Η μπάλα έδωσε στον Λουτσέσκου μια επιβράβευση για την στρατηγική του

Η μπάλα έδωσε στον Λουτσέσκου μια επιβράβευση για την στρατηγική του

Η μπάλα έδωσε στον Λουτσέσκου μια επιβράβευση για την στρατηγική του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος θυμάται την επιλογή του Ρουμάνου προπονητή να παίζει με τους βασικούς στον όμιλο του Europa Conference League, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στο “κλατάρισμα” του Νοεμβρίου και γράφει για την δικαίωση της στρατηγικής του.

Στον καιρό της φάσης των ομίλων του Europa Conference League, όταν έβλεπα τον Ραζβάν Λουτσέσκου να δίνει, για πρώτη φορά ως προπονητής του ΠΑΟΚ, τόσο μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας του και να παίζει τα ματς με τους βασικούς, δηλώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η Ευρώπη για τον ΠΑΟΚ, έσπευδα να τον επαινέσω για την επιλογή του. Ο Ρουμάνος προπονητής πλήρωσε το κόστος αυτής της επιλογής στα τέλη του 2021, όταν είδε την ομάδα του να αφυδατώνεται και να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνον τον καιρό ο Λουτσέσκου είχε αισθανθεί την ανάγκη να δηλώσει ότι έκανε λάθος που εκτίμησε ότι το ρόστερ του μπορούσε να αντέξει αυτό που στρατηγικά επέλεξαν εκείνος και η διοίκηση - δηλαδή την προσπάθεια να “χτυπήσουν” και τις τρεις διοργανώσεις. Το βράδυ της Πέμπτης στην Γάνδη ήταν σαν να τον άκουσε η μπάλα και να αποφάσισε να τον επιβραβεύσει για αυτή την επιλογή: απέναντι στην Γκεντ ο ΠΑΟΚ δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και έτσι έδρεψε τους καρπούς της προσπάθειας που έκανε από την αρχή της σεζόν για να πάει μακριά στην ευρωπαϊκή του πορεία. Δεν σταμάτησε στην ιστορική εμπειρία της συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση την άνοιξη, αλλά σήμερα φτάνει να πανηγυρίζει την συμμετοχή του στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αυτό που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, η Ελλάδα θα το εξαργυρώσει με την αλλαγή της ευρωπαϊκής προοπτικής της και της επιστροφής στην εποχή που θα μετέχει με περισσότερες ομάδες και με καλύτερα εισιτήρια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι εδώ και χρόνια, ο ΠΑΟΚ το έκανε φέτος. Και χάρη σε αυτή την απόφαση που πήραν το περασμένο καλοκαίρι ο Ιβάν Σαββίδης με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ θα ζήσει ένδοξες στιγμές, σαν αυτές που είχε ζήσει πριν από 47 χρόνια. Χάρη σε αυτή την πρόκριση ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ένα πολύ καλό, πολύ διδακτικό παράδειγμα, ώστε να ενθαρρυνθούν και άλλοι στο μέλλον να ακολουθήσουν την στρατηγική της διοίκησης και του προπονητή και να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ στην Γάνδη ήταν παραπάνω από δύσκολη. Διότι αντιμετώπιζε μια ομάδα ίδιας δυναμικότητας με τη δική του, μόνο που εκείνος ήταν υποχρεωμένος να βρεθεί εκεί χωρίς δύο ηγέτες του, τον Κούρτιτς και τον Ζίβσκοβιτς και με αρκετές απουσίες. Ο ΠΑΟΚ άντεξε αφενός επειδή στάθηκε τυχερός σε κρίσιμες στιγμές με τις ευκαιρίες της Γκεντ, επειδή είχε ποδοσφαιριστές σε πολύ καλή βραδιά (Ινγκασον, Λυρατζής, Τσιγγάρας), επειδή έχει έναν αρχηγό με πολύ μεγάλη εμπειρία, πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη και εγωισμό νικητή, και επειδή βρήκε τον τρόπο να ανασυνταχθεί και να βρει την ψυχραιμία, την συγκέντρωση, την οργάνωσή του στην άμυνα.

Με μια κυνική ανάγνωση του παιχνιδιού, ο παρατηρητής μένει με την εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε και προκρίθηκε επειδή ήταν πιο αποτελεσματικός: με τις μισές ευκαιρίες πέτυχε δύο γκολ και δέχθηκε μόνο ένα. Ο ΠΑΟΚ όμως έφτιαξε την τύχη του επειδή κατάφερε να μη χάσει το μυαλό του στην κατάσταση της πίεσης που δεχόταν και επειδή με αυτή τη στάση έδωσε τον χρόνο και την άνεση στον Λουτσέσκου να μείνει στην στρατηγική του και να φέρει σε ισορροπία το παιχνίδι στα τελευταία τριάντα λεπτά με τις αλλαγές του.

Με τα όπλα που είχε, ο Ρουμάνος προπονητής δεν μπορούσε να παρουσιάσει μια καλύτερη ομάδα από αυτή που έβαλε στο τερέν. Αν κάπου στάθηκε τυχερός ο Λουτσέσκου είναι που δεν πλήρωσε το διάστημα των πρώτων 15’ λεπτών και κατάφερε να προσαρμόσει την ομάδα του στην φάση άμυνας για να περιορίσει τις διαγώνιες σέντρες που έφερναν την μπάλα στον χώρο ανάμεσα στον Πασχαλάκη και τους κεντρικούς αμυντικούς.

Με τον τρόπο που ήρθε, αυτή η ηρωϊκή πρόκριση δίνει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση σε μια ομάδα που θα μπει στην προημιτελική φάση με τη συνείδηση ότι έχει ήδη πετύχει μια υπέρβαση και την πίστη ότι είναι ικανή να φτάσει να παίζει στην Ευρώπη μέχρι το καλοκαίρι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.