμία στο κέντρο και άρα και χώρο και χρόνο στους Άγγλους να φτιάξουν απειλητικές καταστάσεις. Ήταν το καλύτερο διάστημα της ομάδας του Σάουθγκεϊτ στο τουρνουά και ίσως ένας οδηγός για τον τελικό, αν ο 53χρονος... απαρνηθεί τον εαυτό του και επιλέξει μια πιο θαρραλέα προσέγγιση.
Η δεύτερη «αχτίδα» των Άγγλων ουσιαστικά βρίσκεται στα πόδια του Μπουκάγιο Σάκα. Ο εξτρέμ της Άρσεναλ μπορεί να γίνει κομβικός για τα Τρία Λιοντάρια, φορώντας ένα σύνθετο κοστούμι. Αρχικά, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ίδιο συνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα και στα ανεβάσματα του Κουκουρέγια, τα οποία βοηθούν απίστευτα τον Νίκο Γουίλιαμς. Είναι κάτι που κάνει εξαιρετικά και ο Σάουθγκεϊτ το γνωρίζει. Άλλωστε, σε σημαντικό βαθμό σε αυτό βασίζεται η άνεση της Αγγλίας να αλλάζει την άμυνά της από τετράδα σε πεντάδα, κάτι που μπορεί να είναι κρίσιμο για τον περιορισμό της Ρόχα.
«Ο Μπουκάγιο έπρεπε να φιλτράρει καταστάσεις και να αμύνεται πότε σαν εξτρέμ, μετά στη μεσαία γραμμή, μετά ως μπακ. Ήταν εξαιρετικός», είπε για εκείνον ο προπονητής του. Ταυτόχρονα πάντως, ο Σάκα θα έχει να κουβαλήσει ακόμα μια ευθύνη. Αν υπάρχει μια αχίλλειος πτέρνα για την Ισπανία, αυτή βρίσκεται στην πλευρά του Σάκα, δηλαδή πάνω στον Κουκουρέγια. Περισσότερο από το 40% των επιθέσεων που δέχεται η Ρόχα συμβαίνει στα αριστερά, σε σχέση με το 20% της απειλής που δέχεται από τα δεξιά. Αυτό σημαίνει πως ο Σάκα και θα πρέπει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των Γουίλιαμς-Κουκουρέγια, αλλά και να γίνει σημείο αναφοράς στην πλευρά του, για να εκμεταλλευτεί τα κενά που οι δυο τους αφήνουν.
Λεπτομέρειες, στιγμές, ποιότητα. Πάνω από όλα - καλώς ή κακώς - αυτά είναι που κρίνουν τις νοκ-άουτ διοργανώσεις, τα μεγάλα τουρνουά, που καθορίζουν τα πράγματα. Που αλλάζουν την ιστορία. Και πόσω μάλλον σε έναν τελικό. Το τι πραγματικά θα συμβεί θα το μάθουμε μόνο στο χορτάρι του Βερολίνου. Το μόνο σίγουρο είναι πως για αυτό το EURO θα παλέψουν δύο ολότελα διαφορετικές ομάδες, με τα δικά τους ατού και τις δικές τους αδυναμίες σε ποδοσφαιρικό και πνευματικό επίπεδο. Με τα δικά τους «όπλα» και τις δικές τους ελπίδες.