Η Ελλάδα πάει για ρεκόρ 20ετίας στην Ευρώπη, αλλά…

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Η Ελλάδα πάει για ρεκόρ 20ετίας στην Ευρώπη, αλλά…

bet365

Η πρώτη φάση της ευρωπαϊκής σεζόν ολοκληρώθηκε με αντιφατικά συναισθήματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Ανδρέας Δημάτος επιχειρεί τον πρώτο απολογισμό σε όλα τα επίπεδα…

Θετικό ή αρνητικό είναι τελικά το πρόσημο της παρουσίας των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της εφετινής σεζόν; Ποιος είναι ο βαθμός αποτίμησης αυτού του πρώτου απολογισμού με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διεξαγωγής των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA; Λίγες ώρες μετά την εύκολη πρόκριση του Ολυμπιακού μέσω τρίτης θέσης στο Conference League, αλλά και της απρόσμενης αποτυχίας του Παναθηναϊκού και του πικρού αποκλεισμού της ΑΕΚ με δύο τέταρτες θέσεις στους ομίλους τους στο Europa.

Aν θέλουμε να μιλήσουμε με τίτλους για την έως τώρα ευρωπαϊκή συμπεριφορά και ανταπόκριση του big-4, που μετά από καιρό δοκιμάστηκε ταυτόχρονα σε συνθήκες υψηλού ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, η προσέγγιση μοιάζει απλή.

Ο υψηλότερος βαθμός ανήκει στον ΠΑΟΚ όχι μόνο για τους 16 βαθμούς και τη μεγαλύτερη συγκομιδή ελληνικής ομάδας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κυρίως για τη συνέπεια που επιδεικνύει πλέον στην ευρωπαϊκή του παρουσία, για τις τρεις σερί προκρίσεις του καλοκαιριού, που δεν θα αποτελέσει ποτέ κάτι το δεδομένο για την όποια ελληνική ομάδα μέσα στο καλοκαίρι, και για την πλήρη εκμετάλλευση της μεγάλης ευκαιρίας σε αυτό τον κύκλο τριετίας, που είχε το ονοματεπώνυμο UEFA Europa Conference League.

O Oλυμπιακός για τα δικά του μέτρα έκανε το απολύτως αναμενόμενο από την ώρα της κλήρωσης στο Μονακό. Να βάλει στον δικό του όμιλο από κάτω την άπειρη Μπάτσκα Τόπολα και να συνεχίσει στο Conference. Θα μπορούσε να το κάνει με δύο νίκες επί της σερβικής ομάδας, κατάφερε τη σημαντική νίκη επί της Γουέστ Χαμ, δεν πέτυχε την υπέρβαση.

 

Ο Παναθηναϊκός καλείτο να κάνει το ίδιο στον δικό του όμιλο. Δεν είχε Μπάτσκα Τόπολα, είχε την πολύ πιο ψημένη ευρωπαϊκά Μακάμπι Χάιφα, ξεκίνησε με τέσσερις πόντους στον όμιλό του, έθεσε τις προϋποθέσεις πρόκρισης με την ισοπαλία στο Ισραήλ, αλλά αδικεί κατάφωρα την προσπάθειά του η χθεσινή εντός έδρας στη Λεωφόρο.

Η ΑΕΚ είχε εξαρχής και με μεγάλη διαφορά την πιο δύσκολη αποστολή. Στάθηκε δεδομένα ανταγωνιστική απέναντι σε τρεις ομάδες που θα μπορούσαν να αγωνίζονται στο Champions League, έπεισε στο ξεκίνημα ότι θα μπορούσε να κάνει μία μεγάλη ευρωπαϊκή υπέρβαση ανεβάζοντας μόνη της τις προσδοκίες στις οποίες τελικά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, χωρίς να θεωρείται αποτυχία ο αποκλεισμός της.

Δεν είναι τελικά τυχαίο ότι κατάφεραν να προχωρήσουν οι δύο ελληνικές ομάδες με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που έκαναν το πρώτο βήμα, αλλά καλούνται να αποκτήσουν την ευρωπαϊκή συνέπεια και σταθερότητα του παρελθόντος. H Eυρώπη και οι διοργανώσεις της δεν θα γίνουν ποτέ υπόθεση της μιας χρονιάς.

Ως προς την μαθηματική αποτύπωση του πρώτου απολογισμού και τη μάχη της χώρας μας να επανέλθει εκεί που πρέπει να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή κατάταξη της UEFA και αυτό δεδομένα είναι το top-15, δεν θα περιοριστώ στην εικόνα του μισοάδειου ή του μισογεμάτου ποτηριού.

Δεδομένα ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι καλύτερος, δεδομένα είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία για τέσσερις, άντε… τρεις και όχι μόνο δύο ομάδες μετά τις γιορτές στην Ευρώπη, σίγουρα χάθηκαν τζάμπα 5-7 πολύτιμοι ευρωπαϊκοί βαθμοί, φυσιολογικά περιμέναμε μεγαλύτερη ελληνική εκπροσώπηση τη Δευτέρα στη στολισμένη Νιόν πέραν του Ολυμπιακού και του πρεσβευτή του ελληνικού τελικού του Conference, Τραϊανού Δέλλα!

Από την άλλη πλευρά, όμως, αρκεί απλώς ο Ολυμπιακός να περάσει τη νοκ άουτ φάση του Conference League και να συντροφεύσει τον ΠΑΟΚ στην κλήρωση του Μαρτίου για να είναι η φετινή ευρωπαϊκή σεζόν η καλύτερη για την Ελλάδα τα 22 τελευταία χρόνια ξεπερνώντας την προπέρσινη με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους οχτώ της διοργάνωσης!

Θέλετε περαιτέρω συγκρίσεις; Η Ελλάδα που τερμάτισε πέρυσι στην 41η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με τρεις νίκες σε όλη τη σεζόν (από τον Αρη στα προκριματικά και οι τρεις…), βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 12η θέση, πολύ κοντά σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Πορτογαλία με 21 ευρωπαϊκές νίκες στη σεζόν σε 48 αγώνες. Μπορεί να έχουμε μείνει με την αίσθηση του ανικανοποίητου και πολύ σωστά, την πικρία του αποκλεισμού του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, αλλά η μεταμόρφωση είναι… οβιδιακή!

Να το κάνουμε ακόμα πιο απλό για να καταλάβουμε ότι ο συντελεστής μιας χώρας ή μίας ομάδας στην βαθμολογία της UEFA δεν μπορεί ποτέ να γίνει υπόθεση μίας χρονιάς; Aν οι ομάδες μας, χωρίς να κάνουν τίποτα περισσότερο στη συνέχεια της σεζόν, είχαν σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής 5ετίας τη μέχρι σήμερα εφετινή τους συγκομιδή, η 17η Ελλάδα θα βρισκόταν στο top-10 των 55 χωρών-μελών της UEFA!

Και εδώ μπαίνει μία ακόμα παράμετρος αυτού του πρώτου απολογισμού. Η σταθερότητα, η συνέπεια και η ίδια συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουν όλες οι ομάδες μας τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, ασχέτως αν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός καταφέρουν να κάνουν την υπέρβαση και ανεβάσουν την Ελλάδα από εφέτος στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Κάτι πολύ δύσκολο… Ας πούμε ότι θα χρειαστεί να βρεθούν παρέα στους οχτώ της διοργάνωσης και να αρχίσουν να κάνουν σχέδια για τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας!

Θα απαιτηθεί επιμονή και ολοκληρωμένο σχέδιο από τις μεγάλες ομάδες μας τα επόμενα χρόνια! Και σίγουρα ακόμα μεγαλύτερη συμβολή από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, παραδοσιακούς εκπροσώπους της χώρας μας στις διοργανώσεις της UEFA. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παλεύει με τα… θηρία με συντελεστή 5ετίας που έχει χτιστεί σε ποσοστό 78% μόνο από δύο ομάδες: από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και 22% από τις υπόλοιπες ομάδες.

Όταν αυτός ο συσχετισμός… εξομαλυνθεί, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει επανακτήσει τα κεκτημένα του όχι μόνο στη βαθμολογία της UEFA αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να μην χαθεί για τις ομάδες μας το νέο σκηνικό, που θα στηθεί από του χρόνου και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με μεγάλες προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.

Αρκεί στο μεταξύ να έχουμε ξεπεράσει τις εγχώριες ποδοσφαιρικές μας παθογένειες. Κάτι που ίσως να είναι και το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.