Ολυμπιακός: Ο πρώτος τόσο επιδραστικός προπονητής μετά από καιρό

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Ο πρώτος τόσο επιδραστικός προπονητής μετά από καιρό

bet365

Ο Ολυμπιακός έζησε μία σημαντικότατη από κάθε άποψη βραδιά στο φαληρικό γήπεδο με αντίπαλο τη Φερεντσβάρος βιώνοντας τη σπουδαιότητα της προπονητικής απλότητας του Μεντιλίμπαρ. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έζησε ένα πολύ ωραίο ευρωπαϊκό βράδυ στο γήπεδό του αλλά το απόλυτο πρόσωπο, το πρόσωπο που βρέθηκε περισσότερο από κάθε άλλον στο επίκεντρο, ήταν αυτό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Είναι η... λάμψη της απλότητας του 62χρονου κατόχου του Europa League με τη Σεβίλλη. Είναι το τι εκπέμπει και το πώς κατέβασε την ομάδα αλλά και την κοούτσαρε. Είναι τα στοιχεία που επεδίωξε να βάλει από την πρώτη στιγμή. Και τι στιγμή. Στο πρώτο ματς του Ολυμπιακού με κόσμο μετά τις 5 Νοεμβρίου και εκείνο το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Και το Βάσκος τεχνικός πήρε μία νίκη παίρνοντας και τα... ρίσκα του. Το πρώτο βάζοντας μία τριάδα με Εσε, Καρβάλιο και Αλεξανδρόπουλο που μπορεί να μην απέδωσε στο φουλ αλλά άντεξε. Και στην επανάληψη δεν έριξε μόνο 2ο φορ (τον Γιόβετις σε μία διαφοροποίηση που έκανε για τα καλά τη διαφορά) για να πάρει το ματς αλλά έκανε και τις απαιτούμενες αλλαγές.

Εάν καθήσει να δει τις αλλαγές του Ισπανού σχεδόν όλες βοήθησαν. Ο Ορτα που κράτησε και μοίρασε μπάλες αλλά και απείλησε. Οι αλλαγές - κλειδιά των Ποντένσε και Γιόβετιτς που έκαναν πιο λειτουργικό επιθετικά τον Ολυμπιακό και ακόμα και επικίνδυνο και ενώ η φάση του γκολ του 1-0 βγαίνει με τον Γιόβετιτς να πηγαίνει για την κεφαλιά και τον Ελ Καμπί να βάζει το 14ο φετινό του τέρμα. Όλες οι κινήσεις του στοχευμένες και γενικά ένα πολύ καλό κοουτσάρισμα από μέρους του.

Μην ξεχνάμε πώς αυτός ο αγώνας είχε αρκετές πρωτιές. Ήταν το πρώτο ματς του Ολυμπιακού στο Conference League, το πρώτο με κόσμο μετά τον Νοέμβριο και το πρώτο του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του.

Ένας προπονητής που αλλάζει ότι χρειάζεται αλλά πάντα με πλάνο και η συνέχεια

Ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ αναλύοντας το παιχνίδι εντόπισε πώς η ομάδα του έπρεπε να είχε μπει πιο καλά στο α' μέρος. Ένας προπονητής που δεν δίστασε να διαφοροποιήσει τη διάταξή του και τα πρόσωπά του και ας μείνουμε στο δεδομένο ότι - όπως είπε ο ίδιος - έβαλε τον Γιόβετιτς για να παίζει πιο πίσω από τον Ελ Καμπί και να τραβάει πάνω του παίκτες έτσι ωστε ο Αφρικανός να ελευθερωθεί και τελικώς να σκοράρει για το τελικό 1-0.

Ο Ολυμπιακός όμως δεν γίνεται να μείνει σε αυτό το 1-0. Έχει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, πολύ δύσκολο ντέρμπι την Κυριακή και το Φερεντσβάρος - Ολυμπιακός στις 22 Φλεβάρη, μία ρεβάνς σε μία δύσκολη έδρα και με τους Ούγγρους να περιμένουν πώς και πώς αυτό το ματς και χωρίς να έχουν αγώνα Πρωταθλήματος να παίξουν. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος που τον περιμένει. Όμως το ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ - του πρώτου τόσο σωστά επιδραστικού προπονητή του μετά από καιρό - μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό και έβαλε ένα... λιθαράκι για τη συνέχεια και για τις επόμενες αγωνιστικές υποσχέσεις.

Υ.Γ. Ο Ποντένσε μπήκε στο ματς και δεν έβγαλε μόνο την τεχνική του ποιότητα. Δείτε τη φάση του 1-0. Τέλεια επίθεση. Η μπάλα από τον Ποντένσε στον Φορτούνη, από εκεί στον Ροντινέι για τη σέντρα και στο τέλος της φάσης το τέρμα του Ελ Καμπί ενώ προσπάθησε ένα κλικ πριν ο Γιόβετιτς να σκοράρει με κεφαλιά.

Υ.Γ. 2 Ορθώς κατ' εμέ ο Ολυμπιακός ζήτησε την αναβολή του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τώρα το τι ατζέντα έχει η κάθε ομάδα σε ένα Δ.Σ. της Λίγκας είναι δικό της θέμα. Όλοι πάντως στο τέλος κρίνονται.

Υ.Γ. 3 Ο Ροντινέι για ακόμα έναν αγώνα έδειξε την κλάση και την επιθετική ποιότητά του. Τέτοιος μπακ με τέτοια δημιουργική κλάση δεν υπάρχει (άλλος) στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

Υ.Γ. 4 Παρότι το σχήμα ήταν και λίγο πειραματικό όλοι οι χαφ του Ολυμπιακού τα έδωσαν όλα. Άλλοι πήγαν καλύτερα όπως οι Εσε και Ορτα και άλλοι όχι (όπως ο Καρβάλιο) αλλά άπαντες προσπάθησαν πολύ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.