Ανάλυση Wyscout Γάνδη - ΠΑΟΚ: Σημείο κλειδί το 0-1, παίκτης κλειδί ο Ίνγκασον

Newsroom
Ανάλυση Wyscout Γάνδη - ΠΑΟΚ: Σημείο κλειδί το 0-1, παίκτης κλειδί ο Ίνγκασον

bet365

Το 0-1 με τον Κρέσπο ήταν σημείο κλειδί για την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ενώ παίκτης - κλειδί ήταν ο Ίνγκασον, σύμφωνα με την ανάλυση του Wyscout.

Ο ΠΑΟΚ για τους 16 του Europa Coference League είχε να αντιμετωπίσει την Βέλγικη Γάνδη η οποία του έβαλε “δύσκολα” και στις δύο αναμετρήσεις. Ο δικέφαλος του Βορρά όμως κατάφερε να προκριθεί στην προημιτελική φάση, της νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με δύο καθαρές νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Όντας συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο στόχο του, με απαράμιλλο πάθος, κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο διπλό, πετυχαίνοντας δύο τέρματα με 1.61 ποσοστό xG.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Αναγνωστάκο Βασίλη, σπουδαστή του πτυχίου Alfa Sports Analysis Diploma, και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com.

Γάνδη

Η Γάνδη κυνηγώντας την ανατροπή του εις βάρους της 1-0 στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη παρατάχθηκε με 1-3-4-1-2, με σκοπό να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου και να μπορέσει να προωθήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές της στην αντίπαλη περιοχή. Σχηματισμό τον οποίο κράτησε μέχρι το 82ο λεπτό, όπου η διάταξή της μετατράπηκε σε 1-3-4-2-1 χωρίς όμως να καταφέρει να διαφοροποιήσει κάτι στη ροή του αγώνα καθώς ο ΠΑΟΚ κράταγε το υπέρ του σκορ πρόκρισης.

 

1

Γάνδη οργανωμένη επίθεση

Οι Βέλγοι μπήκαν αποφασισμένοι στον αγώνα να κυριαρχήσουν από τα πρώτα λεπτά, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό με το 73% κατοχής μπάλας στα πρώτα 15 λεπτά σε συνδυασμό ότι εκτελούσε και 0.93 επιθέσεις ανά λεπτό στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι επιθέσεις ανά λεπτό (attacks per minute) ήταν σε υψηλό ποσοστό για την ΓΑΝΔΗ μέχρι τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού, όπου παρατηρείται πτώση του συγκεκριμένου δείκτη μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος του ΠΑΟΚ, λόγω του ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είχαν ελαχιστοποιηθεί για τους βέλγους (ήθελαν 2 γκολ για να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση και 3 για να προκριθούν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα).

2

3

Το επιθετικό πλάνο των γηπεδούχων μέχρι το 20ο λεπτό ήταν να κυκλοφορούν την μπάλα τα 3 σέντερ μπακ, με σκοπό να ανεβάσουν ψηλά τη γραμμή άμυνας του ΠΑΟΚ. Εν συνεχεία η μπάλα μεταβιβαζόταν στα άκρα από όπου η ΓΑΝΔΗ προσπαθούσε να επιτεθεί. Μία συνθήκη στην επιθετική της λειτουργία ήταν ότι με μεγάλες μεταβιβάσεις προσπαθούσαν να τροφοδοτήσουν τους σέντερ φορ (Depoitre & Tissoudali), οι οποίοι με τη σειρά τους μεταβίβαζαν τη μπάλα με μία επαφή στα άκρα έτσι ώστε να βρεθούν κενοί χώροι και να δημιουργηθούν καταστάσεις 1v1.
Ο επιθετικός προσανατολισμός όπου είχε η ΓΑΝΔΗ στο παιχνίδι, φαίνεται και την παρακάτω φωτογραφία, η οποία απεικονίζει το ύψος και το μήκος των γραμμών. Οι γηπεδούχοι έπαιρναν 54 μέτρα πλάτος στο γήπεδο με σκοπό να ανοίξουν την καλά οργανωμένη αμυντική και μεσαία ζώνη του ΠΑΟΚ, με στόχο να βρουν κενούς χώρους. Ακόμα, παρατηρείται ότι ο χώρος δράσης όσο αφορά το ύψος της επίθεσης ήταν από τα 2/3 του γηπέδου και πάνω, γεγονός το οποίο μας αποδεικνύει την επιθετικότητα των βέλγων και την πίεση που άσκησαν στην αντίπαλη ομάδα.

4

Γάνδη οργανωμένη άμυνα

Στην οργανωμένη αμυντική λειτουργία η ομάδα της Γάνδης δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε καταστάσεις build up του ΠΑΟΚ η αμυντική κατάσταση της ΓΑΝΔΗ ξεκίναγε από τα 3/3, προωθώντας μεγάλο αριθμό παικτών στο επιθετικό μισό για να πιέσει την αντίπαλη άμυνα.

5

Σε όλα τα μέρη του γηπέδου η αμυντική λειτουργία των βέλγων σε οργανωμένη κατάσταση ήταν άμεση και επιθετική με σκοπό τη γρήγορη αναχαίτιση της μπάλας. Αυτό μας δείχνει άλλωστε το ποσοστό 4 στο σύνολο του δείκτη PPDA.

6

Γάνδη αμυντικές μεταβάσεις

Οι ποδοσφαιριστές της Γάνδης στις αμυντικές τους μεταβάσεις είχαν ως κύριο στόχο να πιέσουν τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό μισό, με σκοπό να αναχαιτίσουν γρήγορα τη μπάλα. Παρατηρείται ότι μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ το ποσοστό των αναχαιτίσεων ανά λεπτό της ΓΑΝΔΗΣ πήρε αύξουσα πορεία, γεγονός το οποίο μας δείχνει ότι οι ποδοσφαιριστές της βέλγικης ομάδας ασκούσαν άμεση πίεση στους αντιπάλους τους για γρήγορη αναχαίτιση της μπάλας.

7

Γάνδη επιθετικές μεταβάσεις

Η ΓΑΝΔΗ προσπάθησε από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα να έχει κυρίαρχο ρόλο στον αγωνιστικό χώρο, γεγονός το οποίο έκανε την ομάδα του ΠΑΟΚ να έχει αμυντικό προσανατολισμό, μη δίνοντας κενούς χώρους στους ποδοσφαιριστές της βέλγικης ομάδας. Έτσι στο πλήθος των περιπτώσεων εκτελέσθηκε οργανωμένη επίθεση από την ΓΑΝΔΗ παρά αντεπιθέσεις.

Γάνδη στατικές φάσεις

Η ΓΑΝΔΗ δεν έγινε καθόλου επικίνδυνη στις επιθετικές της στατικές φάσεις καθώς δεν υπήρξε απειλή στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Οι κατά της στατικές φάσεις αποδείχθηκαν το μεγάλο της μειονέκτημα, όπου χάθηκε στην ουσία η πρόκριση καθώς και τα τρία τέρματα τα οποία δέχτηκε και στους δύο αγώνες προήλθαν από στημένες μπάλες.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχοντας υπέρ του το 1-0 του πρώτου αγώνα στην Ελλάδα παρατάχτηκε με το σχηματισμό 1-4-2-3-1 (όπου διατήρησε σε όλο το 90λεπτο),με αμυντικό προσανατολισμό και στόχο να κρατήσει σε χαμηλό τέμπο τον αγώνα.

ΠΑΟΚ οργανωμένη επίθεση

Η ελληνική ομάδα είχε την προσήλωσή της στην αμυντική της λειτουργία. Αφού κατάφερε να ανταπεξέλθει στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο της ασφυκτικής πίεσης που δέχθηκε από την αντίπαλη ομάδα, προσπάθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι. Στην οργανωμένη επιθετική της λειτουργία στόχευε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να τη μεταβιβάσει στα άκρα έτσι ώστε να δημιουργήσει καταστάσεις 1v1 των εξτρέμ της με τα αντίπαλα μπακ. Αυτό το μοτίβο ακολουθούσε σε όλο τον αγώνα. Ο ΠΑΟΚ πήρε τις περισσότερες επιθετικές του πρωτοβουλίες από το αριστερό άκρο (21 στον αριθμό προσπάθειες), από όπου έγινε και πιο απειλητικός, καθώς από εκεί είχε το 53% των xG.

8

ΠΑΟΚ οργανωμένη άμυνα

Ο δικέφαλος του βορρά προσπάθησε να μείνει συγκεντρωμένος στο αμυντικό του πλάνο σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς ήθελε να υπερασπιστεί το υπέρ του σκορ του πρώτου αγώνα. Αυτό φαίνεται και από το 15.1 του δείκτη PPDA, όπου συμπεραίνουμε ότι η ελληνική ομάδα έδωσε προσοχή στο βάθος της άμυνάς της και δεν είχε υψηλά ποσοστά έντασης πίεσης για να μη ρισκάρει να δημιουργηθούν κενοί χώροι στην άμυνά της.

9

Ο ΠΑΟΚ κατά την οργανωμένη του αμυντική λειτουργία μετέτρεπε το σχηματισμό του σε 1-4-4-2 φλατ. Αυτό συνέβαινε γιατί με αυτή τη διάταξη σε κατάσταση άμυνας, οι δύο σε ευθεία επιθετικοί, αποτρέπουν κάποια μεταβίβαση στον κεντρικό άξονα. Σκοπός αυτού του αμυντικού μοτίβου είναι να οδηγηθεί η επιθετική ανάπτυξη του αντιπάλου στα άκρα, όπου η αμυντική διάταξη 1-4-4-2 δίνει καλύτερη κάλυψη.

10

Τα άκρα όμως του ΠΑΟΚ δέχθηκαν μεγάλη πίεση, καθώς η αντίπαλη ομάδα πίεζε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ. Εδώ ήρθε η βοήθεια από τον πάγκο, όπου ο Λουτσέσκου άλλαξε τα εξτρέμ του στο 58ο λεπτό (Sidcley αντί Biseswar) και στο 70 (Taylor αντί Murg), προσφέροντας φρεσκάδα στα άκρα και δίνοντας βοήθεια στα δύο μπακ (Vieirinha & Lyratzis) όπου δεχόντουσαν πίεση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

ΠΑΟΚ αμυντικές μεταβάσεις

Ο ΠΑΟΚ ακολουθώντας το πλάνο του όσο αφορά την αμυντική του λειτουργία προσπάθησε να έχει οργανωμένη την άμυνά του. Στο σύνολο των περιπτώσεων η αμυντική και κεντρική του γραμμή ήταν σε οργανωμένη κατάσταση, γεγονός το οποίο δεν επέτρεψε στη ΓΑΝΔΗ να δημιουργήσει αντεπιθέσεις και με τη σειρά του ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπισε καταστάσεις αμυντικής μετάβασης ειδικά στο ½ του γηπέδου. Όσον αφορά το επιθετικό μισό, οι αμυντικές του μεταβάσεις προσανατολιζόντουσαν στην άμεση πίεση της μπάλας είτε για την ανάκτησή της είτε για να επιβραδύνουν την επιθετική μετάβαση της ΓΑΝΔΗΣ με στόχο την γρήγορη αμυντική οργάνωση του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ επιθετικές μεταβάσεις

Ο αμυντικός προσανατολισμός ο οποίος είχε ο ΠΑΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι επιθετικές του μεταβάσεις να έχουν ως στόχο τη δημιουργία αντεπιθέσεων και καταστάσεις 1v1 των εξτρέμ (Murg & Biseswar) ή του σέντερ φορ (Akpom) με τους αντίπαλους αμυντικούς.

ΠΑΟΚ στατικές φάσεις

Η ομάδα του ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στις κατά της στατικές φάσεις καθώς η άμυνά εξουδετέρωσε τις περισσότερες των περιπτώσεων.
Όσον αφορά τις επιθετικές στατικές φάσεις του ΠΑΟΚ, είναι ξεκάθαρα το στοιχείο που έδωσε την πρόκριση για την προημιτελική φάση του θεσμού, καθώς και τα τρία τέρματα τα οποία σημείωσε η ελληνική ομάδα και στα δύο ματς προέρχονται από στημένη φάση. Η οξυδέρκεια του αρχηγού Vieirinha , όπου στο 77ο λεπτό με το σκορ στο 1-1, έχει το καθαρό μυαλό, μετά από την πίεση που έχει δεχθεί σε όλο τον αγώνα και με χτύπημα στο κεφάλι, να εκτελέσει μία άκρως καλοδουλεμένη και έξυπνη κομπίνα με τον Augusto και πετυχαίνουν με αυτόν τον τρόπο το 1-2 κλειδώνοντας την πρόκριση.

11

Σημείο κλειδί

Η επίτευξη του 0-1 από τον Crespo στο 20ο λεπτό. Μέχρι εκείνο το σημείο η ΓΑΝΔΗ είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, ασκώντας μεγάλη πίεση στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Το τέρμα αυτό όμως “έλυσε” τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ και μετέφερε ακόμα περισσότερη ψυχολογική πίεση στους αντίστοιχους της βέλγικης ομάδας.

Παίκτης κλειδί

Μπορεί ο Vieirinha να έκανε κατάθεση ψυχής στον συγκεκριμένο αγώνα, ματώνοντας τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά τη φανέλα, όμως ο παίκτης κλειδί για το μεγάλο ευρωπαϊκό διπλό του ΠΑΟΚ ήταν ο Ingason ο οποίος ηγήθηκε της άμυνας του ΠΑΟΚ. Είχε 75% επιτυχημένες ενέργειες στον αγώνα και 100% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Αναγνωστάκο Βασίλη, σπουδαστή του πτυχίου Alfa Sports Analysis Diploma, και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα