Ο ΠΑΟΚ του β’, με βοήθεια από τους ποιοτικούς απειλητικούς ποδοσφαιριστές του, περνάει

Ο ΠΑΟΚ του β’, με βοήθεια από τους ποιοτικούς απειλητικούς ποδοσφαιριστές του, περνάει

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο ΠΑΟΚ του β’, με βοήθεια από τους ποιοτικούς απειλητικούς ποδοσφαιριστές του, περνάει

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το έλλειμα ποιότητας στην επίθεση, το οποίο πήγε να κοστίσει πολύ ακριβά στον ΠΑΟΚ, εκτός από την δεδομένη υστέρηση σε ρυθμό έναντι της Ριέκα.

Ξεκινά κανείς με τα καλά νέα: χάρη στην κατάργηση του κανονισμού που έδινε μεγαλύτερη αξία στο εκτός έδρας γκολ, ο ΠΑΟΚ δεν έπαθε τίποτα. Μια ομάδα που δεν χάνει σε δύο παιχνίδια πλέον δεν αποκλείεται, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα· πάει στην παράταση ή και στα πέναλτι, δεν αποκλείεται στις ισοπαλίες λόγω των εκτός έδρας γκολ. Συνεπώς, δεδομένου ότι βρήκε το γκολ στην τελευταία στιγμή του πρώτου αγώνα, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο για να φτιάξει την ψυχολογία του και να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει στη ρεβάνς στην Κροατία.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος για να ανταξεπέλθει στις απαιτήσεις αυτού του παιχνιδιού. Διότι ήταν κυρίως ζήτημα διαφοράς στον ρυθμό. Μια ομάδα που είχε δώσει 9 επίσημα παιχνίδια, η Ριέκα, είχε καλύτερο ρυθμό από μια ομάδα που είχε παίξει μόνο 2 επίσημα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ ήθελε από την αρχή και κατάφερε να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, δηλαδή να πάρει την μπάλα. Αλλά η κατοχή και ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων που έκανε συγκριτικά με την Ριέκα στην πραγματικότητα δεν τον έκανε απειλητικό και του έδωσε μικρό αριθμό κλασικών ευκαιριών. Γιατί; Διότι η Ριέκα οργανωνόταν με δύο γραμμές άμυνας πίσω από την μπάλα και έβαζε πολλούς παίκτες στον κεντρικό άξονα, δηλαδή εκεί που έψαχνε χώρους ο ΠΑΟΚ για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των επιθέσεών του. Η Ριέκα δημιουργούσε διαρκώς καταστάσεις υπεραριθμίας στην φάση της άμυνας, ειδικά στον κεντρικό άξονα κι έτσι κατάφερνε να περιορίζει τον ΠΑΟΚ. Απέναντι σε τόσο κλειστούς χώρους, μια ομάδα χρειάζεται να ανεβάσει ρυθμό. Ο ΠΑΟΚ ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει - η ανάπτυξη του ήταν αργή και γι’ αυτό προβλέψιμη για μια ομάδα που ήταν ενεργητική στην φάση της άμυνας.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα κυλούσε το ματς αν ο Μπίσεσβαρ δεν έκανε αυτό το δώρο στους ποδοσφαιριστές της Ριέκα, που μετέβησαν άμεσα στην φάση επίθεσης και πέτυχαν τελικά ένα εύκολο γκολ. Συνέβη όμως αυτό, στο 33’, και ο ΠΑΟΚ έχασε το υπόλοιπο περίπου 15’λεπτο μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, διότι αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανθεκτικός και δεν κατάφερε να ανασυγκροτηθεί άμεσα μετά το γκολ που δέχθηκε.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρήκε τον τρόπο να φορτίσει τους ποδοσφαιριστές του, ψυχικά και πνευματικά, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και ο ΠΑΟΚ βρήκε τα στοιχεία που του έλειπαν για να κυριαρχήσει ξανά. Και μάλιστα εκτός από ψυχολογία, από εσωτερική πίστη βρήκε και ρυθμό: ανέβασε τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεων και άρχισε να φτάνει με σχετικά μεγαλύτερη άνεση στα τελευταία 20 μέτρα του τερέν. Γιατί; Επειδή επέλεξε να επενδύσει μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεών του σε ανάπτυξη από τα άκρα. Οι παίκτες του που έπαιζαν στις πλευρές όμως δεν κατάφερναν να γίνουν δημιουργικοί ή απειλητικοί, ακόμη και στις στιγμές που η ομαδική τακτική τους προσέφερε την ευκαιρία να βρεθούν σε κατάσταση “ένας εναντίον ενός”. Η Ριέκα διάβασε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, απλώθηκε στο πλάτος του τερέν και προσαρμόστηκε, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να μην καταφέρει να δημιουργήσει ποιοτικές τελικές προσπάθειες - δηλαδή να εκτελέσει από θέσεις με υψηλό συντελεστή ευστοχίας.

 

Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο, το “καλό” ημίχρονο του ΠΑΟΚ ο παρατηρητής έμενε με την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη από παίκτες που θα πάρουν καλύτερες αποφάσεις και θα έχουν καλύτερες επαφές με την μπάλα - καλύτερες τεχνικές δεξιότητες. Επιθετικά ο ΠΑΟΚ δεν είχε όση ποιότητα του χρειαζόταν για να εκμεταλλευτεί την υπεροχή και να τη μετουσιώσει σε κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Κυρίως αυτή είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι σε ένα παιχνίδι που εκείνος δημιούργησε πολύ περισσότερες επιθέσεις (134-88) και πολύ περισσότερες τελικές προσπάθειες (21-5) δεν βρήκε κανένα γκολ στις 7 τελικές που βρήκαν στόχο και “έσωσε” την παρτίδα χάρη σε ένα αυτογκόλ.

Μπορεί να περάσει ο ΠΑΟΚ την Ριέκα; Φυσικά ναι. Για να το κάνει, θα χρειαστεί να παίξει στον ρυθμό που είχε στο πρώτο διάστημα του β’ ημιχρόνου, και να έχει περισσότερους έτοιμους ποδοσφαιριστές - διότι στο πρώτο ματς αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο δεν ήταν έτοιμοι να αντικαταστήσουν επάξια αυτούς που βγήκαν και να δώσουν παραπάνω ένταση και φρεσκάδα στον ΠΑΟΚ. Και φυσικά θα του χρειαστεί πρώτα και πριν από όλα να γίνει εύστοχος. Δηλαδή να πάρει περισσότερα στο δεύτερο παιχνίδι από τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που έχουν την ικανότητα να γίνονται απειλητικοί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.