Wyscout Analysis - Τελικός EURO 2024: Ο τρόπος που η Ισπανία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της

Wyscout Analysis - Τελικός EURO 2024: Ο τρόπος που η Ισπανία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της

ελλαδα
Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout και του αναλυτή και βοηθού του Πάμπλο Γκαρσία στον Ατρόμητο, Γιάννη Αμπατζίδη, σας παρουσιάζει πως η Ισπανία νίκησε την Αγγλία και κατάφερε να πανηγυρίσει το τέταρτο τρόπαιο EURO στην ιστορία της.

Η κόκκινη οργή (= La furia roja) είναι αυτή που κατέκλισε το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Η ισπανική ομάδα μπήκε στο γήπεδο με φούρια θέλοντας να είναι αυτή που θα κοντρολάρει το παιχνίδι και θα το φέρει στα μέτρα της. Μια ομάδα με πολύ ταλέντο, αλλά και εμπειρία. Παίζοντας το ποδόσφαιρο που ξέρει να παίζει χωρίς παρεκκλίνει καθόλου από τις αρχές της. Στο τέλος κατέκτησε το 3ο κύπελλο στις τελευταίες 5 διοργανώσεις.

Η Ισπανία επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στον τελικό του EURO 2024 και κατέκτησε το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας με αποτέλεσμα να μείνει μόνη στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ο αναλυτής και βοηθός του Πάμπλο Γκαρσία στον Ατρόμητο, με τη βοήθεια του Wyscout, σας παρουσιάζει τον τρόπο που η Ισπανία πήρε τη νίκη στο μεγάλο ραντεβού της διοργάνωσης.

Αρχικές ενδεκάδες και στατιστική απεικόνιση

Παρακάτω θα δούμε τις αρχικές ενδεκάδες και το average position των δυο ομάδων. Καθώς και την στατιστική απεικόνιση του παιχνιδιού έτσι όπως μας τα δίνει το Wyscout match report. Ενδεικτικά θα δούμε το μεγάλο ποσοστό κατοχής της Ισπανίας ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και το απίστευτο ποσοστό επιτυχημένων πασών.

ελλάδα

 

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Ο Μοράτα και η εναλλαγή θέσεων

Η ισπανική ομάδα ξεκίνησε το παιχνίδι με τον σχηματισμό 1-4-3-3 βασισμένη στην κουλτούρα και την φιλοσοφία που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Στον αντίποδα η Αγγλία χρησιμοποίησε τον σχηματισμό 1-4-2-3-1, ένα σχηματισμό που χρησιμοποιεί συχνά και ταίριαζε απόλυτα με τον σχηματισμό που χρησιμοποιεί η Ισπανία. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια ισαριθμία στον κεντρικό άξονα, εκεί που η Ισπανία είναι πολύ καλή με τους Ρόντρι, Ρούιθ και Όλμο. Οπότε η μάχη του κέντρου ήταν πολύ σημαντική για τον προπονητή της Αγγλίας.

ελλάδα

Η Ισπανία όπως μας έχει συνηθίσει έχτιζε πολλές επιθέσεις από τους κεντρικούς αμυντικούς της. Σε αυτό βοήθησε βέβαια ότι η Αγγλία άφησε μόνο τον Κέιν με δυο αμυντικούς, κάποιες φορές ο Μπέλινγκχαμ ανέβαινε να πιέσει αυτός τον δεύτερο κεντρικό αμυντικό αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον Καρβαχάλ. Κύριος στόχος της Αγγλίας όπως είπαμε ήταν να δυσκολέψει το παιχνίδι της Ισπανίας από το κέντρο και ιδιαίτερα να αποκλείσει τον Ρόντρι από το χτίσιμο του παιχνιδιού. Αυτό βέβαια έδινε την επιλογή στους κεντρικούς αμυντικούς της Ισπανίας να οδηγήσουν την μπάλα και να προκαλέσουν κάποιον από την μεσαία ζώνη της Αγγλίας να έρθει να τους μαρκάρει. Αυτό θα δημιουργούσε ένα ρήγμα στο αμυντικό μπλοκ της Αγγλίας, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

ελλάδα

Κύριος στόχος της Ισπανίας ήταν να δημιουργήσει μια δυνατή πλευρά είτε για να την εκμεταλλευτεί μέσω αλλαγής θέσεων του πλάγιου τριγώνου είτε με αλλαγή πλευράς να απομονώσει στο 1vs1 το Γιαμάλ με τον Σο.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Ένα άλλο τακτικό τρικ του προπονητή της Ισπανίας ήταν, ότι βλέποντας την Αγγλία να έχει αφοσιωθεί στο μαρκάρισμα των κεντρικών χαφ, να κατεβαίνει ο Μορατα στον χώρο που δημιουργείται ανάμεσα στα δυο αμυντικά χαφ της Αγγλίας και να γίνεται ο παίχτης σύνδεσμος στην ανάπτυξη της Ισπανίας. Ίσως αν ο Μορατα είχε καλύτερη τελική πασά η Ισπανία να δημιουργούσε κι άλλες ευκαιρίες για γκολ.

