Ραζβάν Λουτσέσκου: Γράφει την ιστορία με τον δικό του τρόπο

Ραζβάν Λουτσέσκου: Γράφει την ιστορία με τον δικό του τρόπο

Ραζβάν Λουτσέσκου: Γράφει την ιστορία με τον δικό του τρόπο

bet365

O Σταύρος Σουντουλίδης αραδιάζει τα επιτεύγματα του Ραζβάν Λουτσέσκου και γράφει για τον προπονητή που άλλαξε την Ιστορία του ΠΑΟΚ τα τελευταία έξι χρόνια.

Στις 10 το βράδυ, στο μακρινό «Pittodrie Stadium» του Αμπερντίν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου γράφει τη δική του ιστορία: Θα γίνει και τυπικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο του!

Το κοινό έχει αισθητήριο. Και κριτήριο. Στην Τούμπα το κοινό έχει οξύτατο αισθητήριο και αντίστοιχο κριτήριο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ μοιάζει φυσικό ότι, εάν με κάποιον μπορούν να ταυτιστούν, αυτός είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Σε ποσοστά σαν εκείνα που συναντάς μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και έχουν περάσει στην ιστορία ως «ποσοστά Τσαουσέσκου»!

«Έχω ταυτιστεί με τον ΠΑΟΚ, είμαι ΠΑΟΚ. Αυτή η ομάδα είναι κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο. Η ψυχή μου είναι ΠΑΟΚ», έχει πει ο ίδιος και στα μάτια των φίλων του «Δικεφάλου» ο «Στρατηγός» τους, μοιάζει σαν ένας υπουργός εξωτερικής πολιτικής, όποτε τον βλέπεις να αρχίζει τα συνηθισμένα ψυχολογικά τρικ στα οποία κάποτε διέπρεπαν ο Φέργκιουσον με τον Βενγκέρ και τον Μουρίνιο, νιώθει καλά. Πιστεύει στην ομάδα του. Τρελαίνει τους αντιπάλους.

Μ’ αυτά που τολμά και λέει, επί μονίμου βάσεως, όπως στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε σε ρουμανική ιστοσελίδα και αυτοανακήρυξε τον εαυτό του ως «ηγέτη της αντίστασης στο σύστημα του Νότου»!

Χορεύοντας στο ρυθμό του...

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Για τους παροικούντες στην Τούμπα, μια χαρά τα λέει ο Ρουμάνος. Λέει πράγματα που εκφράζουν το «ασπρόμαυρο» κοινό, ατάκες που εκνευρίζουν όλους όσοι δεν τον γουστάρουν, αλλά αυτός είναι, δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε να κάνει πίσω, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Οι άνθρωποι που αντιδρούν σ’ αυτά που λέει ο Λουτσέσκου υποστηρίζοντας πως «κουράζει με τις γραφικότητες», είναι οι ίδιοι που παίζουν το παιχνίδι του. Ασχολούνται με ότι λέει, πιάνονται απ’ αυτά που λέει.

Κοινώς, γεμίζουν τα δίχτυα του. Γιατί δεν γίνεται να τον αποκαλείς γραφικό, αλλά να ασχολείσαι μαζί του. Συνήθως, με τους γραφικούς, δεν ασχολείσαι, δεν αναπαράγεις τα όσα λένε ή κάνουν. Ο Ραζβάν σέρνει έναν χορό για τον οποίο όλοι λένε «κοίτα να δεις, πάλι τα ίδια κάνει» και οι ίδιοι… χορεύουν.

Όπως έχω γράψει και θα το ξαναγράψω, ο Λουτσέσκου δεν ήταν, ούτε πρόκειται να γίνει, ένας συμβατικός προπονητής. Δε φοβάται να τσαλακωθεί, ούτε έχει ανάγκη από δημόσιες σχέσεις, βγαίνει μπροστά και λέει αυτά που πιστεύει, γνωρίζοντας πως τα λόγια του τρελαίνουν τους αντιπάλους, που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιους είδους επικοινωνιακά παιγνίδια. Από το 2018 και μετά την «κλοπή» (για κάποιους απώλεια…) του πρωταθλήματος, που κατέκτησε πάνω στο χορτάρι, ο Ραζβάν έχει βγει στην επίθεση και δεν λέει να κάνει πίσω.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου γράφει ιστορία στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Γιατί σπρώχνει την κουβέντα περί κλεμμένων τίτλων και εύνοιας της Αθήνας, την τεντώνει ως τα πιο ακραία όρια ή, καμιά φορά, και πέρα απ' αυτά; Ποδόσφαιρο με δραματικές «δημόσιες σχέσεις», δεν υπάρχει για τον Ρουμάνο τεχνικό, που όταν αρχίζει τα ««παιχνίδια του μυαλού» σημαίνει ότι αρχίζει να νιώθει καλά, ευχαριστιέται ό,τι παρουσιάζει με την ομάδα του, μα συγχρόνως ευχαριστιέται γνωρίζοντας πως μ’ όσα λέει εκμαιεύει την αντιπάθεια γι' αυτό που (υποτίθεται πως) είναι.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αυτός είναι. Ζει στα όρια, φτάνει στα άκρα, δεν είναι απλώς ένας συγκρουσιακός τύπος, που ζει απ' την κόντρα, αναπνέει κόντρα, τη βρίσκει με την κόντρα. Αλλά πάλι κάποιες φορές δεν φτάνει. Δεν αρκεί για να το ερμηνεύει απολύτως.

Οχι, ο Λουτσέσκου δεν είναι έρμαιο των παρορμήσεών του. Ξέρει πολύ καλά, απ' την αρχή έως το τέλος, τι κάνει. Και το κάνει πάντα όταν ο ΠΑΟΚ είναι σε ανοδική πορεία. Ποτέ όταν είναι στα κάτω του. Δεν ψάχνει αποκούμπι, ούτε δικαιολογίες.

Τα μεγάλα ρεκόρ και επιτεύγματα του Ραζβάν

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου γράφει ιστορία στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, με τον Λουτσέσκου, πήρε (έπειτα από 34 χρόνια) το πρωτάθλημα. Αήττητο. Για την ακρίβεια, στην πρώτη θητεία του Ρουμάνου πήρε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Ο 54χρονος, πια, προπονητής την παρέλαβε καλή ομάδα και την παρέδωσε (το 2019) ομάδα κορυφής.

Όταν μετά από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2021, την ξανάπιασε στα χέρια του ήταν η ώρα των μεγάλων αλλαγών και των δύσκολων αποφάσεων. Δεν έκανε πίσω. Βγήκε μπροστά. Στήριξε το πλάνο της ανανέωσης και πλέον μας παρουσιάζει μια ομάδα που ελάχιστοι την πίστευαν που είναι αήττητη μετά από οκτώ ευρωπαϊκά ματς, πρώτη στον όμιλό της, με μία μόλις ήττα (από τον ΟΦΗ) στα εντός συνόρων παιχνίδια της.

Ανήμερα της διπλής γιορτής για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που τιμά τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, αλλά και την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς, με τη συμφωνία που υπεγράφη στο χωριό Τοψίν (σημερινή Γέφυρα) στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο μακρινό Αμπερντίν της Σκωτίας θα γίνει και τυπικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία του Συλλόγου.

Ο 54χρονος Ρουμάνος είναι, βάσει των τίτλων και των αριθμών, ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου», αν και αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, κάθε αναφορά στα επιτεύγματά του, κάτι που επανέλαβε και χτες το βράδυ όταν ρωτήθηκε για το ρεκόρ του. «Ποτέ δεν το σκέφτομαι αυτό. Εμείς αυτό που σκεφτόμαστε είναι να μπούμε στο γήπεδο να πάρουμε τους τρεις βαθμούς», είπε στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του «ιστορικού» αγώνα με την Αμπερντίν για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Europa Conference League.

Εναντίον του Ατρομήτου, την περασμένη Κυριακή, κάθισε για 212ο ολοκληρωμένο αγώνα, όσους έχει στο βιογραφικό του και ο Άγγελος Αναστασιάδης, στον «ασπρόμαυρο» πάγκο και σήμερα το βράδυ στο «Pittodrie Stadium» ανεβαίνει στην πρώτη θέση της λίστας όλων των προπονητών, που έχουν κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ εδώ και 97 χρόνια, φτάνοντας τους 213 αγώνες, ενώ πάντοτε θα υπάρχει και ο… αστερίσκος με τα δύο ματς της σεζόν 2017-18, εναντίον του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, τα οποία έχασε εξωαγωνιστικά.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου γράφει ιστορία στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Με ένα κερδισμένο πρωτάθλημα (αήττητο), ένα χαμένο για εξωαγωνιστικούς λόγους, δύο κύπελλα Ελλάδας, 131 νίκες στους 212 αγώνες και ποσοστό νικών στο 61,8%, ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραμένει με διαφορά ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Στα 97χρόνια ιστορίας του συλλόγου μόλις έξι προπονητές έχουν αποκτήσει το… παράσημο των 100 αγώνων στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Οι προηγούμενοι πέντε 100άρηδες τεχνικοί είναι οι Άγγελος Αναστασιάδης, Λες Σάννον, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Φερνάντο Σάντος και Γκιούλα Λόραντ.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, όχι μόνο έχει ξεπεράσει τον συγκεκριμένο αριθμό, όχι μόνο έχει φτάσει και ξεπερνάει τον Άγγελο Αναστασιάδη που είναι μέχρι απόψε στην πρώτη θέση με 212 αγώνες (και δύο χαμένους εξαγωνιστικά αγώνες), αλλά με 40 αγώνες, είναι ο προπονητής με τους περισσότερες παρουσίες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στη διπλή διαδρομή του στον «ασπρόμαυρο» πάγκο (11 Αυγούστου 2017 – 28 Ιουνίου 2019 η πρώτη περίοδος, 26 Μαΐου 2021 – σήμερα η δεύτερη) έχει φτάσει τις 1.563 ημέρες παρουσίας στον πάγκο του «Δικεφάλου», με σημαντικό το αποτύπωμά του σ’ ολόκληρο τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό την τελευταία εξαετία.

ΥΓ: Αφιερωμένη στον Ραζβάν Λουτσέσκου και στο double της σεζόν 2018-19, που φέρει την υπογραφή του Ρουμάνου προπονητή του ΠΑΟΚ, είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του καλού φίλου και συνάδερφου, Κώστα Βασιλόπουλου, με τίτλο «ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ DOUBLE PAOK».

Η κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του κυπέλλου Ελλάδας το 2019, αποτελεί για τον ΠΑΟΚ την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του.

Η συναρπαστική περιγραφή του Ραζβάν Λουτσέσκου για όσα διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό της ομάδας εκείνη τη σεζόν, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο ίδιος και οι παίκτες του μέχρι να φτάσουν στην επίτευξη του στόχου τους, προκαλεί δέος.

Δέος προκαλούν επίσης και οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών (ποδοσφαιριστών και διοικητικών παραγόντων) εκείνης της απίθανης για την οικογένεια του ΠΑΟΚ σεζόν.

Σε ένα βιβλίο συγκεντρώθηκαν γνωστές και κυρίως άγνωστες πληροφορίες της επιτυχίας του ΠΑΟΚ, που αναγνωρίστηκε από όλη τη φίλαθλη Ελλάδα.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ DOUBLE PAOK

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.