Η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του…

Η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του…

Η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και του Βιεϊρίνια, που στη Γάνδη έβαλε τη σφραγίδα της καλύτερης ομάδας στην ιστορία του συλλόγου.

Δεν ξέρω αν οι παλιότεροι θα θεωρήσουν το σημερινό σημείωμα μου, ως ατόπημα, ως υπερβολικό, ως άδικο, αλλά στα δικά μου μάτια ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και του Βιεϊρίνια, έβαλε στη Γάνδη την σφραγίδα ως η κορυφαία ομάδα του ΠΑΟΚ όλων των εποχών. Ζητώ συγγνώμη από τον Κούδα και την παρέα του και εκείνη την εκπληκτική ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά νομίζω ότι η αποτελεσματικότητα τούτης εδώ της σύγχρονης ομάδας είναι μεγαλύτερη, όπως και η διάρκεια. Τι έλειπε από το παζλ, ποιο κομμάτι ήταν εκείνο που απουσίαζε και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο; Μα φυσικά αυτό μιας ευρωπαϊκής διάκρισης. Κύπελλα είχε πάρει και μάλιστα το ένα πίσω από το άλλο, πρωτάθλημα είχε πάρει και μάλιστα αήττητος, νταμπλ είχε κάνει, αυτό που έλειπε ήταν και μία καλή ευρωπαϊκή παρουσία για να κλείσει αυτός ο σπουδαίος κύκλος, για να τοποθετηθεί σε αυτό το παζλ και το τελευταίο κομμάτι. Και αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι η φωτογραφία του Βιεϊρίνια με το μπαταρισμένο κεφάλι, το ματωμένο πρόσωπο, τις σφιγμένες γροθιές και την κραυγή της νίκης στη λήξη του ματς.

Αυτή η εικόνα, αυτή η φωτογραφία θα είναι κεντρική στο άλμπουμ με τις φωτογραφίες της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ. Διότι αυτή η φωτογραφία είναι και όλη η ιστορία του ματς της Γάνδης, είναι όλη η ιστορία της πρόκρισης του ΠΑΟΚ. Ενας ΠΑΟΚ που υπέφερε αφάνταστα, υπέφερε περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος και τελικά τα κατάφερε, γιατί άντεξε, γιατί ξεπέρασε το θόλωμα του, γιατί νίκησε και τον πανικό του, γιατί κατέθεσε την ψυχή του, την θέληση του, την δύναμη του, την ανθεκτικότητα του, πάνω στο χόρτο.

Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία να μιλήσουμε για τις τακτικές σε αυτό το ματς. Είναι νομίζω προφανές ότι η πρόκριση δεν κρίθηκε σε αυτές. Όπως είναι προφανές ότι η Γάνδη σημάδεψε την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια και τον Μπίσεσβαρ και τον σφυροκοπούσε ανελέητα, όπως είναι προφανές ότι η αλλαγή του Σίντκλεϊ, ήταν το σημείο καμπής στο ματς. Όπως άλλωστε είχε πει και ο Λουτσέσκου πολλές φορές πριν από το ματς, την ιστορία την γράφουν οι παρόντες πάντα και ποτέ οι απόντες. Ο Σίντκλεϊ την έγραψε την ιστορία λοιπόν και ο Τέιλορ που είχε να παίξει τρεις μήνες, αλλά στη Γάνδη έπαιξε στα κρίσιμα τελευταία λεπτά και ο Μιχάι που ξεκίνησε την χρονιά ως πέμπτος στόπερ και στο φινάλε ήταν πρωταγωνιστής σε μία πρόκριση του ΠΑΟΚ για ευρωπαϊκό προημιτελικό και ο Τσιγγάρας με τον Λύρατζη που μέχρι τον Δεκέμβριο δεν είχαν λεπτό συμμετοχής και πλέον είναι πρωταγωνιστές σε κάθε ματς και ο «δανεικός» Ακπομ που ήρθε ως τρίτος φορ, όταν τραυματίστηκε ο Ολιβέϊρα για να κάνει τα ρεπό του Σιβιντέρσκι και τελικά είναι πρωταγωνιστής στην καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ. Ποδόσφαιρο κυρίες και κύριοι, μην ψάχνετε λογική πάντα, είναι μυστήριο τρένο το σπορ, αλλά είναι και υπέροχο.

Και πλέον ο ΠΑΟΚ μπορεί να ονειρεύεται με ανοιχτά τα μάτια, μπορεί να ελπίζει σε κάτι ακόμη καλύτερο, από αυτό το υπέροχο ταξίδι. Εχει πάει μέχρι τώρα σε επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, θα πάει σίγουρα και σε μία όγδοη τη φετινή σεζόν και βλέπουμε… Ποιος τον εμποδίζει πλέον να ονειρεύεται, ποιος μπορεί να του απαγορεύσει να ελπίζει ότι θα αποκλείσει και τον επόμενο, όποιος κι’ αν είναι αυτός. Και να σας πως την αλήθεια, εγώ θα πάω αντίθετα στο ρεύμα. Δεν νομίζω ότι η Μπόντο Γκλιμτ, την οποία όλοι βλέπουν ως ξερολούκουμο είναι μία καλή κλήρωση για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η ώρα για να εξηγήσω γιατί και αγωνιστικά δεν του ταιριάζουν οι Νορβηγοί και ακόμη περισσότερο δεν του ταιριάζει η Σλάβια Πράγα, αλλά θα πω ότι έφτασε η ώρα και για το μεγάλο όνομα. Τώρα ο ΠΑΟΚ νομίζω ότι χρειάζεται μία ομάδα που θα αισθανθεί ότι αυτή είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Τώρα ο ΠΑΟΚ καλό είναι να αντιμετωπίσει μία ομάδα που θα δει τον ΠΑΟΚ ως ξερολούκουμο. Όχι την Λέστερ γιατί ο αγγλικός ρυθμός δεν του ταιριάζει με τίποτα, αλλά σε όλες τις άλλες από μένα είναι «ναι». Ναι στην Φέγενορντ (κυρίως) ή την Αϊντχόφεν (για να ξορκίσει μετά την κατάρα των πέναλτι και την κατάρα των Ολλανδών), ναι στην Μαρσέιγ που θα αισθανθεί ως το απόλυτο φαβορί, ναι ακόμη και στην Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος λογικά θα υποδεχτεί την κλήρωση με μία φράση του τύπου «who is PAOK».

Ας περάσει η κυρία Ρόμα λοιπόν, ή οι Ολλανδοί ή τέλος πάντων ας κοπιάσει όποιος θέλει. Προημιτελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα είναι αυτός, όλοι οι καλοί χωράνε στην Τούμπα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.