Στο Ισραήλ των… 50 βαθμών Κελσίου, ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να «καεί» και αυτό το καλοκαίρι!
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αφόρητη ζέστη. Στις 3 Αυγούστου, στα ιερά χώματα των Ιεροσολύμων, το θερμόμετρο μπορεί να δείχνει καμία 50αρια βαθμούς Κελσίου. Η πρόβλεψη δείχνει ότι η θερμοκρασία από τους 28 βαθμούς, χαλαρά θα φτάσει τους 35 τον Ιούλιο με… αυξητικές τάσεις!
Απ’ αυτή την άποψη η κλήρωση είναι ότι το χειρότερο για τον ΠΑΟΚ, που και στη σημερινή κλήρωση ήταν στους ισχυρούς, αλλά στο δρόμο του βρέθηκε η κυπελλούχος Ισραήλ και όχι τίποτα ερασιτέχνες από το Γιβραλτάρ, τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο.
Η Μπεϊτάρ, που μπήκε απ' το παράθυρο της... UEFA, μπορεί να μην τρομάζει, μιλάμε για την όγδοη ομάδα του Ισραήλ, που τερμάτισε 41 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μακάμπι Χάιφα, αλλά μήπως τρόμαζε πέρσι η Λέφσκι; Δεν γνωρίζω, αν το αποτέλεσμα της σημερινής κλήρωσης θα ταρακουνήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και θα προχωρήσουν άμεσα στην ενίσχυση της ομάδας για να μην πάθει, ότι έπαθε και πέρσι, μόνο να ελπίζω μπορώ, γιατί ας μη γελιόμαστε, ο κρότος σε περίπτωση (νέου) αποκλεισμού στην Ευρώπη θα είναι εκκωφαντικός!
Επιστρέφοντας στα του καιρού, που ασφαλώς θα παίξει το ρόλο του, είναι ότι χειρότερο για έναν ποδοσφαιριστή να παίζει σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, γι’ αυτό ας φροντίσουν οι «ασπρόμαυροι» κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου αυτή τη φορά να είναι έτοιμοι και να μην υποτιμήσουν την Μπεϊτάρ, όπως υποτίμησαν πέρσι τους Βούλγαρους, φροντίζοντας παράλληλα να «καθαρίσουν» από το πρώτο ματς της Τούμπας (27 Ιουλίου) την υπόθεση πρόκριση, ώστε να πάει μια εβδομάδα αργότερα στο Ισραήλ και να μην… καίγεται, λίγο πολύ να κάνει ότι έκανε πριν από είκοσι τρία χρόνια.
ΠΑΟΚ και Μπεϊτάρ είχαν ανταμώσει για πρώτη φορά την σεζόν 2000-2001 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε κερδίσει στο πρώτο ματς της Τούμπας 3-1, με ανατροπή παρακαλώ από 0-1 και με ένα τσουβάλι χαμένες ευκαιρίες στο β’ μέρος, πήγε στο παλιό «Teddy Stadium» (στη θέση του έχει χτιστεί ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 31.733 θέσεων) , προηγήθηκε με 0-2 και ξεπερνώντας τις τάσεις αυτοκτονίας πήρε την πρόκριση (3-3), χάρη σ’ ένα γκολ του σημερινού συνεργάτη του Λουτσέσκου, Παντελή Κωνσταντινίδη, στο 90ο λεπτό.
Πάμε στο σήμερα. Καταρχάς, ο αγώνας με τη Μπεϊτάρ, για τον ΠΑΟΚ θα είναι ο 219ος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πολύτιμος μεν, αντιλαμβανόμαστε, ως ο πρώτος της νέας σεζόν. Με μια τεράστια αγωνία για την εικόνα της ομάδας στις 27 Ιουλίου. Παρόμοια αγωνία, θα πει κανείς, υπήρχε και πέρσι, με το γνωστό εφιαλτικό αποτέλεσμα.
Τα top club, παντού, ζουν μες απ’ τους αριθμούς. Διψήφιους και τριψήφιους, συνήθως. Μες απ’ τις λίστες των τροπαίων ή των διακρίσεων. Μες απ’ τα ρεκόρ και τις προκρίσεις. Ειδικά στην Ευρώπη. Το ταξίδι σε 35 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και του Ισραήλ όπου θα βρεθεί για δεύτερη φορά, ξεκίνησε πριν από 58 χρόνια κόντρα στην Αυστριακή Βίνερ και συνεχίζεται για τους «ασπρόμαυρους» που στις τελευταίες 14 ευρωπαϊκές τους εξόδους, έχουν μπει εννιά φορές στους ομίλους, είτε του Europa, είτε του Conference League. Πάντως, φέτος η αποστολή μοιάζει να είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Και θα εξηγήσουμε το γιατί.
