Ο Μεντιλίμπαρ που δεν καταλαβαίνει τίποτα και τα καλά αλλά και δύσκολα 30λεπτα του στον Ολυμπιακό

Ο Μεντιλίμπαρ που δεν καταλαβαίνει τίποτα και τα καλά αλλά και δύσκολα 30λεπτα του στον Ολυμπιακό

Ο Μεντιλίμπαρ που δεν καταλαβαίνει τίποτα και τα καλά αλλά και δύσκολα 30λεπτα του στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό υπό τον Μεντιλίμπαρ!

Αν μη τι άλλο, πάντως, ο Μεντιλίμπαρ δεν κωλώνει να πάρει αποφάσεις όταν φτιάχνει την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, όπως έχουμε αντιληφθεί πλέον ξεκάθαρα από τα δύο πρώτα παιχνίδια του στον πάγκο της ομάδας.

Με τη Φέρεντσβαρος μέσα ο Καρβάλιο, που λέει ο λόγος «από το πουθενά». Μέσα κι ο Αλεξανδρόπουλος σε ρόλο πίσω από τον φορ…Με τον ΠΑΟΚ μέσα ο Ναβάρο, ενώ τρεις ημέρες πριν ο άλλος σέντερ φορ, Ελ Κααμπί, είχε βάλει το πολύτιμο γκολ της νίκης επί της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας. Μέσα και οι δύο Πορτογάλοι Τσικίνιο και Όρτα, χώρεσαν παρότι και οι δύο είναι οκτάρια…

Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Βάσκος: με τους Ούγγρους παρουσίασε μία ενδεκάδα με πέντε Έλληνες! Στην Τούμπα εμφάνισε μία ενδεκάδα με οκτώ Πορτογάλους και Ισπανούς! Θέλετε και μία άλλη ανάγνωση; Στο πρώτο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη είχε σύνθεση με μόλις μία μεταγραφή του Γενάρη (Κάρμο), ενώ στο πρώτο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα είχε σύνθεση με τέσσερις μεταγραφές του Γενάρη (Κάρμο, Όρτα, Τσικίνιο, Ναβάρο).

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κύρια ιδέα του παιχνιδιού-να παίζει ο Ολυμπιακός ψηλά, να πιέζει, να είναι aggressive, να απειλεί. Και σε γενικές γραμμές την πετυχαίνει την κύρια ιδέα, έστω κι αν χρησιμοποιεί κάθε φορά κι άλλα υλικά. Είτε λόγω ροτέϊσον (που κι ας μην το λέει είναι μέσα στο πρόγραμμα με συνεχόμενα τρία παιχνίδια ανά εβδομάδα), είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων του αντιπάλου, είτε και για τα δύο.

Απλά, μέχρι στιγμής ο Μεντιλίμπαρ βλέπει τον Ολυμπιακό που θέλει μόνο για 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, κάτι που έχει αποδειχθεί αρκετό τώρα στην αρχή, αλλά απομένει να δούμε αν θα είναι αρκετό και στη συνέχεια. Με τη Φέρεντσβαρος οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πραγματικά καλοί στο τελευταίο ημίωρο. Από το 60’ και μετά ήταν που στρίμωξαν τους Ούγγρους και δημιούργησαν τρεις ευκαιρίες, σκοράροντας στην τρίτη και παίρνοντας τη νίκη με 1-0. Με τον ΠΑΟΚ, αντίθετα, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν πραγματικά τη διαφορά στο πρώτο ημίωρο! Εκεί ήταν που έκαναν τρεις φάσεις από το 17’ έως το 29’, σκοράροντας πάλι στην τρίτη…

navarro_intime

Είναι σαφές ότι ο Μεντιλίμπαρ θα ήθελε να δει την ομάδα του να παίζει έτσι όπως θέλει πάνω από 30 λεπτά, αλλά μάλλον καταλαβαίνει ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν είναι εύκολο. Από το παιχνίδι με τον ΟΦΗ το είχε αντιληφθεί, όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε με καλές στροφές για ένα ημίχρονο. Έτσι, προσπαθεί να εντοπίσει τι συμφέρει περισσότερο την ομάδα του σε κάθε παιχνίδι και εκεί να εστιάσει.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να είχε σταμπάρει ότι ο ΠΑΟΚ είχε μείνει πίσω στο σκορ και στα δύο προηγούμενα και πολύ πρόσφατα εντός έδρας ντέρμπι του, με την ΑΕΚ (1-1) για το πρωτάθλημα και τον ΠΑΟ (0-1) για το Κύπελλο. Και βλέποντας ότι στο ένα η ομάδα του Λουτσέσκου έσωσε οριακά την ισοπαλία στο 89’ και στο άλλο έχασε, επένδυσε κι αυτός στο ίδιο, να προηγηθεί ο Ολυμπιακός. Κάπως έτσι είδαμε έναν Ολυμπιακό να μπαίνει στην Τούμπα κυριαρχικά για 30 λεπτά, όσο ίσως άντεξαν οι παίκτες του να πιέζουν μπροστά η, μέχρι ίσως να γίνει το 1-0 και να υποχρεωθεί ο γηπεδούχος ΠΑΟΚ να αντιδράσει.

Όπως δε άπαντες, έτσι κι ο Μεντιλίμπαρ είχε καταγράψει ότι ο ΠΑΟΚ για κάποιο λόγο μπαίνει στα β΄ημίχρονα «κάπως», με συνέπεια υπερβολικά συχνά να τρώει γκολ στα πρώτα 10-15 λεπτά της επανάληψης: δύο από τον Άρη (46, 59) χάνοντας 1-2 στο Χαριλάου, δύο (50’, 58’) από την Αμπερντίν έστω κάνοντας θεαματική ανατροπή και κερδίζοντας 3-2 στις καθυστερήσεις, άλλα δύο από τον ΠΑΟ στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια στο υπέρ του ΠΑΟΚ 2-1 στο πρωτάθλημα (51΄) και στο εις βάρος του 0-1 στο Κύπελλο (53’) κι άλλο ένα από την ΑΕΚ (47’) στην ισοπαλία τους 1-1. Ο Βάσκος έκανε το ίδιο, ζήτησε από την ομάδα του να μην κάτσει πίσω στις αρχές του β΄ ημιχρόνου και είδαμε το 2-1 στο 54’…

Εν τέλει, σε δύο εντελώς διαφορετικά παιχνίδια, ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε. Έστω κι αν κινδύνευσε από τη Φέρεντσβαρος στα πρώτα 30 λεπτά σε τρεις περιπτώσεις, έστω κι αν κινδύνευσε από τον ΠΑΟΚ στα 30 τελευταία λεπτά σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. Σίγουρα δεν είναι το ιδανικό που θέλει ο προπονητής, αλλά εξίσου σίγουρα καταλαβαίνει ότι υπό τις συνθήκες που έχει δουλευτεί φέτος η ομάδα, από άλλους δύο διαφορετικούς προπονητές, δεν μπορεί να έχει το ιδανικό. Κι έτσι προσπαθεί να πάρει το καλύτερο δυνατό, κάτι που δεν είναι κι εύκολο.

chiquinho_meite_intime

Μέχρι τώρα του πάνε και τα παιχνίδια του Βάσκου, καθώς ο Ολυμπιακός στα καλά του 30λεπτα πάντα έχει σκοράρει, οι δε αντίπαλοι του ποτέ στα δικά τους καλά 30λεπτα. Στα δε μεσοδιαστήματα, ο Ολυμπιακός έχει φάει ένα γκολ από τον ΠΑΟΚ κι έχει βάλει άλλα δύο στον ΠΑΟΚ με αντεπιθέσεις. Ξέρει, όμως, ότι δεν θα είναι τόσο απλό να συνεχίζουν να του «πάνε» τα παιχνίδια, εάν η ομάδα του δεν παίξει καλύτερα σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και λιγότερο καλά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Ίσως δε είναι ο πιο σημαντικός λόγος που τολμάει και κάνει με το καλημέρα του στον πάγκο του Ολυμπιακού τόσο μεγάλο ροτέϊσον, αλλάζοντας τη μισή ενδεκάδα (πέντε παίκτες) από την Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, στην Κυριακή στην Τούμπα. Ψάχνει φρέσκα πόδια εκεί που μπορεί να τα βρει, ιδίως στις θέσεις του άξονα που έχει πολλούς παίκτες, αφού (όταν μιλάμε για Ευρώπη) στα άκρα της άμυνας οι λύσεις του είναι οριακές (μόνο Ρόντινεϊ, Ορτέγκα, όσο λείπει ο Κίνι), ενώ και στα άκρα της επίθεσης αναγκαστικά εναλλάσσει τρεις παίκτες (Φορτούνη, Ποντένσε, Μασούρα) σε δύο θέσεις-με τους Ούγγρους ήταν αρχικά στον πάγκο ο Ποντένσε, με τον ΠΑΟΚ ο Μασούρας και τώρα στη Βουδαπέστη μπορεί να είναι ο Φορτούνης, μπαίνοντας αλλαγή στο β΄ ημίχρονο, όπως συνέβη με τους άλλους δύο συμπαίκτες του στα προηγούμενα παιχνίδια.

Γνώμη μου είναι ότι με τον Ολυμπιακό να έχει θέμα στις αντοχές του, μία επιλογή θα μπορούσε να ήταν οι πιο γρήγορες αλλαγές. Θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω ότι στην Τούμπα οι πρώτες αλλαγές έγιναν αργά, για να μην πω πάρα πολύ αργά, στο 75’. Και είδαμε τη διαφορά, ότι με το που μπήκαν ο Μασούρας κι ο Ελ Κααμπί η ομάδα έγινε πολύ πιο επικίνδυνη επιθετικά, σκοράροντας στο τέλος τα δύο γκολ με τις αντεπιθέσεις κι έχοντας και στα δύο μέσα τις δύο αλλαγές, ενώ ο Μασούρας βοήθησε κι αμυντικά.

orta_despodov_intime

Εκεί που υπήρξε υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση ήταν στην αλλαγή του Όρτα, που βγήκε στο 79’, ενώ είχε παραδώσει «ψυχή και σώμα» από το 55’-60’, μετά από ένα γεμάτο α΄ ημίχρονο, στο οποίο πέρασε καλές πάσες ανάμεσα στις γραμμές και έβγαλε με ωραία μπαλιά τον Ναβάρο σε θέση για γκολ, αλλά και δύο-τρεις φορές γύρισε κι έκοψε. Δεν ξέρω γιατί έριξε τόσο πολύ τις στροφές του στο β΄ ημίχρονο ο Πορτογάλος που είχε κι ορισμένες άλλες καλές κινήσεις τρέχοντας την μπάλα κι αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός σε μία πάσα του θα μπορούσε να βγάλει τον Ναβάρο τετ α τετ με τον Κοτάρσκι στο ξεκίνημα της επανάληψης.

Για την είσοδο του Ιμπόρα μπορώ να καταλάβω ότι έγινε για να βοηθήσει τον Έσε ως δεύτερος κόφτης, ειδικά στον αέρα, όμως η αίσθηση που έχω είναι ότι ο Ισπανός τουλάχιστον στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, είναι για να μπαίνει μετά το 90’ μήπως βοηθήσει σε κάποια στημένη φάση. Προχθές έπαιξε 17 λεπτά και ακούμπησε την μπάλα τρεις φορές…

Νομίζω δε ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή τουλάχιστον ένας ακραίος μπακ, αφού στο τέλος δέχονταν πίεση και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σωστά, ειδικά ο Ρόντινεϊ. Θα μπορούσε να μπει ο Ρέτσος για 10-15 λεπτά σε θέση δεξιού μπακ. Ο Ρέτσος που τελικά πέρασε στόπερ αντί του Μπιανκόν στο 86’ και πρόλαβε να κάνει τέσσερις επεμβάσεις στην περιοχή του Πασχαλάκη, δείχνοντας καλή ετοιμότητα στην επιστροφή μετά τον τραυματισμό του.

Άσχετο:

Ίσως τελικά κάτι ήξερε ο Λουτσέσκου που εδώ και μήνες δεν έβαζε ποτέ τον Κωνσταντέλια βασικό σε ντέρμπι η, σε μεγάλο παιχνίδι του ΠΑΟΚ (βλέπε αγώνες με Άϊντραχτ). Δεν λέω ότι ο νεαρός έφταιγε για την τεσσάρα από τον Ολυμπιακό-είχε μάλιστα καλές ενέργειες δημιουργικά - όμως θυμάμαι ότι την τελευταία φορά που ήταν βασικός σε σπουδαίο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ είχε χάσει στη Φιλαδέλφεια από την ΑΕΚ με κάτω τα χέρια. Κάπως έτσι, οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του ως βασικού σε ντέρμπι, έχουν συνδυαστεί με ήττες του ΠΑΟΚ με συνολικό σκορ 1-6.

rodinei_konstantelias_in

Παρεμπιπτόντως, ήταν ξεκάθαρα φάουλ αυτό του Κωνσταντέλια στον Ρόντινεϊ στο ξεκίνημα της φάσης του γκολ του ΠΑΟΚ-και λάθος των Γερμανών, διαιτητή και VAR που δεν το υπέδειξαν. Αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι: ο Γερμανός έτσι σφύριζε σε όλο το ματς, αφήνοντας πολύ συχνά τέτοια φάουλ. Η δε διαιτησία του ήταν δίκαιη. Λίγο έδρα, στις κάρτες και στα φάουλ, είναι αλήθεια ότι την έπαιξε, όμως με τόσα που έχουμε δει στον Ολυμπιακό, ακόμη κι αυτό αποδεκτό είναι! Εκεί, όμως, που έπρεπε να αποδώσει δικαιοσύνη, στις θεωρούμενες πιο δύσκολες φάσεις, όταν π.χ. οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπεφταν συνεχώς για πέναλτι, ο Ντίνγκερτ το έκανε. Δεν μου «έβγαλε» ότι ήθελε να αδικήσει τον Ολυμπιακό.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Πασχαλάκης ήταν λίρα εκατό στον αγώνα της Τούμπας για τον Ολυμπιακό. Κι όχι μόνο γιατί στο 85’ νίκησε τον ευρισκόμενο σε θέση για γκολ Ντεσπόντοφ ή, γιατί μπλόκαρε τις κεφαλιές των Οζντόεφ και Τσίμα και γιατί έδιωξε τα δύο σουτ του Ζίφκοβιτς μέσα σε αλλά για την όλη του παρουσία.

Για παράδειγμα, όταν χρειάστηκε να βγει μακριά από την εστία του η, και μακριά από την περιοχή του, σαν…δεξί μπακ, το έκανε έγκαιρα και επιτυχημένα. Επιπλέον είχε καλές μακρινές μεταβιβάσεις αυτή τη φορά, ενώ μία φορά έδωσε πολύ καλά την μπάλα με τα χέρια στον Ποντένσε και βγήκε αντεπίθεση. Και είχε και την ρέντα του καλού γκολκίπερ στο τετ α τετ με τον Ντεσπόντοφ (άστοχο σουτ) και σε εκείνα τα δύο επικίνδυνα σουτ του Μουργκ, με το δεύτερο ειδικά να φεύγει ελάχιστα άουτ και τον Πάσχα εξουδετερωμένο.

Από την άλλη, είμαι υποχρεωμένος να του κάνω κριτική για δύο περιπτώσεις. Πρώτον, δεν νοείται γκολκίπερ του Ολυμπιακού να κάνει καθυστέρηση από το 55’ και να παίρνει έτσι κίτρινη από το 64’. Και δεύτερον και σπουδαιότερο: Τι ήταν αυτό που έκανε με τον Μπράντον Τόμας στο 71’ και «μαγκιά» δεν του έδινε την μπάλα για εκτέλεση κόρνερ; Δεν ξέρει ότι αυτό τιμωρείται από τον κανονισμό με κίτρινη κάρτα; Ποιος ο λόγος για…καουμποϊλίκια, ενώ έπαιζε με κίτρινη από το 64’;

paok_olympiacos_intim

Ο Γερμανός διαιτητής δεν τον απέβαλλε, σωστά, γιατί δεν αποφάσισε με βάση το γράμμα του κανονισμού, αλλά την ψυχολογία του παιχνιδιού, όπως πρέπει να συμβαίνει-κι όχι όπως έκανε ο Μανούχος στην Κηφισιά βγάζοντας δύο κίτρινες κι αποβάλλοντας τον Ρέτσο για δύο φάουλ με το χέρι σε εναέριες διεκδικήσεις. Η συμπεριφορά όμως του Πασχαλάκη, να δώσει δικαιώματα, ήταν εντελώς κουτή. Κι αν τον έβγαζε έξω ο Γερμανός κι έμενε ο Ολυμπιακός με 10 παίκτες από το 71’, με το σκορ στο εύθραυστο 2-1, τι θα γινόταν; Θα τα βάζαμε μετά με τον Ντίνγκερτ κι όλα καλά;

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.