ελλάδα

ελλάδα

Στο δεύτερο ημίχρονο με την αναγκαστική αλλαγή του Ρόντρι, άλλαξε και ο σχηματισμός της Ισπανίας σε 1-4-2-3-1 αλλάζοντας ουσιαστικά την βάση του κεντρικού τριγώνου. Οι βασικές αρχές όμως παρα την αλλαγή σχηματισμού παρέμειναν οι ίδιες. Με δημιουργία δυνατής πλευράς με τα δυο αμυντικά χαφ, με οδήγημα των κεντρικών αμυντικών και πάσες ανάμεσα στις γραμμές, όπως επίσης και την κίνηση στα half spaces στον χώρο ανάμεσα στο πλάγιο μπακ και στον κεντρικό αμυντικό. Δημιουργώντας με την κίνηση τους διλήμματα στους αμυνόμενους παίχτες της Αγγλίας.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Το επιθετικό πλάνο της Αγγλίας

Η Αγγλία κατά κύριο λόγο επικεντρώθηκε στο πως θα καταστρέψει το επιθετικό πλάνο του αντιπάλου και λιγότερο στο πως θα επιτεθεί αυτή. Γι’ αυτό και οι κυριότερες φάσεις της ήρθαν μέσα από αντεπιθέσεις ή στατικές φάσεις, όπως η τεράστια ευκαιρία στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

Στην επίθεση η Αγγλία είχε έναν σχηματισμό 1-4-2-3-1 με κύριο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση του Μπέλινγκχαμ εσωτερικά σε ρόλο δεύτερου δεκαριού και την προώθηση του Σο. Επίσης ο Μέινου είχε έναν πιο ελεύθερο ρόλο στο κέντρο και αυτό πολλές φορές βοήθησε την Αγγλία να έχει τρεις παίχτες στα μεσοδιαστήματα. Ο Σάκα έχοντας το πλάτος στην δεξιά πλευρά, προσπαθούσε να πάει στο αγαπημένο του παιχνίδι 1vs1, αλλά ο Ισπανός προπονητής έβαλε τον Γουίλιαμς και τον Καρβαχάλ να τον διπλομαρκάρουν.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Τα γκολ

Το πρωτο γκολ της Ισπανίας ήρθε με έναν τρόπο που αναλύσαμε παραπάνω. Με εναλλαγή θέσεων στο τρίγωνο της δεξιάς πλευράς, κίνηση του Γιαμάλ στο half space και έπειτα μια καταπληκτική κίνηση του Όλμο χωρίς την μπάλα. Ο οποίος τραβάει με την κίνηση του αυτή εκτός θέσης το Γουόλκερ και αφήνει μόνο του τον Γουίλιαμς για να κάνει το 1-0.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Το γκολ της Αγγλίας ήρθε από μια γρήγορη μεταβίβαση της μπάλας από τον τερματοφύλακα προς τον κεντρικό χαφ και αυτός με την σειρά του παίζει πάσα πλάγια στον Σάκα που πηγαίνει στο 1v1. Εκεί κάνει μια flat cross, είναι η παράλληλη πάσα μέσα στην περιοχή από τα πλάγια κανάλια προς τα κεντρικά, με στόχο τον Μπέλινγκχαμ και αυτός με την σειρά του πασάρει την μπάλα στον Πάλμερ για να έρθει να σουτάρει έξω από την περιοχή και να κάνει το 1-1. Σε αυτό το γκολ είχαμε 2 από τις τάσεις του τουρνουά, δηλαδή την flat cross και το γκολ από σουτ εκτός περιοχής.

ελλάδα

ελλάδα

Και κάπου εκεί στο τέλος του παιχνιδιού, μετα από μεγάλη σωματική και ψυχολογική κούραση των παιχτών και των δυο ομάδων βλέπουμε τις γραμμές να «ανοίγουν». Μια τέτοια φάση εκμεταλλεύτηκε η Ισπανία που με 2 κάθετες πάσες έσπασε τις γραμμές του αντιπάλου και βρέθηκε η μπάλα στον Ογιαρθάμπαλ που πασάρει έξω στον Κουκουρέγια, ο οποίος εκμεταλλεύεται το κενό που δημιουργήθηκε από την ασυνεννοησία του Ράις και του Γουόλκερ για το ποιος θα μαρκάρει τον παίχτη στο μεσοδιάστημα. Εκεί ο Κουκουρέγια με μια σέντρα σε πρώτο χρόνο βρίσκει τον Ογιαρθάμπαλ που σκοράρει και καθορίζει το αποτέλεσμα του τελικού.

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

ελλάδα

Τελικά υπάρχουν πολλές στιγμές τις οποίες το ποδόσφαιρο αποδίδει δικαιοσύνη. Η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλο το τουρνουά και δικαίως το κατέκτησε. Η Αγγλία από την άλλη μεριά έφτασε στον τελικό στα δυο τελευταία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάτι που δεν είναι αμελητέο και ίσως να είναι αυτή που θα χαμογελάσει στο τέλος την επόμενη φορά…

*Για την ανάλυση του αγώνα χρησιμοποιήθηκε το Hudl Sportscode και το Hudl Studio. Για την στατιστική απεικόνιση χρησιμοποιήθηκε το Match Report από το Wyscout.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα