Η τελευταία φορά στους «8»: Τι συνδέει τον ΠΑΟ του 2003 με τον ΠΑΟΚ του 2022

Η τελευταία φορά στους «8»: Τι συνδέει τον ΠΑΟ του 2003 με τον ΠΑΟΚ του 2022

bet365

Ο ΠΑΟΚ έχει ραντεβού με την ιστορία. Η σύμπτωση με τον Παναθηναϊκό και την τελευταία ελληνική παρουσία στους «8» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης πριν 19 χρόνια. Γάνδη - Αποστολή: Σταύρος Σουντουλίδης.

Τα 48 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη και τελευταία μέχρι τώρα συμμετοχή του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων είναι πολλά για τους «ασπρόμαυρους», που τότε είχαν αντιμετωπίσει το Μάρτιο του 1974 την κάτοχο του τροπαίου Μίλαν από την οποία αποκλείστηκε με μία ήττα (3-0) στο Μιλάνο και μια ισοπαλία (2-2) στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μια ανάσα από το να προκριθεί για δεύτερη φορά στην 96χρονη ιστορία του στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1-0 της περασμένης Πέμπτης (10/3) τον έχει βάλει σε θέση οδηγού απέναντι στη Γάνδη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εδώ παραλίγο να μην είναι αρκετό το 3-0 του Παναθηναϊκού κόντρα στην Άντερλεχτ πριν από δεκαεννιά χρόνια…

Ο «Δικέφαλος» στην «Ghelamco Arena» θα παίξει και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει ανάγκη τους βαθμούς στη μάχη για την 15η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA, αφήστε που έχει να δει ανάλογη ευρωπαϊκή πορεία και επιτυχία από την σεζόν 2002-2003 όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Τις καλές εποχές. Τότε που το ελληνικό ποδόσφαιρο έβγαζε μέχρι και τρεις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και τι σύμπτωση! Το «τριφύλλι» για να φτάσει στους «8» απέκλεισε τότε μια ομάδα από το Βέλγιο, ότι καλείται να κάνει με την σειρά του και ο ΠΑΟΚ. Να αφήσει εκτός τους Βέλγους της Γάνδης.

Πίσω στον Φεβρουάριο του 2003 οι «πράσινοι» πήραν μια ηρωική πρόκριση, αφού άντεξαν το σφυροκόπημα της Άντερλεχτ ακόμη και όταν έμειναν με εννέα ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο του «Κονστάντ Βαντέν Στοκ» των Βρυξελλών.

Αντερλεχτ-ΠΑΟ 2-0

Το ταξίδι στο Βέλγιο, μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Ρενέ Χένρικσεν ταξίδεψε τραυματίας και την παραμονή της ρεβάνς επιβεβαιώθηκε η απουσία του. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, βάζοντας από την αρχή τον Λεωνίδα Βόκολο, από τον οποίο έλειπαν αγώνες.

Η βραδιά στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε απόλυτο θρίλερ για τους «πράσινους», που δέχθηκαν δύο γκολ, είδαν τους Βόκολο (43’) και Παντελή Κωνσταντινίδη (85’) να αποβάλλονται, αλλά στο τέλος πανηγύρισαν την πρόκριση στις «8» καλύτερες ομάδες του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Αντερλεχτ-ΠΑΟ 2-0, ο Βόκολος

Κι άλλη σύμπτωση. Ο Βόκολος την επόμενη σεζόν άφησε τον Παναθηναϊκό και πήγε στον ΠΑΟΚ, ενώ κι ο Π. Κωνσταντινίδης έχει φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα, σήμερα είναι στο τεχνικό επιτελείο του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Για την ιστορία το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την Πόρτο στους «8» του κυπέλλου UEFA. Στον πρώτο αγώνα στο «Ντραγκάο» ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 0-1, χάρη σ’ ένα γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ωστόσο η πορτογαλική ομάδα θα κερδίσει με 0-2 στην παράταση στον επαναληπτικό της Αθήνας και θα αποκλείσει την ελληνική ομάδα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα