Παναθηναϊκός: Τρομερός στις μεταγραφές, αλλά προβληματικός ενόψει Σλάβια
Πριν από περίπου έναν μήνα, πολύ πριν από τις μεταγραφές των Σπόραρ - Βέρμπιτς και ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε αποκτήσει δημιουργικό μέσο (ακόμα δεν έχει πάρει, ενώ έχουν αποχωρήσει Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο …) είχαμε αναφέρει ότι μοναδικό φάρμακο για την αργοπορία των Πράσινων στις μεταγραφές είναι η ευστοχία. Και, ναι, ήταν σούπερ εύστοχος με τους δυο διεθνείς Σλοβένους που μαζί με τον Ανταμ Τσέριν συνθέτουν την τριάδα του δαιμόνιου μάνατζερ Αμίρ Ρούζνιτς (των Ιλισιτς-Κούρτιτς) στους Πράσινους.
Μετά την απόκτηση του Μάγκνουσον είχαμε αναφέρει ότι αν ο Παναθηναϊκός είναι προσεκτικός στις επόμενες επιλογές του (όποτε κι αν αυτές υλοποιούνταν…) μπορεί και πάλι να εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες στο προσεχές πρωτάθλημα. Κι επειδή οι Σπόραρ - Βέρμπιτς δεν είναι ούτε «άπειροι», ούτε «ανερχόμενοι», ούτε «αμφιβόλου ποιότητας», ούτε «χαβαλέδες» ή «μισθοφόροι», επειδή η νέα γενιά των Σλοβένων δεν έχουν «βαλκανική», αλλά «γερμανική» επαγγελματικά νοοτροπία, αυτή η προοπτική άνοιξε για τα καλά στους Πράσινους μ΄αυτές τις δυο μεταγραφές!
Το πλάνο υλοποιείται αργά, αλλά σωστά
Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι Πράσινοι σε θεωρητικό επίπεδο δεν έχουν κάνει ούτε μία άστοχη κίνηση στους ρόλους βάσει απαιτήσεων των παικτών που έχουν αποκτήσει! Ναι, το μπάτζετ αυξήθηκε (όπως θα’ πρεπε γιατί έχει φτάσει αυτή η ώρα). Ναι, ο Παναθηναϊκός έχει αργήσει πολύ για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής του δεδομένων των απωλειών του καλοκαιριού. Ναι, ο μεταγραφικός μηχανισμός του κλαμπ είναι προβληματικός, ο Γιοβάνοβιτς πολύ αναποφάσιστος και οι υποθέσεις που κατέληξαν «δοκάρι και άουτ» αρκετές, όπως συμβαίνει όμως σε όλες τις ομάδες του κόσμου σε όλες τις μεταγραφικές σεζόν. Όμως οι Πράσινοι πάνε καλά. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι έγιναν ξαφνικά και φαβορί για τα ματς με τη Σλάβια Πράγας.
Ο Παναθηναϊκός θα είναι έτοιμος για να διεκδικήσει κάτι πολύ καλύτερο από πέρυσι στο πρωτάθλημα, όμως δεν κατάφερε να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισής του εναντίον μιας ομάδας που δεν είναι στα high της. Εχασε τέσσερις βασικούς η Σλάβια εφέτος, έχει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αλλά μην ξεχνάμε ότι δουλεύει με τον ίδιο προπονητή τα τελευταία 4 ½ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πούλησε παίκτες με συνολικά έσοδα ύψους 102 εκατ. ευρώ, ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια έφτασε τρεις φορές σε προημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης (2019, 2021 στο Europa League, 2022 στο Conference League) την ίδια ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο «είδε» ομάδα του σε αντίστοιχο γύρο μόλις το 2022 για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια (ΠΑΟΚ μετά τον Παναθηναϊκό του 2003)!
Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι στο ματς της Πέμπτης όσο έτοιμος έπρεπε και μπορούσε να είναι. Δεν θα αγωνιστεί ο Βέρμπιτς που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, δεν θα έχει 100% έτοιμο για ενδεκάδα τον Σπόραρ, έχει πάρει μόνο έναν μέσο ο οποίος θα φανεί εν καιρώ κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει και δημιουργικά (Τσέριν) και το σημαντικότερο απ΄όλα: με τέσσερις βασικούς στα πιτς λόγω ίωσης για αρκετές μέρες (Παλάσιος, Αϊτόρ, Χουάνκαρ, Ιωαννίδης) δεν προετοιμάστηκε όπως θα ήθελε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ηταν αουτσάιντερ πριν από την κλήρωση αυτός ο Παναθηναϊκός. Και έγινε μεγαλύτερο αουτσάιντερ μετά την κλήρωση διότι του έλαχε μια από τις πιο δύσκολες αντιπάλους σ’ αυτό το επίπεδο και η γνωστή ίωση. Μα αν καταφέρει να αποκλείσει τους Τσέχους θα γίνει φαβορί για τα play offs ενόψει ομίλων. Όχι μόνο διότι θα έχει αποκλείσει μια πολύ αξιόλογη γι’ αυτό το επίπεδο ομάδα, όχι μόνο γιατί θα πάρει τη θέση της Σλάβια στους «ισχυρούς» και θα αντιμετωπίσει μια κατώτερή της ομάδα. Αλλά και γιατί θα έχει πολύ περισσότερα οφέλη σε αυτοπεποίθηση και κερδισμένο χρόνο.
Y.Γ.1: Η πρόσφατη συνάντηση Μπαλτάκου - Αυγενάκη και εν συνεχεία η συνάντηση Μπαλτάκου - Τσέφεριν στο Λονδίνο πριν από τον τελικό του Euro γυναικών έβαλαν φρένο στην απίστευτη οξύτητα των τελευταίων δύο μηνών που είχε αναπτυχθεί μεταξύ ΕΠΟ και Superleague1, ειδικά μετά την εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στη προεδρία του «συνεταιρισμού». Η πόλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, με καθυστέρηση στην έναρξη του πρωταθλήματος αν δεν τα έβρισκαν τελικά στο θέμα της διαιτησίας που ήταν και το πιο ακανθώδες, καθώς από τη μια πλευρά η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (με πρωτοβουλία Μπαλτάκου) «επικύρωσε» την επιλογή του Στίβεν Μπένετ ως επικεφαλής της ΚΕΔ και από την άλλη η Superleague 1 με τις «πλάτες» της κυβέρνησης είχε ήδη αποφασίσει την πρόσληψη Κλάτενμπεργκ ως «συμβούλου», αλλά και leader της επαγγελματικής διαιτησίας.
Δεν περιμένουμε ότι θα εξαφανιστούν οι αντιθέσεις, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν γλυτώσαμε από τα χειρότερα καθώς και οι δυο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους σε σειρά θεμάτων (επαγγελματική διαιτησία, μητρώο εγγραφής ποδοσφαιρικών σωματείων στη ΓΓΑ, επιχορήγηση ΕΠΟ). Απ’ ότι φαίνεται, μάλιστα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, αν η Superleague 1 συνεχίσει να «τσεκάρει» την ομοσπονδία και η ΕΠΟ επικεντρωθεί σε αυτά με τα οποία ο Μπαλτάκος λέει ότι πραγματικά θέλει να ασχοληθεί, ίσως βγει κάτι καλό απ’ αυτή την αντιπαράθεση! Πάντως, τα θέματα του Μητρώου και της μείωσης του ποσοστού της ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (από 5% σε 1%), δηλαδή ζητήματα τα οποία δρομολογήθηκαν με κυβερνητικές αποφάσεις, κατέδειξαν ότι «αυτοδιοίκητο» στον απόλυτο βαθμό δεν υπάρχει ούτε στο ποδόσφαιρο. Και σωστά δεν υπάρχει: το ζητούμενο είναι πάντα «πώς» και «γιατί» εμπλέκεται η εκάστοτε κυβέρνηση.
Υ.Γ. 2: Προ καιρού, πριν από τις κληρώσεις των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είχαμε αναφέρει πως σε περίπτωση αποτυχίας στον β’ και στον γ’ προκριματικό γύρο, πολύ δύσκολα θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι Μαρτίνς - Μπούργος και δεν θα απολυθούν οι Γιοβάνοβιτς - Λουτσέσκου. Το μόνο που έχει αλλάξει σχεδόν ενάμιση μήνα μετά είναι τα «κανονάκια» που κέρδισε ο Μπούργος αν ο Αρης αποκλειστεί από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.