Δεν θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα στο Γιβραλτάρ ο ΠΑΟΚ

Δεν θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα στο Γιβραλτάρ ο ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Δεν θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα στο Γιβραλτάρ ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ψυχολογική τόνωση των Πασχαλάκη, Λουκάς Τέιλορ, Ακπομ, Μιτρίτσα και τον χρόνο συμμετοχής του Κωνσταντέλια.

Σε περιστάσεις σαν αυτές, το δυσκολότερο κομμάτι της προετοιμασίας μιας ομάδας είναι το σχετικό με την αγωνιστική νοοτροπία. Δεν είναι εύκολο να βρει ένας προπονητής παράγοντες παρακίνησης, δηλαδή να τραβήξει από τους ποδοσφαιριστές τον καλύτερό τους εαυτό όταν το σκηνικό είναι ερασιτεχνικό και μια επαγγελματική ομάδα έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει από το παιχνίδι. Σε αυτές τις περιστάσεις ο Ραζβάν Λουτσέσκου νοιάστηκε περισσότερο να προσαρμόσει την ομάδα του στον αντίπαλο και τις συνθήκες διεξαγωγής του παιχνιδιού και λιγότερο να βρει ένα δημιουργικό αγωνιστικό πλάνο. Έτσι κι αλλιώς αυτό είχε γίνει πολύ δύσκολο δεδομένων των απουσιών, που υποχρέωσαν τον Ρουμάνο προπονητή να βάλει στο αρχικό σχήμα ποδοσφαιριστές που δεν είχαν προλάβει να προσαρμοστούν επαρκώς στο νέο τους περιβάλλον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα καλά, θα πει κανείς, για τον ΠΑΟΚ στο Γιβραλτάρ. Ναι, αν αφαιρέσουμε εκείνο το δεκάλεπτο (26’-36’) κατά του οποίου τη διάρκεια η Λίνκολν κατάφερε να δημιουργήσει τρεις κλασικές ευκαιρίες και να πετύχει ένα γκολ που δεν μέτρησε. Κατά την διάρκεια αυτού του δεκαλέπτου ο ΠΑΟΚ έχασε την συγκέντρωσή του και έπαψε να διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων του, με συνέπεια να αφήσει ευάλωτη την άμυνά του τόσο στις μακρινές μεταβιβάσεις στην “πλάτη” της όσο και στις κάθετες κινήσεις των αντίπαλων επιθετικών.

Στην σκληρή επιφάνεια του πλαστικού τερέν ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεών του, και απέναντι σε μια ομάδα που έκανε υπερβατική εμφάνιση και έτρεξε πολύ και με ένταση αυτό είχε ως συνέπεια να μην βρίσκει χώρους για να επιτεθεί. Όλα αυτά μέχρι την έκπληξη που δημιούργησε η ατομική ποιότητα, του Λούκας Τέιλορ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Χάρη στις ντρίμπλες του και στην διείσδυσή του, όταν ο Μουργκ κατάφερε να “σώσει” μια “σκοτωμένη” μεταβίβαση του Εσίτι, ο Τέιλορ δημιούργησε μια κλασική ευκαιρία και ο Ακπομ έδωσε το προβάδισμα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο ΠΑΟΚ είχε δημιουργήσει την δυναμική του, και κατάφερε να διαχειριστεί με ηρεμία τις καταστάσεις του παιχνιδιού και να φτάσει στη νίκη.

Οι αποκρούσεις του Πασχαλάκη στα τετ α τετ με τον αντίπαλο σέντερ φορ, η διείσδυση του Λούκας Τέιλορ, τα γκολ που πέτυχαν οι Ακπομ και Μιτρίτσα - αυτά είναι τα επιμέρους οφέλη του ΠΑΟΚ από αυτό το ταξίδι στο Γιβραλτάρ. Δεν θα μπορούσε να αποκομίσει και μεγαλύτερα οφέλη από αυτή την ταλαιπωρία στο ερασιτεχνικό περιβάλλον του Γιβραλτάρ. Και δεν έχει απολύτως καμία ουσία η αξιολόγηση της απόδοσης του ΠΑΟΚ στο επιθετικό κομμάτι. Όσες οργανωμένες επιθέσεις και όσες αξιόλογες ομαδικές τακτικές ενέργειες έγιναν δεν μπορούσαν να φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα στο πλαστικό τερέν.

 

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε την υποχρέωση, και πήρε μπόνους την ψυχολογία των τεσσάρων προαναφερθέντων, και τα λεπτά συμμετοχής που έδωσε στον Γιάννη Κωνσταντέλια, έναν 18χρονο μέσο που δείχνει ότι διαθέτει πολύ καλά στοιχεία. Στην επόμενη αγωνιστική θα έχει στο σπίτι του την ευκαιρία να “ξεμπερδεύει” με μια εκ των αντιπάλων του, την Σλόβαν, για να αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.