Γουέστ Χαμ - Φιορεντίνα: Η ολιγωρία των Βιόλα, η οξυδέρκεια του Πακετά και ο παίκτης - κλειδί Μπόουεν

Εικαστικό wyscout

bet365

Το Gazzetta αναλύει μέσω της πλατφόρμας του Wyscout τον ευρωπαϊκό θρίαμβο της Γουέστ Χαμ στον τελικό του Conference League κόντρα στην Φιορεντίνα.

Στον δεύτερο τελικό της ιστορίας του Europa Conference League στην «Eden Arena» της Πράγας τέθηκαν αντιμέτωποι Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ. Αμοιβαία η έντονη δίψα και επιθυμία για κατάκτηση του τροπαίου και από τους δύο αντίστοιχα. Τελευταία φορά που σήκωσαν ευρωπαϊκό τίτλο οι Λονδρέζοι ήταν στο μακρινό 1965 και οι Ιταλοί στο πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων της ιστορίας το 1961.

Τελικός χωρίς ξεκάθαρο φαβορί. Παιχνίδι με πολύ ένταση, γκολ, συγκρούσεις και μονομαχίες που ξεχώρισαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το νικητήριο γκολ στο 90’ και το Metric με τις 227 μονομαχίες σώμα με σώμα, αποτυπώνει το πάθος των ποδοσφαιριστών που έρχονται να υποστηρίξουν την εικόνα του τελικού που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε σύντομα!

μονομαχίες

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

 ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1-3-4-3 ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ

 

Στην οργανωμένη επίθεση η Φιορεντίνα αναπτυσσόταν με σχηματισμό 1-3-4-3, «χαμήλωνε» ο Άμραμπατ και δημιουργούσε τριάδα με τους δυπ κεντρικούς αμυντικούς, οι πλάγιοι μπακ «ψήλωναν» στη μεσαία γραμμή και στα half spaces δούλευαν Γκονζάλες και Κουαμέ και στη κορυφή ο Γιόβιτς. Η Φιορεντίνα είχε Μ.Ο. στο ματς 70% κατοχή μπάλας έναντι 30% του αντιπάλου, με αυτό το τρόπο έλεγχε το ρυθμό του αγώνα. Προσπαθούσε να δημιουργήσει από τα δεξιά με Ντοντό - Γκονζάλες όπου δημιουργήθηκε το ακυρωθέν γκολ των Βιόλα λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και από τον άξονα όπου υπήρχε υψηλή κινητικότητα των μέσο-επιθετικών στη προσπάθεια τους να διαπεράσουν το αντίπαλο μπλοκ.

Αυτό το υψηλό ποσοστό κατοχής της μπάλας μετουσιώθηκε μόνο μία φορά σε γκολ στο 67’ μετά από κερδισμένη εναέρια μονομαχία του Γκονζάλες από τον Έμερσον όπου με κεφαλιά-πάσα έστρωσε στον Μποναβεντούρα που από το ύψος της περιοχής ισοφάρισε σε 1-1.

Από κει και πέρα και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς η Φιορεντίνα δυσκολεύτηκε πολύ να δημιουργήσει ευκαιρίες στο στόχο στην αντίπαλη εστία, μόνο τέσσερις τελικές ενέργειες από τις 92 κατοχές μπάλας που είχε στη διάθεση της:

1. H Γουέστ Χαμ ήταν καλά οργανωμένη και πιεστική κυρίως στο δικό της μισό.

2. H επιλογή των Ιταλών για άμεσο τρόπο εκδήλωση επίθεσης με μεγάλες μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο, γεννούσαν μονομαχίες που ως επί το πλείστων εκεί απομάκρυναν οι Άγγλοι.

POSSESSION METRIC.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Οι Ιταλοί σε φάση οργανωμένης άμυνας με σχηματισμό 1-4-2-3-1 με τον Μποναβεντούρα πίσω από τον Γιόβιτς ήταν πιεστικοί στην μπάλα πολύ περισσότερο από τους Άγγλους στα 2/3 αλλά και στα 3/3 με συνέπεια να χαλάνε την κυκλοφορία της μπάλας του αντιπάλου. Οι Βιόλα με την πιεστικότητα τους δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο «να παίξει με την μπάλα» και με αυτό τον επιτυχημένο τρόπο ανέκτησαν, διατήρησαν και κυριάρχησαν στη κατοχή μπάλας δικαιολογώντας το 70% Μ.Ο.

Στο 2ο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι στην αμυντική προσέγγιση. Συνέβησαν όμως δύο στιγμές αδράνειας της αμυντικής γραμμής που έφεραν το πέναλτι στο 59’ και το νικητήριο γκολ στο 90’. Δεν πρόλαβε η αμυντική 4αδα να πάρει τα πίσω βήματα γρήγορα και να κλείσει το χώρο στη πλάτη. Η ομάδα της Φιορεντίνα δεν πήρε τίποτα σε ιδέες και δημιουργικότητα από τις αλλαγές της και ίσα-ίσα έχασε με την αλλαγή του Ιγκόρ στη θέση του Ρανιέρι διότι όπως βλέπουμε και από τις παρατηρήσεις του κόουτς Ιταλιάνο προς τον παίκτη του μετά το γκολ υπάρχει και ατομικό μερίδιο ευθύνης σε συνδυασμό με όλη την αμυντική 4αδα.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Η ομάδα του Βιντσέντζο Ιταλιάνο κυρίως στο αντίπαλο μισό, με συντονισμό 2-3 παικτών σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο ασκούσε άμεση πίεση με μεγάλη ορμητικότητα και πρόθεση την ανάκτηση της μπάλας.Το είδαμε αρκετές φορές και στα 2 ημίχρονα του παιχνιδιού, παραθέτουμε στιγμιότυπο με Μποναβεντούρα, Μαντράγκορα και Ρανιέρι να εφαρμόζουν αυτή τη τακτική κατάσταση όπου υπήρχαν στιγμές που πραγματικά υπέφεραν οι Άγγλοι και δεν μπορούσαν να βρουν λύση.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΦΩΤΟ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Με αντίπαλο που η χρηματιστηριακή του αξία με βάση το Τransfermarkt είναι 2 φορές μεγαλύτερη, οι Βιόλα κατάφεραν να έχουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, τα υψηλότερα ποσοστά σχεδόν σε όλα τα σημαντικά δεδομένα και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι αυτή τη στιγμή από την αν μη τι άλλο άξια συνδιεκδηκήτρια του τίτλου. Οι τυπικά γηπεδούχοι πάλεψαν μέχρι το τέλος και σίγουρα μετά το πικρό φινάλε, έχουν να πάρουν και αρκετά θετικά στις «αποσκευές» τους.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Από τη χθεσινή βραδιά η Φιορεντίνα θέλει να σβήσει τις δύο στιγμές αδράνειας και έλλειψη τακτικής συγκέντρωσης, είναι στιγμές που έκριναν τη κατάκτηση του τροπαίου. Επίσης ίσως αν θα μπορούσε από τον πάγκο ο κόουτς Ιταλιάνο να βοηθούσε περισσότερο την ομάδα του.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

WEST HAM FORMATWEST HAM FORMAT

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Από την πλευρά τους οι τυπικά φιλοξενούμενοι, ακολούθησαν πιστά το επιθετικό τους πλάνο με σκοπό να απειλήσουν τον αντίπαλο. Το πλάνο στηρίχθηκε σε δύο άξονες στις μεγάλες μεταβιβάσεις και στα δυνατά πλάγιο άουτ του Τσουφάλ(Στατικές φάσεις).

1. Με μακρινές μεταβιβάσεις από την αμυντική τους προς την επιθετική τους γραμμή και εκεί ήταν κοντά κυρίως ο Σούτσεκ και δευτερευόντως ο Ράις ώστε να πάρουν τη δεύτερη μπάλα και να την προωθήσουν γρήγορα και άμεσα

2. Με την ευχέρεια του Τσουφάλ να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή μέσω της στατικής φάσης των πλαγίων άουτ όπου προήλθε και το κερδισμένο πέναλτι για τη Γουέστ Χαμ.

Το αξιοπρόσεκτο στατιστικό των Σφυριών είναι ότι, από τις 187 πάσες που έκαναν οι 110 ήταν μακρινές μεταβιβάσεις (με βάση τη Wyscout υπολογίζονται οι μεταβιβάσεις εδάφους απόστασης >45μέτρα και οι εναέριες >25μέτρα.) Σε όλο το 1ο ημίχρονο η πιο επικίνδυνη φάση προς την αντίπαλη εστία και το τονίζουμε αυτό, δημιουργήθηκε από στατική φάση Long throw-in στο επιθετικό τρίτο με εκτελεστή τον Τσουφάλ, όπου ο Ράις πήρε την δεύτερη μπάλα από αναχαίτηση αντιπάλου και με μία επαφή το σουτ του έφυγε λίγο άουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο απροσδόκητα, από ένα πλάγιο του Τσουφάλ μέσα στη περιοχή ο Μπιράγκι υπέπεσε σε παράβαση με χέρι μέσα στην πειροχή και ο Μπενραχμά σκόραρε για το 0-1. Δεν άλλαξε κάτι ούτε μετά και το 1-1 σε σχηματισμό και φιλοσοφία. Στο 80’ δίνοντας ακόμη ένα παράδειγμα, τονίζοντας την ικανότητα των Σφυριών στα μακρινά πλάγιο άουτ (στατικές φάσεις). Ο Τσουφάλ και πάλι στην εκτέλεση, στη δεύτερη μπάλα νικητής ο Σούτσεκ και εξ’ επαφής χαμένη ευκαιρία μέσα από τη μεγάλη περιοχή για τον Τσέχο. Φθάσαμε στο 90’ για να δούμε μια σπουδαία key pass ανάμεσα από τους Ίγκορ - Μιλένκοβιτς από τον Πακετά προς τον Μπόουεν στη πλάτη της αμυντικής γραμμής που με πλασέ «ξέρανε» τους Ιταλούς και χάρισε το Conference League στην ομάδα του.

LONG THROWS-IN COUFAL

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Στην φάση της οργανωμένης άμυνας οι Λονδρέζοι με σχηματισμό 1-4-4-2 με τους Πακετά - Αντόνιο στην επιθετική γραμμή και με την ομάδα τοποθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στα 2/3 του γηπέδου.

Περιστασιακά στα 3/3 με πίεση τριών παικτών Αντόνιο-Πακετά-Σούτσεκ και οι υπόλοιποι στις θέσεις τους σε μαρκάρισμα χώρου, όχι ομαδικό Pressing. Δυνατό στοιχείο σήμερα η αμυντική λειτουργία με βάση το μεγάλο ποσοστό που η Φιορεντίνα πέρασε στην φάση της επιθετικής λειτουργίας.

Το Metric του PPDA (δείκτης που φανερώνει πόσες πάσες επιτρέπει μια ομάδα στον αντίπαλο πριν ξεκινήσει μια αμυντική ενέργεια) υποστηρίζει τα ποιοτικά μας δεδομένα και τα shots on target επίσης τεκμηριώνουν με το καλύτερο τρόπο τον έπαινο για την αμυντική αναχαίτηση στη λειτουργία της Γουέστ Χαμ. Τέλος, τη μεγαλύτερη δυσκολία βίωσε η πλευρά Έμερσον - Μπενραχμά από τους προσωπικούς τους αντιπάλους Γκονζάλες - Ντοντό η πλευρά όπου δημιουργήθηκε και το γκολ για τους Ιταλούς.

Defensive Formation west ham 1-4-4-2

PPDA PHOTO

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Γουέστ Χαμ πήρε σήμερα τον τίτλο και τα δύο δυνατά της στοιχεία ήταν το συμπαγές αμυντικό μπλοκ και η αποτελεσματικότητα στις τελικές ενέργειες. Αμυντική λειτουργία με υψηλή συνοχή γραμμών και συγκέντρωση παικτών, απέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της Φιορεντίνα ανάμεσα στις γραμμές και την «ανάγκασαν» σε μακρινές μεταβιβάσεις για να δημιουργήσουν ευκαιρία, εκεί προετοιμασμένοι και ισχυροί στις εναέριες μονομαχίες, αναχαίτισαν το μεγαλύτερο ποσοστό. Τέλος, εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές της όπου στα 3 μόλις σουτ στο στόχο τα 2 γίνανε γκολ, «δεν τον έπαιξε τον τελικό αλλά τον κέρδισε»!

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αναφορικά με το στυλ παιχνιδιού της ομάδας αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδύναμο στοιχείο είναι η κακή απόδοση στην επιθετική μετάβαση. Ο αντίπαλος «έσφιγγε» με άμεσο πρέσινγκ τις περισσότερες φορές τα Σφυριά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει τη μπάλα από τη ζώνη πίεσης και να πάρει μέτρα μπροστά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αμυνθεί δεύτερη και τρίτη συνεχόμενη φορά. Αυτό είναι πρόβλημα και όχι τόσο το χαμηλό ποσοστό κατοχής διότι έτσι όπως μας έδειξαν οι παίκτες, ήταν μέρος της στρατηγικής.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ – ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ

Αναμφισβήτητα αυτό που συνέβη στο 90’ ήταν κάτι κόντρα στη ροή του αγώνα, όπως όλα έδειχναν χωρίς κλασσική ευκαιρία για γκολ το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά πήγαινε προς την παράταση ακόμη και τα πέναλτι.

Η αμυντική τετράδα της Γουέστ Χαμ δεν πήρε γρήγορα την ιδανική απόσταση από τη μπάλα για να καλύψει τη πλάτη της μετά από το ελεύθερο του Τερατσιάνο. Η οξυδέρκεια του Πακετά με την κάθετη πάσα σε πρώτο χρόνο και η ταχύτατη αναγνώριση του κενού χώρου στη πλάτη της άμυνας από τον Μπόουεν έφθανε για να ρίξει στο καναβάτσο τους Βιόλα Με ένα ιδανικό πλασέ στο τετ α τετ με τον Τερατσιάνο. Ο Μπόουεν κατάφερε να γίνει ο παίκτης κλειδί και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Γουέστ Χαμ.

Η ανάλυση ήταν του σπουδαστή Σαπουντζή Ευάγγελου από το πτυχίο Ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma και πραγματοποιήθηκε με τα εργαλεία ανάλυσης και απεικόνισης του Wyscout.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα