Άρης: Το προφίλ των Αραράτ και Εγνατία, υποψήφιων αντιπάλων στο Conference League
Βασικό στοιχείο στο... καταστατικό λειτουργίας του Conference League, όταν αυτό ήρθε στη ζωή μας το 2021, ήταν να βάζει στον χάρτη νέα ονόματα, νέες ομάδες, νέους ποδοσφαιρικούς «κόσμους». Να ανοίξει τα στενά όρια της ευρωπαϊκής συμμετοχής και διάκρισης, με καλύτερους όρους για περισσότερες χώρες. Δύο τέτοια παραδείγματα έμελλε να βρεθούν στον φετινό δρόμο του Άρη στην Ευρώπη. Από το πρώτο κιόλας εμπόδιο.
Οι Κιτρινόμαυροι έμαθαν το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει η αντίπαλός τους στον β' προκριματικό του φετινού Conference, αλλά η γνώση... περιορίζεται εκεί:
Αραράτ-Αρμένια ή Εγνατία. Δύο άσημες προς το ευρύ κοινό ομάδες από τη μακρινή Αρμενία και τη γειτονική Αλβανία αντίστοιχα. Η μία μόλις... έξι ετών, η άλλη 89. Ένα ταξίδι 2.130 χιλιομέτρων και μια διαδρομή συντομότερη από το Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι συνιστούν ταξίδια στο... άγνωστο, αφού θα είναι η πρώτη φορά για τον Άρη που θα αντιμετωπίσει ομάδα από τις δύο αυτές χώρες.
Ο νικητής του ζευγαριού που θα λύσει τις διαφορές του στις 13 και 20 Ιουλίου, θα αναμετρηθεί με τους Κιτρινόμαυρους που θα έχουν στην έδρα τους τη ρεβάνς (3 Αυγούστου, πρώτο ματς στις 27 Ιουλίου). Ποια είναι, όμως, τα δύο κλαμπ που χτυπούν την ευρωπαϊκή πόρτα του Άρη;
Το προφίλ της Αραράτ
Μπήκε ξαφνικά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αρμενίας και πέτυχε σε χρόνο-ρεκόρ. Η Αραράτ-Αρμένια με έδρα το Γιερεβάν ιδρύθηκε μόλις το 2017 ως Avan Academy, βασισμένη σε παίκτες της τοπικής Ακαδημίας αλλά και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές της Πιούνικ.
Το 2018 ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Ρωσοαρμένιου επιχειρηματία, Σαμβέλ Καραπετιάν και πήρε προσωρινά το όνομα Αραράτ Μόσχας, μέχρι να κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν 2017-18 και να αποκτήσει την τωρινή της ονομασία.
Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωσή της στο αρμενικό ποδόσφαιρο. Δύο σερί πρωταθλήματα το 2019 (ως νεοφώτιστη) και το 2020, ένα Κύπελλο και κατά συνέπεια ένα νταμπλ το 2020, ένα Σούπερ Καπ το 2019. Ακολούθησε η 5η θέση το 2020-21, η 2η θέση πέρυσι και η 3η φέτος, που της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τέταρτη φορά στα επτά χρόνια ιστορίας της.
Στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ως τώρα να «σπάσει» το φράγμα των ομίλων, αποκλειόμενη δύο φορές στα play-offs του Europa League (2020, 2021) από Ντουντελάνζ και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα. Πέρυσι έπεσε θύμα έκπλήξης στο ίδιο στάδιο, τον β' γύρο του Conference League, από την εσθονική Πάιντε.
Η έδρα της είναι το «Yerevan Football Academy Stadium», με χωρητικότηρα μικρότερη των 1.500 θεατών!
Στα αμιγώς αγωνιστικά, στις αρχές Ιουνίου προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, απομακρύνοντας τον Βαρντάν Μπιτσακτσιάν και προσλαμβάνοντας τον Βαρντάν Μινασιάν, άλλοτε προπονητή της εθνικής Αρμενίας (2009-2013). Αν υπάρχει ένα γνώριμο πρόσωπο προς το ελληνικό κοινό εντός του κλαμπ αυτός είναι ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν. Ο 35χρονος, πλέον, διεθνής εξτρέμ πέρασε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από Ολυμπιακό (2014-15), Κέρκυρα (2015-16) και Λαμία (2020-2021, β' μισό), καταγράφοντας συνολικά 16 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Από τους παίκτες που πρέπει να προσέξει αναμφίβολα ο Άρης είναι ο Ιβοριανός φορ της Αραράτ, Βίλφρεντ Εζά, ο οποίος δεν έχασε αποστολή, έπαιξε σε 37 από τα 40 ματς στη σεζόν με απολογισμό 16 γκολ και δύο ασίστ. Επικίνδυνος και με εξαιρετική χρονιά και ο Νιγηριανός εξτρέμ, Τέντον Γιανέ, ο οποίος πέτυχε... νταμπλ-νταμπλ (10 γκολ, 11 ασίστ).
Το προφίλ της Εγνατία
Μια από τις «σταχτοπούτες» του φετινού Conference League. Πρώτη ευρωπαϊκή κλήρωση, πρώτο ευρωπαϊκό συναπάντημα, προϊόν της πιο επιτυχημένης σεζόν της ιστορίας της η οποία έκλεισε και με τον πρώτο της μεγάλο τίτλο στο παλμαρέ της.
Η KF Egnatia με έδρα τη Ρογκοζίνα, πόλη των Τιράνων με κάτι παραπάνω από 7.000 κατοίκους και όνομα που πήρε το 1998 από την αρχαία οδό των Ρωμαίων Via Egnatia που διαπερνά την περιοχή, έκανε το «μπαμ» με την κατάκτηση του Κυπέλλου Αλβανίας κόντρα στην KF Τίρανα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τερμάτισε για πρώτη φορά στην πρώτη τριάδα από την επιστροφή της στα «σαλόνια» το 2017 , κερδίζοντας έτσι το εισιτήριο για το Conference League.
Αν κάνει με το... καλησπέρα την υπέρβαση και προκριθεί, ο Άρης θα ταξιδέψει μόνο 400 χιλιόμετρα για την «Arena Egnatia», το γήπεδο των 4.000 οπαδών στο οποίο αγωνίζεται ο αλβανικός σύλλογος.
Αρχιτέκτοντας της χρυσής φουρνιάς της Εγνατία είναι ο Εντλίρ Τέτοβα, πρώην παίκτης και προπονητής αμιγώς σε ομάδες εντός των αλβανικών συνόρων την τελευταία πενταετία.
Αναμφίβολα το μεγάλο της «όπλο» και ταυτόχρονα ο πιο έμπειρος και ακριβός (αξία στις 400.000 ευρώ) παίκτης της είναι ο θηριώδης Γκανέζος στράικερ, Ραφαέλ Ντουαμένα. Πρώην φορ των Λεβάντε, Σαραγόσα και Ζυρίχης, πήρε μεταγραφή μόλις τον Γενάρη στην Εγνατία και έκανε θραύση, με απολογισμό 11 γκολ και επτά ασίστ σε 18 συμμετοχές πρωταθλήματος! Βασικοί συντελεστές της επιτυχίας της Εγνατία και το βραζιλιάνικό της δίδυμο, ο κεντρικός μέσος Φερνάντο Μεδέιρος με 10 γκολ και 10 ασίστ, καθώς και ο αριστερός εξτρέμ, Τζάκσον που σκόραρε το «χρυσό» γκολ στο 114' του τελικού του Κυπέλλου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.