Wyscout analysis: Ο ΠΑΟΚ δικαιούνταν (πολλά) περισσότερα κόντρα στη Μαρσέιγ (vids)
Στο τέλος της έφτασε χθες (14/4) η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, καθώς έχασε (1-0) από τη Μαρσέιγ στην Τούμπα και έμεινε εκτός της ημιτελικής φάσης του Conference League.
Οι Γάλλοι μάλιστα πήραν το «εισιτήριο» με δύο νίκες αφού είχαν επικρατήσει (2-1) και στο Βελοντρόμ, κάτι που τους έστειλε στους «4» με επιμέρους σκορ 3-1. Το τελευταίο στοιχείο αφήνει... υπόνοιες πως η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι πέρασε σχετικά εύκολα ωστόσο η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας, αφού κυρίως στην Τούμπα ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν όχι μόνο (άκρως) ανταγωνιστικός αλλά και (αρκετά) καλύτερος.
Αθροιστικά στα παιχνίδια της σειράς παρατηρήθηκε μία εύθραυστη ισορροπία κάτι που αποτυπώνεται και μέσω του Wyscout, όπου ανατρέξαμε ώστε να τσεκάρουμε τις αριθμητικές επιδόσεις των «μονομάχων» στα 190 λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις, που διήρκεσαν οι αναμετρήσεις τους.
Αυτόματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλυναν τις διαφορές τους στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, αλλά και στο ότι πολλά κρίθηκαν από την ατομική ποιότητα των Μανταντά, Παγιέτ.
Ο Γάλλος πορτιέρε ... κατέβασε ρολά στη Θεσσαλονίκη και δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να πάρει αυτό που δικαιούνταν, ενώ ο συμπατριώτης του μεσοεπιθετικός σημείωσε στο Βελοντρόμ ένα γκολ που μπαίνει σπάνια και έτσι «ακύρωσε», ως ένα βαθμό, την τότε εκπληκτική εμφάνιση του Πασχαλάκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες «Φωκαείς» έλαβαν ότι τρόπο τινά «έπρεπε» να εισπράξουν από την ποδοσφαιρική «δικαιοσύνη» στο εντός έδρας παιχνίδι τους, σε αντίθεση με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους παίκτες του που έχουν κάθε δικαίωμα να διατηρούν πολλά παράπονα από τον παράγοντα τύχη.
Ας δούμε το πώς και το γιατί...
ΠΑΟΚ vs ΜΑΡΣΕΪΓ
Γκολ: 1-3
Τελικές: 19-22
On Target: 6-10
xG: 3,16-3,31
Το ζευγάρι έληξε επιμέρους σκορ 3-1 υπέρ της Μαρσέιγ, όμως με γνώμονα τις ευκαιρίες που έβγαλαν οι δύο ομάδες θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε «θρίλερ» και τα πάντα να αποσαφηνιστούν στις λεπτομέρειες.
Οι τελικές έγειραν οριακά υπέρ των Γάλλων (22 έναντι 19) που ναι μεν είχαν περισσότερες on target (10-6) ωστόσο και εδώ είναι το σημαντικό, τα expected goals των clubs ανέρχονταν, αθροιστικά και για τα δύο παιχνίδια, σε 3,16 για τον ΠΑΟΚ και 3,31 για τη Μαρσέιγ. Δηλαδή σε σύγκριση με τις «καθαρές» τους φάσεις δικαιούνταν τουλάχιστον από τρία και κάτι γκολ έκαστο.
Γιατί δεν το είδαμε στον πίνακα; Στο πρώτο ματς της σειράς ο Πασχαλάκης έκανε εξαιρετική εμφάνιση αλλά η Μαρσέιγ ελέω Παγιέ βρήκε το γκολ που της στέρησε ο 32χρονος γκολκίπερ, ο ΠΑΟΚ όμως στη ρεβάνς έπεσε... πάνω στον Μανταντά.
Εάν κάποιος παίκτης του σημείωνε και εκείνος ένα εξωπραγματικό τέρμα που βλέπουμε σπανιότητα, τότε θα υπήρχε σε μεγάλο βαθμό «απάντηση» στην εμφάνιση του Γάλλου πορτιέρε, όπως συνέβη με εκείνη του Ελληνα τερματοφύλακα στο Βελοντρόμ. Ωστόσο αυτά συμβαίνουν σπάνια.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό τι ακριβώς έγινε ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέγραψε στο χθεσινό παιχνίδι 2,59 xG αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ οι «Φωκαείς» στον πρώτο αγώνα σκόραραν δις με 2,8 xG. Από το ένα άκρο... στο άλλο.
Ο Μανταντά είπε στην Τούμπα μεταξύ άλλων «όχι» στους Ακπομ (10'), Κρέσπο (10'), Ζίβκοβιτς (70'), Αουγκούστο (89'), ενώ και ο Τσόλακ στο 83' πλάσαρε άουτ από πλεονεκτική θέση τετ α τετ. Στη Μασσαλία ναι μεν ο Πασχαλάκης επίσης έκανε εξαιρετική εμφάνιση (7 επεμβάσεις αθροιστικά), όμως η Μαρσέιγ πήρε πάνω-κάτω αυτό που επί χάρτου δικαιούνταν επειδή ο Παγιέ σημείωσε ένα τέρμα που μπαίνει σπάνια και ήταν αδύνατον ακόμη και για 32χρονο γκολκίπερ να το αποσοβήσει.
Η μπάλα θέλει τύχη και ο ΠΑΟΚ δεν την είχε ή αν προτιμάτε... στο δρόμο του βρέθηκαν δύο ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμηθούμε κάτι.
Οι πέντε από τις συνολικά 22 τελικές της Μαρσέιγ ήταν σε διάστημα 32 δευτερολέπτων στο πρώτο ματς και πιο συγκεκριμένα από το 73:16 ως το 73:48. Τότε ο Παγέ εκτέλεσε ένα φάουλ και η μπάλα κόντραρε, εκείνος πήρε το «ριμπάουντ» και σούταρε, όμως αρχικά ο Πασχαλάκης και ύστερα ο Κρέσπο απομάκρυναν σε κόρνερ. Ο ίδιος πήγε στην εκτέλεσή του και ο Γκεντουζί έκανε το γυριστό που έδιωξε ο γκολκίπερ των Θεσσαλονικιών, όπως έπραξε αμέσως μετά στην κεφαλιά Σαλιμπά που βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και στα «καπάκια» ο Τσαλέτα με σουτ την έστειλε άουτ. Ετσι η σχετική επίδοση των Γάλλων που αποτυπώνεται ένα κλικ καλύτερη του ΠΑΟΚ προήλθε από μία αναστάτωση μισού λεπτού στα καρέ των Θεσσαλονικιών.
ΠΑΟΚ vs ΜΑΡΣΕΪΓ
Πάσες: 952-1.041
Εύστοχες: 828-914
Ποσοστό ευστοχίας: 86,9%-87,8%
Εύστοχες προωθητικές: 222-260
Εύστοχα γεμίσματα: 10-9
Υποσχόμενες επιθέσεις με τελική: 13-12
Στατική φάση με τελική: 3-4
Σε επίπεδα passing game η Μαρσέιγ υπερτέρησε έστω και οριακά, απόρροια του πρώτου ημιχρόνου της Μασσαλίας. Οπου ήταν καλύτερη και σε αυτό το διάστημα κατέγραψε συντριπτική κατοχή. Συνολικά στο πρώτο ματς κράτησε μπάλα σε επίπεδα 53,4%, σε αντίθεση με χθες όπου ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος (51,28%), ενώ και οι δύο ομάδες στο πρώτο τέταρτο των αναμετρήσεων που ήταν γηπεδούχες είχαν κατοχή κοντά στο 65%.
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» μάλιστα μετουσίωσε σε πίεση το δικό του εξαιρετικό ξεκίνημα στην Τούμπα αφού μέχρι το 15' έβγαλε έξι τελικές (εκείνες των Τσιγγάρα, Ακπομ, Κρέσπο ήταν «καθαρές» φάσεις), ενώ στο ίδιο διάστημα η Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ μέτρησε μόλις δύο.
Την ίδια στιγμή οι δύο ομάδες είχαν ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό υποσχόμενων επιθέσεων όπου έβγαλαν τελική (ανεξαρτήτως αν ήταν μεγάλη ή μικρή ευκαιρία ή ακόμη και γκολ), όπως και εκμεταλλεύτηκαν ανάλογα τις στατικές μπάλες που τους παρουσιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα ο μεν ΠΑΟΚ έβγαλε τελική/φάση σε τρεις περιπτώσεις και η αντίπαλός σε τέσσερις.
Παράλληλα ακόμη ένα δείγμα της σχετικής ισορροπίας που υπήρξε είναι ότι αμφότερες κατέγραψαν ανάλογο αριθμό εύστοχων γεμισμάτων(10 ο ΠΑΟΚ έναντι εννέα της Μαρσέιγ).
ΠΑΟΚ vs ΜΑΡΣΕΪΓ
Κερδισμένες αμυντικές «μονομαχίες»: 72-66
Κερδισμένες εναέριες «μονομαχίες»: 18-17
Απομακρύνσεις σε γεμίσματα/παράλληλες: 21-21
Ολα τα παραπάνω (ευκαιρίες, τελικές, κατοχή κτλ) αποτυπώνουν πως οι διαφορές μεταξύ ΠΑΟΚ και Μαρσέιγ, πάντα «αθροιστικά» και στα δύο ματς, ήταν σχετικά μικρές, κάτι που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται και μέσω ορισμένων άλλων επιμέρους κατηγοριών.
Με γνώμονα πως πίεσαν ανάλογα δεν είναι παράδοξο που είχαν πάνω-κάτω τον ίδιο αριθμό κερδισμένων αμυντικών «μονομαχιών» χωρίς μάλιστα να διαφέρει και εκείνος που ενεπλάκησαν (115 ο ΠΑΟΚ, 100 η Μαρσέιγ).
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το πόσες φορές οι παίκτες τους βγήκαν «νικητές» στον αέρα ή κατάφεραν να «καθαρίσουν» γεμίσματα ή παράλληλες των αντιπάλων τους.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.