Ο φετινός καλοκαιρινός μαραθώνιος, με έξι απαιτητικούς αγώνες μέχρι την είσοδο στους ομίλους, έρχεται να μας θυμίσει την εποχή των «κάπιταλ κοντρόλ», το καλοκαίρι του 2015, με την πορεία από Ζάγκρεμπ (Λοκομοτίβα) σε Τρνάβα (Σπάρτακ) και Κοπεγχάγη (Μπρόντμπι) μέχρι o ΠΑΟΚ να κατορθώσει να μπει στους ομίλους του Europa League της σεζόν 2015-16.
Με τον Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο τους οι «ασπρόμαυροι» ξεκίνησαν με ήττα από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, αλλά ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ στη ρεβάνς της Τούμπας. Δύο ημέρες μετά την πρόκριση επί της Λοκομοτίβα, ο Τούντορ έθεσε εκτός ομάδας τους Ρατς, Μάρτενς, Περέιρα και Γκολάσα (η απόφαση ανακλήθηκε τις επόμενες ημέρες για τον Ισραηλινό, που παρέμεινε στην Τούμπα), ανάμεσα στα ματς με τους Κροάτες έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Παντελή Κωνσταντινίδη, ενώ ενδιάμεσα με τα παιχνίδια κόντρα στη Σπάρτακ Τρνάβα παραχωρήθηκε κι ο Λούκας Πέρεθ στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Αφήνοντας έξω την Τρνάβα (1-0, 1-1) ο «Δικέφαλος» απέκλεισε την Μπρόντμπι (5-0, 1-1) στα play-offs και προκρίθηκε στους ομίλους.
Στη Μικράς Ασίας γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μόλις το 10% των ομάδων που ξεκινούν από τόσο βαθιά το καλοκαίρι φτάνουν να παίζουν μπάλα τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. Όμως, για τον ΠΑΟΚ ο πρώτος μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει «έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα…», όπως είπε πέρσι.
Να θυμίσουμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά, όπου οι ελληνικές ομάδες παίζοντας στους ομίλους (οι καλοκαιρινές προκρίσεις δίνουν βαθμούς στη χώρα) του Κόνφερενς Λιγκ, θα έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν βαθμούς για το ευρωπαϊκό ranging τους πριν έρθουν οι νέες αλλαγές από την UEFA. Αφήστε, που υπάρχουν και τα χρήματα από την συμμετοχή στους ομίλους, τα οποία δεν μπορούν να αγννούν οι ομάδες μας.
Ο ΠΑΟΚ, έτσι όπως δημιουργήθηκε από πέρσι το καλοκαίρι, πορεύτηκε όλη την περσινή σεζόν, με τα πάνω και κάτω, αποτυγχάνοντας σ’ όλα στο τέλος, μπροστά έχει ένα μήνα και κάτι ψιλά. Μέχρι το πρώτο (27 Ιουλίου) επίσημο παιχνίδι της νέας χρονιάς.
Η… ημερομηνία λήξης, αυτό το καλοκαίρι του 2023, μπορεί να μοιάζει πολύ κοντινή, αλλά το ζητούμενο δεν είναι ο χρόνος, αλλά ο τρόπος. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι «ασπρόμαυροι» έχουν καθυστερήσει δραματικά στο κομμάτι των μεταγραφών και προς το παρόν δεν έχει παρθεί ούτε ένα από τα «εργαλεία» που χρειάζεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου προκειμένου να δημιουργήσει την ομάδα της σεζόν 2023-24.
Η τρέχουσα εικόνα στα μεταγραφικά του «Δικεφάλου», ομάδας ταραγμένης, που μετά βίας δεν έχει αγγίξει το όριο της παράκρουσης (αλλά προς τα εκεί βαδίζει με μαθηματική βεβαιότητα), είναι ο εύλογος καθρέφτης των δραματικών αντιφάσεων ολόκληρου του «ασπρόμαυρου» οργανισμού.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.