ΠΑΟΚ: Μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία

ΠΑΟΚ: Μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία

ΠΑΟΚ: Μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης από τη Γάνδη γράφει για την αποψινή «do or die» μονομαχία του ΠΑΟΚ κόντρα στους Βέλγους, που όπως και να το δεις είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μία ιστορική ευκαιρία.

Απέναντι σε μία «αγέλη από βουβάλια», στην πρωτεύουσα της Φλάνδρας, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μοιάζει να έχει μπροστά της μία χρυσή ευκαιρία για μία ακόμα υπέρβαση που όμοια της δεν έχει πετύχει στην ιστορία της. Στο 50ο φετινό παιχνίδι στη σεζόν και στο έβδομο τις τελευταίες 23 ημέρες.

Στον ΠΑΟΚ ξέρουν και αντιλαμβάνονται ότι δε θα είναι εύκολο το βράδυ στην εντυπωσιακή και σχεδόν γεμάτη «Ghelamco Arena». Τα δύσκολα, όμως, είναι για τους δυνατούς. Γι’ αυτούς που έχουν μάθει να πέφτουν και να ξανασηκώνονται.

Κακά τα ψέματα, ο Λουτσέσκου έχει στοχεύσει στα παιχνίδια με τη Γάνδη και όσα ευρωπαϊκά θα παίξει ακόμη ΠΑΟΚ αν περάσει από τους Βέλγους, ακολουθούν οι ημιτελικοί με τον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η σειρά στο μυαλό του Ρουμάνου, η στόχευση της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στα playoffs θα είναι αδιάφορος, ωστόσο αυτό το συν εννέα από την τρίτη ΑΕΚ του δίνει έναν αέρα και το δικαίωμα να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του.

Σήμερα υπάρχει η Ευρώπη. Από αύριο επιστρέφει στην Ελλάδα. Με την ευχή όλων για το καλό και του ελληνικού ποδοσφαίρου να έχει στις αποσκευές το εισιτήριο για τους «8» του Europa Conference. Αρκεί όσοι απέμειναν και είναι διαθέσιμοι για τον αποψινό «τελικό» να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν οι Δανοί της Μίντιλαντ.

Αν κάποιος δει ψυχρά τα πράγματα, ο ΠΑΟΚ δεν έκανε κάτι σπουδαίο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, απλώς φρόντισε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα και να βρεθεί στην ίδια θέση που βρισκόταν Μίντιλαντ προτού κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα. Οι Δανοί, το έβλεπες στη ρεβάνς του 1-0, ένιωθαν ότι είχαν το πάνω χέρι, ούτε εκείνοι δεν είδαν τον «Δικέφαλο» να τους απειλεί στο πρώτο ματς, λογικό είναι να πίστευαν ότι με κάποιο τρόπο θα περνούσαν στην επόμενη φάση. Αυτό που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνουν απόψε οι «ασπρόμαυροι».

Καμία πρόκριση δεν ήρθε δίχως να ιδρώσεις. Να ματώσεις. Να υποφέρεις, όπως μπορεί να συμβεί και τώρα, απλώς είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες του Λουτσέσκου θα μπουν στο γήπεδο «υποψιασμένοι». Δε θα την πατήσουν, όπως την πάτησαν οι Δανοί. Και το κυριότερο είναι πως ο Ρουμάνος αποκλείεται να έχει αφήσει τους ποδοσφαιριστές να νιώθουν ότι έχουν περάσει, ήδη, στους «8» της διοργάνωσης.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι «ασπρόμαυροι» ταξίδεψαν στο Βέλγιο έχοντας κρατήσει χαμηλά την μπάλα. Όλη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις απουσίες του Κούρτιτς, του Ζίβκοβιτς, ακόμη κι αυτές των Καντουρί και Μιχαηλίδη. Μέγα λάθος. Οι απώλειες αυτές είναι που κρατούν την ομάδα προσγειωμένη στο έδαφος. Οι απουσίες είναι αυτές που θα κάνουν τον ΠΑΟΚ να μπει προσηλωμένος, προσεκτικός και αφοσιωμένος σ’ αυτό που έχει κάνει απέναντι στους Φλαμανδούς.

