Πόσο τρέχει ο ΠΑΟΚ στο… άλλο φεστιβάλ ποδοσφαίρου;

Πόσο τρέχει ο ΠΑΟΚ στο… άλλο φεστιβάλ ποδοσφαίρου;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από το Εδιμβούργο για το σημερινό πολύ κρίσιμο ματς του ΠΑΟΚ, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά και τα τελευταία μεταγραφικά που προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον.

Είναι η… «Αθήνα του Βορρά» γράφεται δεξιά-αριστερά, αλλά δεν ισχύει παρά μόνο σε μία περιοχή της. Την αποκαλούν και… «Ωραία της Σκωτίας». Αυτό ισχύει 100%. Σε κάθε περίπτωση το Εδιμβούργο είναι… εμπειρία, όπως και το να βλέπεις τον ΠΑΟΚ να παίζει με τέτοιες παραδοσιακές Βρετανικές δυνάμεις.

Έχει και η Ελλάδα το δικό της ποδοσφαιρικό στίγμα ειδικά όσον αφορά στο πρωτάθλημα. Είμαστε αρκετά με την τακτική και τις καλοδουλεμένες άμυνες, παίζουμε σε πιο κλειστούς χώρους και δεν συνηθίζουμε τα ανοικτά ματς πολλών φάσεων. Οι Σκωτσέζοι βέβαια έχουν πολύ πιο ξεκάθαρα και παραδοσιακά ποδοσφαιρικά στοιχεία τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσεις χωρίς να τα υποτιμήσεις επειδή είναι λίγο… αναχρονιστικά.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι ήρθαμε στο Εδιμβούργο στην περίοδο των φεστιβάλ. Εδώ που η πόλη των 500 χιλιάδων μπορεί και να φιλοξενεί 1,5 με 2 εκατομμύρια κόσμο!! (Ανάλογες είναι οι ανατιμήσεις και σε όλα τα αγαθά μέσα στην πόλη, αλλά κυρίως στη διαμονή). Φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα κάθε είδους! Mουσικής Jazz & Blues Festival. Το διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το Fringe Festival, το Φεστιβάλ Τεχνών (Edinburgh Art Festival), έχουμε και διεθνές φεστιβάλ βιβλίου, φεστιβάλ κινηματογράφου, φεστιβάλ της φωτιάς, διεθνές φεστιβάλ επιστημών (Edinburgh International Science Festival). Θα έχουμε και φεστιβάλ ποδοσφαίρου; Μακάρι να το καταφέρει ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, αν και εννοείται ότι ΔΕΝ μας ενδιαφέρει καθόλου ο τρόπος που θα βρουν οι ασπρόμαυροι για να πάρουν και αυτή την πρόκριση.

Το Σκωτσέζικο φεστιβάλ ποδοσφαίρου πάντως, περιλαμβάνει… μάχες! Είναι το κυρίαρχο στοιχείο και όλα τα άλλα ακολουθούν. Σε ένα σημείο του γηπέδου της Χαρτς με τις καφέ (;) μπορντό(;) βυσσινί (;) φανέλες, γράφει: «Σε αυτές τις φανέλες το αίμα δεν φαίνεται…». ΟΚ! Τρέχουν πάρα πολύ οι Σκοτσέζοι! Πηδάνε συνέχεια! Διεκδικούν κάθε δεύτερη μπάλα! Δεν σταματούν ποτέ την προσπάθεια! Μπαίνουν γερά σε κάθε τζαρτζάρισμα και… ας ματώσουν. Όλα αυτά για να κερδίσουν τη μάχη για κάθε μπάλα! Είναι παλιό, είναι λίγο αναχρονιστικό να μην «μιλάς» για τεχνική και κυρίως για τακτική, αλλά αν δεν τους ακολουθήσεις μέχρι ενός σημείου και αν δεν τους πάρεις την μπάλα στην κατοχή σου με τα δικά σου χιλιόμετρα και τις μονομαχίες, πώς θα επιβάλεις το παιχνίδι σου; Θυμάμαι πριν δύο χρόνια αγώνα Μποχέμιανς-ΠΑΟΚ στο Δουβλίνο. Ήταν φανερά πιο ποιοτικός ο ΠΑΟΚ στον τρόπο που δημιουργούσε. Έλα όμως που οι άλλοι έτρεξαν περισσότερο, κέρδισαν μονομαχίες και αφού προηγήθηκαν εκμεταλλεύτηκαν και τον ενθουσιασμό τους για να πάρουν τη νίκη! Εννοείται ότι η Χαρτς είναι πιο υψηλού επιπέδου από εκείνους τους Ιρλανδούς! Προφανώς και ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ πιο διαβασμένος στις ποδοσφαιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Όσο πληγώνεται-τόσο πωρώνεται

Το καλοκαίρι του ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι δύσκολο. Πέρα από όσα βρίσκει μπροστά της η ομάδα, είναι και τα ζητήματα που η ίδια δεν μπορεί να κλείσει για να διευκολύνει το έργο της. Τώρα και σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στα playoffs του Conference ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίξει χωρίς:

- Τον αντικαταστάτη του Ντόουγκλας

- Τον βασικό του φορ Σαμάτα που χτύπησε

- Τον Ρώσο Οζντόεφ που με το έτσι θέλω οι Σκοτσέζοι δεν βάζουν στη χώρα τους λες και έρχεται μόνος του και αμφιβάλουν για τον σκοπό παρουσίας του στην πόλη

-Τον Μπάμπα που έχει κάρτες

- Τον όποιο μεσοεπιθετικό έπρεπε να έχει ήδη αντικαταστήσει Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ

-Τον Φιλίπε που τραυματίστηκε

Οκ! Δεν υπάρχει και δεν προκαλείται πανικός! Όχι μόνο δεν πανικοβάλλεται κανείς, αλλά μέχρι τώρα κάθε πρόβλημα τους πορώνει όλο και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό που η συγκέντρωσή της ομάδας φθάνει σε ανώτερα επίπεδα. Μέχρι τώρα, όπου και η μπάλα… «πάει» τον ΠΑΟΚ, αν κι αυτό εννοείται ότι δεν θα συνεχιστεί για όλη τη χρονιά!

Ο Λουτσέσκου τα καταφέρνει (έπρεπε να δείτε χθες πώς γυάλιζε το μάτι του) τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ανεβάσει την αυτοπεποίθηση της ομάδας, κάθε μέρα που περνάει το κλίμα εντός αποδυτηρίων όλο και βελτιώνεται και με αυτά και με αυτά ο ΠΑΟΚ θα παίξει κόντρα στη Χαρτς για να κάνει το προτελευταίο βήμα που θα του δώσει την ευκαιρία να μπει σε ομίλους και μετέπειτα να γίνει καλύτερη ομάδα.

Έτσι είναι! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ παίζει και με στόχο να κερδίσει την ενίσχυσή του! Αν 31/8 είναι στους ομίλους είμαστε πιο βέβαιοι για αρκετές και ουσιαστικές-ποιοτικές κινήσεις ενίσχυσης. Αν αποκλειστεί, απλά θα καλυφθούν μερικά κενά και θα προχωρήσει… όπως μπορεί. Προς το παρόν για το κέντρο ο Λουτσέσκου είχε δώσει το οκ για Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο, τους οποίους το club προσπαθούσε να αποκτήσει μέσω δανεισμού. Ένας Μάρκος Αντόνιο στα 23 του, που ανήκει στη Λάτσιο και με το 1.66 του, έχει καλό διάβασμα παιχνιδιού, έχει τεχνική, καλή μεταβίβαση. Ένας αρκετά καλύτερος Ντάντας, που επίσης υστερεί στην αμυντική μετάβαση. Υπάρχει όμως και προχωράει ο 29χρονος Μεϊτέ, με το πολύ πιο πλούσιο βιογραφικό και τις παραστάσεις που καλύπτουν ένα βασικό κριτήριο των φετινών μεταγραφών του ΠΑΟΚ. Ένα… πιο καθαρό έξι, με εξαιρετική τεχνική και ταχύτητα για τα 187 εκατοστά του, παίκτης με μικρά νούμερα στην επίθεση για τις συμμετοχές του. Εννοείται ότι ο Γάλλος με το εκπληκτικό βιογραφικό (Μπενφίκα, Μίλαν, Μονακό, Λίλ μεταξύ άλλων) «γεμίζει» πολύ περισσότερο και το γήπεδο και… το μάτι. Ο ΠΑΟΚ τα βρήκε για να τον δανειστεί και να του δώσει 1,2 ετησίως και περιμένουμε κάποιες έκτακτες λεπτομέρειες που προέκυψαν για να ολοκληρωθεί μία σπουδαία κίνηση.

Από εκεί και πέρα σκέφτομαι αν η είδηση ότι ομάδα της Σαουδικής Αραβίας θέλει να αγοράσει τον Νάρει των οκτώ γκολ και 11 ασίστ πέρσι στον ΠΑΟΚ, ομάδας που ΗΔΗ έχει μεγάλο πρόβλημα με τα νούμερα μεσοεπιθετικά, σκέφτομαι πραγματικά αν αυτό το ενδιαφέρον των δύο ή 2,5 εκατομμυρίων για παίκτη που ο ΠΑΟΚ απέκτησε με 1,5 και τον ανέβασε ήδη αγωνιστικά και χρηματιστηριακά, προκαλεί... γέλιο, ανησυχία, ή εκνευρισμό; Το θέμα πάντως είναι σοβαρό και θέλει πάρα πολύ σκέψη. Όση και όταν ο ΠΑΟΚ πάει να αγοράσει…

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άγγελου Αναστασιάδη για την απώλεια της συζήγου του Βιβής, μιας ακόμα οπαδού του ΠΑΟΚ που αγαπούσε παθολογικά την ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.