Προσωπικά δε μου λένε τίποτα οι απουσίες πριν από τέτοια μεγάλα παιχνίδια, όπου ο κάθε παίκτης γνωρίζει την σπουδαιότητά του. Ιστορικά υπάρχουν ουκ ολίγα τέτοια παιχνίδια που έχουν σημαδέψει την πορεία του κλαμπ μέσα στο χρόνο.

Ο «Δικέφαλος» πήγε στην Πόλη για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε (1-0 το πρώτο παιχνίδι) χωρίς τους Ίβιτς και Βιτόλο, υπήρχαν απουσίες στην άμυνα, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν εξαιρετικά αμφίβολος ο Βιεϊρίνια. Έπαιξε, μάτωσε, πέρασε.

Στο Λονδίνο, ένα χρόνο αργότερα, πήγε χωρίς τον Βιεϊρίνια και τον Λίνο. Δηλαδή όλη την αριστερή πλευρά του. Έπαιξαν ο 18χρονος, τότε, Κώστας Σταφυλίδης και ο Γιώργος Γεωργιάδης (του Κωνσταντίνου), που έκανε παιχνιδάρα μέσα στο παλιό «White Hart Lane». Και εκεί νίκησε, όπως και στη Φλωρεντία το 2016, απέναντι στη Φιορεντίνα όταν σχεδόν έφτασε να παίζει με.. σέντερ φορ τον Τζάλμα Κάμπος, ελλείψει άλλων επιλογών, και σημαντικούς παίκτες να έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό επιμένω να λέω και συμφωνώ μ’ όσους υποστηρίζουν ότι οι ομάδες παίρνουν τις προκρίσεις και όχι οι παίκτες. Οι παρόντες και όχι οι απόντες. «Να χαίρεστε γι' αυτούς που είναι έτοιμοι να παίξουν και όχι γι' αυτούς που δε θα παίξουν», είπε ο Λουτσέσκου, που κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό φεγγάρι και το σημαντικότερο όλων, είναι ομάδα.

Και η Γάνδη είναι σε καλή κατάσταση. Τρέχει ένα σερί κι αυτή εντός των δικών της συνόρων, η μόνη της ήττα στα τελευταία οκτώ παιχνίδια είναι από τον ΠΑΟΚ. Στο Βέλγιο η αίσθηση των ντόπιων είναι πως απόψε θα εμφανιστεί πολύ καλύτερη από αυτό που μας έδειξε στην Τούμπα. Μια ομάδα που απλώς πίεσε αφόρητα στο πρώτο εικοσάλεπτο, αλλά δεν έκανε, λόγω και ΠΑΟΚ, μισή ευκαιρία της προκοπής, είχε μια μόλις τελική προς την εστία του Πασχαλάκη.

Από ένα σημείο και μετά οι Βέλγοι έμοιαζαν μια ομάδα άκρως προβλέψιμη στο τι ήθελε να κάνει στο γήπεδο. Ακίνδυνη ακόμη και στον αέρα, όπου υποτίθεται ότι υπερτερούσαν με τα ψηλά κορμιά που διαθέτουν. «Τώρα θα αλλάξει αυτό», λένε όσοι την παρακολουθούν στο πρωτάθλημα. Και να μη το έλεγαν, αυτό λίγο πολύ αναμένεται να συμβεί τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα.

Οι Βέλγοι είναι υποχρεωμένοι να ανοιχτούν. Αν θέλουν να προκριθούν πρέπει να κερδίσουν. Δεν τους αρκεί καμία ισοπαλία. Γι’ αυτό θα δώσουν χώρους, θα ανοιχτούν στο γήπεδο. Κι αυτοί που την ξέρουν υποστηρίζουν ότι δεν είναι καθόλου καλοί σ’ αυτό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.